Oldalinfó
Az oldal a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont tulajdonában levő, az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont munkatársai által digitalizált, szabadon elérhető dokumentumokat tartalmazza.
Keresés
Kategóriák
A művek keletkezési ideje
A művek nyelvi csoportosítása
Archívum
Facebook oldalunk

Radvánszky Béla: Régi magyar szakácskönyvek (1893)

Szerző: Radvánszky Béla (1849-1906)
Cím: Régi magyar szakácskönyvek
Megjelenési adatok: Budapest : Athenaeum R. Társ. bizománya, 1893. – XXI, 413 p. ; 24 cm
Hozzáférés a könyvtári katalógusban »»»
A dokumentum ára: ingyenes

Leírás:
Nemzetünk benső élete ismeretének egy fontos részét képezi a régi magyar konyha állapota. Méltán érdekelhet bennünket, hogy őseink hogyan étkeztek, mit ettek, miként főzték az ételeket, mennyire volt nálunk kifejlődve az elmult századok szakácsművészete, minő multra támaszkodott az e század első felében még hires magyar konyha.
Mind ezekre felvilágosítást első sorban a régi magyar szakácskönyvekből nyerhetünk. Ezek bizonyítják azt, hogy a szakács-művészet nálunk már a XVI.-ik században is meglehetős magas fokon állott.
Egyes szakács-mesterek nagy hírnévre tettek szert. Még a jóval későbbiek is, mint tekintélyre, hivatkoztak reá, a »főmesterre. Ilyen művész volt a többiek között Antal mester, Perényi Gábor) szakácsa, ki urának menyegzőjén “úgy sütött meg egy ökröt, hogy abban az ökörben egy kövér juh, a juhban egy kicsi borju, a borjuban pedig egy kövér kappan sült meg egyszerre.

Tartalomjegyzék


»»» Borító.
»»» Sorozat Címlap.
»»» Címlap.
»»» ELŐSZÓ. [V]
»»» TARTALOM. [XIX]
»»» ELSŐ KÖTET. [XXIII]
»»» I. RÉSZ. [1]
»»» Néhány jó magyar és cseh étel főzésének feljegyzése a XV. századból. [3]
»»» II. RÉSZ. SZAKÁCS TUDOMÁNY. A XVI. század vége felé. [V]
»»» Első része az szakács tudománynak. [9]
»»» Második része az szakács tudománynak. [11]
»»» Az tehénhúsról. [13]
»»» 1. Tehénhús petrezselyemmel. [13]
»»» 2. Kaszás lével tehénhús. [13]
»»» 3. Foghagymás kaszás lével tehénhús. 14
»»» 4. Tiszta borssal tehénhús. 14
»»» 5. Kukrejtel tehénhús pecsenye. 14
»»» 6. Hagyma lével tehénhús. 15
»»» 7. Fojtott pecsenye. 15
»»» 8. Tehénhús pecsenye fenyőmaggal, az kit bélszüpecsenyének hínak. 16
»»» 9. Tehénhús pecsenye sütve. 16
»»» 10. Tehénhús vetreczen leves kenyérre. 17
»»» 11. Tehénhús pecsenyét sziúld meg… 17
»»» 12. Hüjelkes borsóval tehénhús. 17
»»» 13. Pirétott hús. 17
»»» 14. Riskásával tehénhús. 18
»»» 15. Árpakásával tehénhús. 19
»»» 16. Tehénhús egressel. 20
»»» 17. Murokkal tehénhús. 20
»»» 18. Sóskával tehénhús. 20
»»» 19. Spárgával tehénhús. 20
»»» 20. Pasztornákkal tehénhús. 21
»»» 21. Uj káposzta levéllel. 21
»»» 22. Torma levéllel is az szerént… 21
»»» 23. Sóban tehénhús. 21
»»» 24. Ugyanazon tehénhúsnak az levélben az szép… 21
»»» 25. Répával tehénhús. 22
»»» 26. Sóskáposztával tehénhús. 22
»»» 27. Sóskáposztával mégis tehénhús. 22
»»» 28. Haraszt káposztával. 23
»»» 29. Vadalmával tehénhús. 23
»»» 30. Kakukfűvel tehénhús. 23
»»» 31. Eczettel, vöröshagymával tehénhús. 23
»»» 32. Tormával tehénhús. 24
»»» 33. Tehénhús pecsenye sályával ispékelve, akár majoránnával. 24
»»» 34. Mustos pecsenye. 24
»»» 35. Tehénmáj, tehénvese borsporral. 25
»»» 36. Tehén nyelve, tölgye sütve bibor lével. 25
»»» 37. Tehén nyelve sóban, héjába. 25
»»» 38. Tehénláb szekfüves lével. 26
»»» 39. Tehénláb hidegen fokhagymával. 26
»»» 40. Tehénláb kocsonya. 26
»»» 41. Tehén nyelve töltve. 27
»»» 42. Tehén lépi töltve. 27
»»» 43. Tehénbél fejér espékkel. 28
»»» 44. Tehénbél sárga ispékkel. 28
»»» 45. Tehénbél töltve édes tejjel. 28
»»» 46. Tehénbél töltve tejfellel. 29
»»» 47. Tehénbél kaszás lével. 29
»»» 48. Tehénbél töltve riskásával. 29
»»» 49. Tehénbél olasz módon. 30
»»» 50. Tehén nyelve, tölgye tiszta borssal. 30
»»» 51. Ha idegen országban akadsz, úgy… 30
»»» 52. Az gyöngyös hurkájárul. 31
»»» 53. Tehén tölgye, nyelve szekfüves lével. 31
»»» 54. Az egész ökörnek megsütésérül. 32
»»» Az borjúhúsról. [35]
»»» Borjú fű sóban, városi módon. [35]
»»» Borjú máj töltve. [35]
»»» 1. Borjú hús szömörcsökkel. 36
»»» 2. Borjú máj rántva faolajba, olasz módon. 37
»»» 3. Borjúhús suffával. 37
»»» 4. Borjúhús pástétomban. 38
»»» 5. Borjúhús éles lével. 38
»»» 6. Borjúhús tiszta borssal. 39
»»» 7. Borjúhús sóban, lengyel módon. 39
»»» 8. Borjúhús fehér espékkel. 39
»»» 9. Borjúhús sárga espékkel. 39
»»» 10. Borjúbél édes tejjel. 40
»»» 11. Borjúbél tejfellel. 40
»»» 12. Borjúnak az szegye töltve, tiszta borssal. 40
»»» 13. Borjú vespecsenyéje töltve. 41
»»» 14. Borjúhús vespecsenyéje, szárazon sütve. 41
»»» 15. Borjúhús pecsenye töltve, olasz módon. 41
»»» 16. Borjúhús kaszáslével. 41
»»» 17. Borjú fű éles lével, hidegge lábaival együtt. 42
»»» 18. Borjúhús spináczczal. 43
»»» 19. Borjúhús fokhagymás kaszáslével. 43
»»» 20. Borjúhús pástétomban. 43
»»» 21. Borjúhús pecsenye czitromlével. 44
»»» 22. Borjúhús sós egressel. 44
»»» 23. Borjúhús pecsenye török módon, egressel. 45
»»» 24. Borjúhús lemoniával, tárkonynyal. 45
»»» 25. Borjúhús pecsenye pástétomban. 45
»»» 26. Borjúhús szőlő levélben. 45
»»» Az juhhúsból készűlt étkek . [47]
»»» 1. Juhhús vereskáposztával. [47]
»»» 2. Juhhús eczettel, vereshagymával. [47]
»»» 3. Juhhús bigozzal. [47]
»»» 4. Juhhús répával. 48
»»» 5. Juhhús hagymalével. 48
»»» 6. Juhhús új káposzta levéllel. 48
»»» 7. Juhhús torma levéllel. 48
»»» 8. Juhhús riskásával. 49
»»» 9. Juhhús ujságban káposzta fővel. 49
»»» 10. Juhhús savanyítva káposztával. 49
»»» 11. Juhhús édes káposztával. 49
»»» 12. Juhhús tejjel káposztával. 50
»»» 13. Juhhús haraszt káposztával. 50
»»» 14. Juhhús egressel, akár sóssal, akár újjal. 50
»»» 15. Juhhús vadalmával. 50
»»» 16. Juhhús sályával. 51
»»» 17. Juhczémer fokhagymával espékelve. 51
»»» 18. Juhhús borsporral. 51
»»» 19. Juhhús pasztornákkal. 52
»»» 20. Juhhús murokkal. 52
»»» 21. Juhhús utra hideggé akár eleji, akár utolja. 52
»»» 22. Juhhús sütve hideggé akár eleji, akár utolja. 52
»»» 23. Juhhús deszpot lével. 52
»»» 24. Juhgyomor töltve. 53
»»» 25. Juhhús kapor virággal. 53
»»» 26. Juhhús borsóval. 54
»»» 27. Juhhús lencsével. 54
»»» 28. Juhhús sós káposztával. 54
»»» 29. Juhhús sós tejjel. 54
»»» Bárányhúsból készűlt étkek. [55]
»»» 1. Bárányhús suffával. [55]
»»» 2. Bárányfű rántva. [55]
»»» 3. Bárányhúsfű sóban. 56
»»» 4. Bárányhús kakukfüvel. 56
»»» 5. Bárányhús sóskával. 56
»»» 6. Bárányhús spárgával. 56
»»» 7. Bárány czémer sütve tejfeles sufát alája. 57
»»» 8. Bárányhús eczettel tárkonynyal. 57
»»» 9. Báránybél édes tejjel avagy tejfellel. 57
»»» 10. Bárány czémer sütve, czitromot avagy lemoniát alája. 58
»»» 11. Longum prott németül. Magyarul pedig bél szű pecsenye. 58
»»» Disznóhúsból készűlt étkek. [59]
»»» 1. Disznóláb tormával. [59]
»»» 2. Disznóláb hidegge fokhagymával. [59]
»»» 3. Disznóláb tiszta borssal. [59]
»»» 4. Disznó fű tormával. 60
»»» 5. Disznó fű leves kenyérre. 60
»»» 6. Disznó álla, sódora gyümölcsös lével. 60
»»» 7. Disznó álla, sódora székfüves lével. 60
»»» 8. Disznó gyomra, béli, nyelve tormával. 61
»»» 9. Mégis disznó béli vöröshagymával eczettel. 61
»»» 10. Disznófű hidegge borsporral. 61
»»» 11. Disznónak édes húsa fekete lével. 61
»»» 12. Disznóhús, az kit erdeinek hínak, szekfüves lével. 62
»»» 13. Erdei disznó pecsenye sütve melegen borsoson. 62
»»» 14. Erdei fű sódorostul főve. 62
»»» 15. Disznóbél készült aprólék, úgymint kolbász, májas, véres, kásás, gömböcz, véghurka. 63
»»» 16. Erdei disznóhús székfüves lével. 65
»»» Az malaczok. [69]
»»» 1. Malaczhús fekete lével. [69]
»»» 2. Malaczhús édes lével. [69]
»»» 3. Malaczhús éles lével hidegen. 70
»»» 4. Malaczhús hidegge fokhagymával. 70
»»» 5. Malacz sütve szárazon. 71
»»» 6. Malaczhús sütve, töltve az derekát. 71
»»» 7. Malacz megsütve, töltve az bűr alját az fülérül. 71
»»» 8. Malacz espékkel, akár fejéren, akár sárgán. 72
»»» 9. Báránynyá csinált malacz. 72
»»» 10. Malacznak az bürében csinált étek. 73
»»» 11. Malacz szárazon fokhagymával avagy vöröshagymával. 73
»»» 12. Malaczhús kaszáslével. 74
»»» Lúdhúsból készűlt étkek. [75]
»»» 1. Lúd törött lével. [75]
»»» 2. Lúd gyümölcsös lével. 76
»»» 3. Kövér ludak gyümölcsöslével. 76
»»» 4. Lúd zok lével. 77
»»» 5. Lúd fekete lével. 77
»»» 6. Lúd tiszta borssal. 78
»»» 7. Lúd fejér ispékkel. 78
»»» 8. Lúd sárga ispékkel. 78
»»» 9. Lúd répával. 79
»»» 10. Kövér lúd egészen sütve aprólékja nélkül, szekfüves sása alája. 79
»»» 11. Lúd német lével. 79
»»» 12. Lúd perselt lével. 80
»»» 13. Lúd köles kásával. 80
»»» 14. Lúdriskásával. 81
»»» 15. Sült lúdhoz való tej. 81
»»» Az lúdfiakról. [82]
»»» 1. Lúdfi leány sárjával. [82]
»»» 2. Lúdfi gyömbéres sáskával. [82]
»»» 3. Lúdfi megy sásával. 83
»»» 4. Lúdfi szekfüves sásával. 83
»»» 5. Lúdfi egressel. 83
»»» 6. Lúdfi törött lével. 83
»»» 7. Lúdfi töltve. 84
»»» Tyúkokból készűlt étkek. [85]
»»» 1. Maloska lével kappan. [85]
»»» 2. Madár lével tyúk. 86
»»» 3. Gyümölcsös lével tyúk. 86
»»» 4. Tyúk szekfüves lével. 86
»»» 5. Fekete lével tyúk. 86
»»» 6. Saskával tyúk. 87
»»» 7. Tyúk szömörcsökkel. 87
»»» 8. Riskásával tyúk. 87
»»» 9. Kölöderrel tyúk. 88
»»» 10. Spináczzal tyúk. 88
»»» 11. Magyar balás lével tyúk. 89
»»» 12. Sós egressel tyúk. 89
»»» 13. Salátával tyúk. 89
»»» 14. Hagyma lével tyúk. 89
»»» 15. Bors porral tyúk. 90
»»» 16. Tyúk deszpot lével. 90
»»» 17. Tyúk lippai lével. 90
»»» 18. Tyúk mégis riskásával. 91
»»» 19. Sályával tyúk. 91
»»» 20. Tyúk törött lével. 91
»»» 21. Tyúk sárga hagyma lével. 91
»»» 22. Tyúk szeges laskával. 91
»»» 23. Német lével tyúk. 92
»»» 24. Tyúk szász lével. 92
»»» 25. Tyúk éles lével. 92
»»» 26. Tyúk kaszás lével. 92
»»» 27. Tyúk tiszta borssal egészen. 93
»»» 28. Tyúk sak vászonnal. 93
»»» 29. Tyúk vagy kövér kappan erdélyi módon, sós káposztával. 93
»»» 30. Tyúk fejér spékkel. 93
»»» 31. Tyúk sárga spékkel. 94
»»» 32. Tyúk, meg is töltve az bűrét, az csontját tiszta borssal. 94
»»» 33. Tyúk mégis. 94
»»» 34. Tyúk töltve, hidegge egészen. 94
»»» 35. Tyúk mégis, kit az németek szarvas kappannak hínak. 95
»»» Tyúkfiakról. [97]
»»» 1. Tyúkfi ujságban éles lével. [97]
»»» 2. Tyúkfi ujságban kerti egressel, kit köszmétének is hínak. [97]
»»» 3. Tyúkfi szőlő egressel. 98
»»» 4. Tyúkfi töltve, tiszta borssal. 98
»»» 5. Tyúkfi töltve, sárgán tejfellel. 98
»»» 6. Tyúkfi töltve, sütni. 99
»»» 7. Tyúkfi töltve, mogyoró hagymával. 99
»»» 8. Tyúkfi pajor lével. 99
»»» 9. Tyúkfi sóban, lengyel módon. 99
»»» 10. Tyúkfi pástétommal. 100
»»» 11. Tyúkfi töltve, szász módon. 101
»»» 12. Tyúkfi rántva. 101
»»» Kukrejtes tyúk. 101
»»» Tyúkot főzni. 101
»»» Lemonyás lében való sült tyúk. 102
»»» Sült tyúkra, avagy madárra való lé. 102
»»» Kappant sütni papirosban. 102
»»» Tyúkfi elveszett lével. 102
»»» Rántott tyúk. 103
»»» Tyúkfi tejfellel. 103
»»» Halakból készűlt étkek. [104]
»»» Elsőben az csukákról. [104]
»»» 1. Csuka sóban, tormával. [104]
»»» 2. Csukafiak sóban fodorítva. [104]
»»» 3. Csuka ispékkel. 105
»»» 4. Csuka ispékkel büjti módon. 105
»»» 5. Csuka sóban hidegen. 105
»»» 6. Csuka törött lével. 105
»»» 7. Csuka tiszta borssal. 106
»»» 8. Csuka mégis tiszta borssal, jó káposztalében. 106
»»» 9. Csuka olajos lével, káposztalében, héjában. 107
»»» 10. Csuka sárga lengyel lével. 107
»»» 11. Csuka Lengyel fehér lével. 107
»»» 12. Csuka szürke lével. 108
»»» 13. Csuka rántva. 108
»»» 14. Csuka pástétommal. 108
»»» 15. Fokhagymás csuka. 109
»»» 16. Csuka hidegge, süllő lével. 109
»»» 17. Csuka szekfüves lével. 109
»»» 18. Csuka sütve, fele sóban főve. 110
»»» 19. Csuka sütve. 110
»»» 20. Csuka sütve héjában. 110
»»» 21. Csuka ispináczczal. 111
»»» 22. Csuka, kit prucz csukának hínak, tormával. 111
»»» 23. Csuka sós, ki országunkban terem. 111
»»» 24. Fokhagymával asszú csuka. 111
»»» 25. Ismét asszú csuka tiszta vizben. 111
»»» 26. Csuka stokfis módjára édes tejben avagy tejfellel. 112
»»» 27. Csuka bélnek az töltése. 112
»»» 28. Halra való édes suffa. 112
»»» 29. Hal ikrából való fánk. 113
»»» 30. Lengyel módon csuka. 113
»»» Posárokról. [114]
»»» 1. Öreg posár sóban. [114]
»»» 2. Posár eg lével hidegge. [114]
»»» 3. Posár hidegge fokhagymával. [114]
»»» 4. Posár sakvászonnal. 115
»»» 5. Posár tiszta borssal, tiszta vízben. 115
»»» 6. Posár káposzta lében tiszta borssal. 115
»»» 7. Posár olajos lével, káposzta lében. 116
»»» 8. Posár száraz olajos lével, avagy szivúlt posár. 116
»»» 9. Asszú posár tormával. 116
»»» 10. Asszú posár vörös hagymával. 116
»»» 11. Posár maga vérével szekfüves lével. 116
»»» 12. Posár hidegge éles lével. 116
»»» 13. Posár melegen éles lével. 117
»»» 14. Posár rántva. 117
»»» 15. Posár pástétomban. 117
»»» 16. Posár sütve egészen. 117
»»» 17. Posár sütve, német módon. 117
»»» 18. Asszú posár fokhagymával. 117
»»» Czompókról. [118]
»»» 1. Czompó sóban, melegen. [118]
»»» 2. Czompó sóban, hidegen, dió sását alája. [118]
»»» 3. Czompó hidegen fokhagymával. [118]
»»» 4. Czompó kap lében, tiszta borssal. [118]
»»» 5. Czompó pástátomban. [118]
»»» 6. Czompó rántva faolajban. 119
»»» 7. Czompó halat főzni. 119
»»» Tokokról következnek. [120]
»»» 1. Czompó sóban, melegen. [120]
»»» 2. Czompó sóban, hidegen, dió sását alája. [120]
»»» 3. Czompó hidegen fokhagymával. [120]
»»» 4. Czompó kap lében, tiszta borssal. [120]
»»» 5. Czompó pástátomban. [120]
»»» 6. Czompó rántva faolajban. [120]
»»» 7. Czompó halat főzni. [120]
»»» 8. Száraz tok tiszta vízben, vöröshagymával. 121
»»» 9. Száraz tok olajos lével. 121
»»» 10. Száraz tok szekfüves lével. 121
»»» 11. Száraz tok gyümölcsös lével. 121
»»» 12. Tok hidegge éles lével. 121
»»» Az vizákról következnek immár. [122]
»»» 1. Viza zöld lével. [122]
»»» 2. Viza tiszta borssal. [122]
»»» 3. Viza gyomor tiszta borssal. [122]
»»» 4. Viza viza lével. [122]
»»» 5. Viza gyümölcsös lével. 123
»»» 6. Viza éles lével. 123
»»» 7. Viza pástétomban. 123
»»» 8. Viza asszú avagy sós fokhagymával. 123
»»» 9. Viza olajos lével. 124
»»» 10. Viza sütve, levet alá. 124
»»» 11. Viza kocsonya. 124
»»» 12. Viza az mely új, sóban. 125
»»» 13. Viza ikra nyersen. 125
»»» 14. Viza ikra főve, magyar módon. 125
»»» 15. Viza ikra főve, oláh avagy rácz módon. 126
»»» 16. Viza ispináczczal. 126
»»» 17. Viza borsóval. 126
»»» 18. Viza sós káposztával. 126
»»» 19. Viza lencsével. 126
»»» 20. Viza répával. 126
»»» Az harcsákból készült éteknek nemek. [127]
»»» 1. Harcsa sóban. [127]
»»» 2. Harcsa park, sütve melegen. [127]
»»» 3. Harcsa tiszta borssal, tiszta vízben. [127]
»»» 4. Harcsa káposzta lében, tiszta borssal. [127]
»»» 5. Harcsa gyomor, máj, tiszta borssal, az ki öreg. [127]
»»» 6. Harcsa éles lével melegen. 128
»»» 7. Harcsa olajos lével sárgán. 128
»»» 8. Harcsa kocsonya. 128
»»» 9. Harcsa zöld lével. 128
»»» Semlyengek következnek. [129]
»»» 1. Semlyeng sóban, melegen. [129]
»»» 2. Semlyeng olajos lével. [129]
»»» 3. Semlyeng hideggé téve éles lével. [129]
»»» 4. Semlyeng rántva. [129]
»»» Az menyhalakból készült étkek következnek. [130]
»»» 1. Menyhal vendég lével. [130]
»»» 2. Menyhal éles lével. [130]
»»» 3. Menyhal szürke lével. [130]
»»» 4. Meny hal tiszta borssal. [130]
»»» 5. Menyhal sóban. [130]
»»» 6. Menyhal káposzta lében, tiszta borssal. 131
»»» 7. Menyhal káposzta lében, sárga olajos lével. 131
»»» 8. Menyhal sóban, jó káposzta lében. 131
»»» 9. Menyhalhalnak az mája sóban. 131
»»» 10. Menyhal törött lével. 131
»»» 11. Menyhal egressel. 131
»»» Kárászok járulnak elől. [132]
»»» 1. Kárász az mely apró, jó sóban is. Ide fel megmondtam mint főzd. [132]
»»» 2. Kárász sóban, káposzta lében. [132]
»»» 3. Kárász fejér lével. [132]
»»» 4. Kárász egressel. [132]
»»» 5. Kárász törött lével. [132]
»»» 6. Kárász rántva. 133
»»» 7. Kárász tiszta borssal. 133
»»» 8. Kárász, öreg, sütve. 133
»»» 9. Kárász éles lével. 133
»»» Pisztrángból készült étkek következnek. [134]
»»» 1. Pisztráng sóban melegen. [134]
»»» 2. Pisztráng éles lével. [134]
»»» 3. Pisztráng tiszta borssal. [134]
»»» 4. Pisztráng tejfellel. [134]
»»» 5. Pisztráng sütve. 135
»»» 6. Pisztráng sóban hidegen. 135
»»» 7. Pisztráng, az mely asszú, jó az is tiszta borssal. 135
»»» 8. Pisztráng tiszta vízben, vöröshagymát reá. 135
»»» Következnek az galóczából készült étkeknek nemek. [136]
»»» 1. Galócza galócza lével. [136]
»»» 2. Galócza éles lével, melegen. [136]
»»» 3. Galócza tiszta borssal. [136]
»»» 4. Galócza sütve egészen. [136]
»»» 5. Galócza sóban, melegen. [136]
»»» 6. Galócza kocsonyával. 137
»»» Lepényhalak következnek. [138]
»»» 1. Lepényhal tiszta borssal. [138]
»»» 2. Lepényhal sütve, havasi módon. [138]
»»» 3. Lepényhal tiszta vízben. [138]
»»» Kophalak következnek immárom. [139]
»»» 1. Kophal sóban, melegen. [139]
»»» 2. Kophal olajos lével. [139]
»»» 3. Kophal rántva. [139]
»»» Kövi halak következnek immáron renddel. [140]
»»» 1. Héjas kövi hal sóban, melegen. [140]
»»» 2. Héjatlan kövi hal sóban, melegen. [140]
»»» 3. Kövi hal, akármelyik féle, rántva. [140]
»»» 4. Kövi hal német módon, sóban. [140]
»»» 5. Kövi hal olajos lével. [140]
»»» Következnek orsó fark, sügér, koncz halaknak nemek. [141]
»»» 1. Orsó fark sóban. [141]
»»» 2. Orsó fark rántva. [141]
»»» 3. Dörgetsiae. [141]
»»» 4. Sügér sóban. [141]
»»» 5. Sügér tiszta borssal. [141]
»»» 6. Koncz hal. [141]
»»» On, dever-keszeg, ballyn, paducz, ökle következik. [142]
»»» 1. On keszeg s dever keszeg sütve. [142]
»»» 2. Ballyn, paducz sütve. [142]
»»» 3. Ökle sóban. [142]
»»» Kecsegék következnek. [143]
»»» 1. Kecsege sütve, nyárson. [143]
»»» 2. Kecsege sóban. [143]
»»» 3. Kecsege egészen sütve. [143]
»»» 4. Kecsege éles lével, melegen. [143]
»»» 5. Kecsege tiszta borssal. 144
»»» 6. Kecsege pástétomban. 144
»»» 7. Kecsege hideggé éles lével. 144
»»» 8. Kecsege száraz fokhagymával. 144
»»» 9. Kecsege asszú vöröshagymával. 144
»»» 10. Kecsege kocsonyával. 144
»»» 11. Kecsege spináczczal. 144
»»» 12. Kecsege répával. 145
»»» Stokfisok járúlnak immáron elől. [146]
»»» 1. Stokfis tiszta borssal. [146]
»»» 2. Stokfis tejfellel. [146]
»»» 3. Stokfis édes tejjel. [146]
»»» 4. Stokfis sütve. 147
»»» Plataisz következik. [148]
»»» 1. Plataisz kocsonyával. [148]
»»» 2. Plataisz tiszta borssal. [148]
»»» 3. Plataisz éles lével. [148]
»»» 4. Czethal. 149
»»» Herengek következnek. [150]
»»» 1. Hering fokhagymával. [150]
»»» 2. Hering sütve. [150]
»»» 3. Hering nyersen. [150]
»»» Ingolnák következnek. [151]
»»» 1. Ingolna éles lével. [151]
»»» 2. Ingolna rántva. [151]
»»» 3. Ingolna így is élnek vele. [151]
»»» 4. Ingolnának az főzése. [151]
»»» 5. Ingolnát frissen, fü módon sütni. 152
»»» Habarniczákról is szóljunk. [154]
»»» 1. Habarniczát mint kell áztatni. [154]
»»» Habarniczát másképen. [154]
»»» Az szardellát se felejtsük. [155]
»»» 1. Szardella. [155]
»»» 2. Szardella salátájúl. [155]
»»» Retke, süllő következik, s kilencz szemű hal. [156]
»»» 1. Eg lében való retkében mi kell. [156]
»»» 2. Süllőt jó főzni sóban. [156]
»»» 3. Süllő hidegge. [156]
»»» 4. Kilencz szemű halat főzni. [156]
»»» Zöld lé halhoz. 157
»»» Fekete lében való ponty. 157
»»» Lazaczot főzni. 157
»»» Lazaczot sütni. 157
»»» Az csíkok következnek rendszerint. [159]
»»» 1. Csík bors porral. [159]
»»» 2. Csík tiszta borssal. [159]
»»» 3. Csík fojtott lével. [159]
»»» 4. Csík fokhagymával. [159]
»»» 5. Csík tormával. 160
»»» 6. Csík sóban, kop lével. 160
»»» 7. Csík sákvászonnal. 160
»»» 8. Csík burétott (máskép) boroditom lével. 160
»»» 9. Csík morsolt lével. 160
»»» 10. Csík kúdus lével. 161
»»» 11. Csík olajos lével. 161
»»» 12. Csík vermével. 161
»»» 13. Csík törött lével. 162
»»» 14. Csík rántva. 162
»»» 15. Csík sütve. 162
»»» Következnek renddel az rákoknak számai. [163]
»»» 1. Rák főzése. [163]
»»» 2. Töltött s rántott rák. [163]
»»» 3. Rákos pástétom. 164
»»» 4. Rák sajt. 164
»»» 5. Rák sziulva. 164
»»» 6. Rák saláta. 165
»»» 7. Rák rántva. 165
»»» 8. Rák töltve. 166
»»» 9. Rák faolajjal. 166
»»» 10. Rák tejfellel. 166
»»» 11. Rák fekete lével. 166
»»» 12. Rákból egy kis musika. 167
»»» 13. Töltött rák. 167
»»» Szarvasok járulnak elől. [168]
»»» 1. Szarvas hús szömörcsökkel. [168]
»»» 2. Szarvas hús fekete lével. [168]
»»» 3. Szarvas hús vendég lével. 169
»»» 4. Szarvas pecsenye pástétomban. 169
»»» 5. Szarvasnak az utólja, egészen sütve. 169
»»» 6. Szarvas pecsenye melegen sütve. 170
»»» 7. Szarvasnak gyermekded szarva s file kocsonyával. 170
»»» 8. Szarvasnak tüdejét, máját, majoránnával, rosmarinnal főzni. 170
»»» 9. Szarvasnak végső hurkája, riskásával töltve. 171
»»» Következnek immár az őzek. [172]
»»» 1. Az őzet így főzzed. [172]
»»» 2. Őznek czémere egészen sütve. [172]
»»» 3. Őznek apró pecsenyéje sütve, melegen. [172]
»»» 4. Őz czémer sütve, szalonnával ispékelve. [172]
»»» Következnek az nyulak rendszerint. [173]
»»» 1. Nyúl fekete lével. [173]
»»» 2. Nyúl süldő töltve egészen. [173]
»»» 3. Nyulacskát egészen sütni és tölteni. 174
»»» Következnek immár az fánkok. [175]
»»» 1. Kétszer főtt fánk. [175]
»»» 2. Tolyó fánk. 176
»»» 3. Törött fánk. 176
»»» 4. Fánk forma. 177
»»» 5. Fodor fánk. 178
»»» 6. Malosa szőlő fánk. 178
»»» 7. Füge fánk, avagy rántott füge. 178
»»» 8. Fiketős fánk. 179
»»» 9. Sálya fánk. 179
»»» 10. Borza virág fánk. 179
»»» Spanyor tésztából csinált rétes avagy béles étek. [180]
»»» Töltött kása. [180]
»»» Mondola sása. [180]
»»» Oltott bor. 181
»»» Mondola sajt. 181
»»» Oltott tejes étek. 181
»»» Mosár fánk. 181
»»» Saláták következnek. [182]
»»» Kaporna saláta. [182]
»»» Spárga saláta. [182]
»»» Komló hegy saláta. [182]
»»» Czikorea saláta. [182]
»»» Komló hegy saláta. 183
»»» Keserű lapu saláta. 183
»»» Roponcz saláta. 183
»»» Galambbegy saláta. 183
»»» Répa csira saláta. 183
»»» Vízi saláta. 183
»»» Bobalyka saláta. 183
»»» Nyers káposzta saláta. 183
»»» Saláta káposzta. 183
»»» Uborka saláta. 184
»»» Kóró saláta. 184
»»» Réteseknek, béleseknek nemei következnek. [185]
»»» Apró madárkák következnek. [186]
»»» Veréb tiszta borssal. [186]
»»» Veréb rántva. [186]
»»» Veréb sütve, szalonnát köziben. [186]
»»» Veréb madárlével. [186]
»»» Pintyőkét, czinegét, tengeliczét, rigót. [186]
»»» Tejes étkek. [187]
»»» Vágott tejes étek. [187]
»»» Borsolt tejes étek. [187]
»»» Metélt tejes étek. 188
»»» Tejes káposzta. 188
»»» Labbo tejes étek. 188
»»» Tejes riskása. 188
»»» Tejes riskása hidegen. 188
»»» Lapos szerdek. 189
»»» Őrlőtt szerdek. 189
»»» Rántott tejes étek. 190
»»» Sályás tejes étek. 190
»»» Vízben főtt tejes étek. 190
»»» Tálban főtt tejes étek. 190
»»» Czipós tejes étek. 191
»»» Milikop. 191
»»» Sásák következnek. [192]
»»» Füves sása. [192]
»»» Füves sása. [192]
»»» Mondola sása. [192]
»»» Zöld sása. [192]
»»» Gyömbéres sása. [192]
»»» Dió sása. [192]
»»» Daru sása. 193
»»» Páva sása sütve. 193
»»» Különfélék. [194]
»»» Sütve kell csinálni. [194]
»»» Sült szakgatva jó. [194]
»»» Töltött máj. [194]
»»» Máj rántva. [194]
»»» Apró madár sütve. [194]
»»» Madár lé. [194]
»»» Töltött tikmony. 195
»»» Szombat napra. 195
»»» Szombat napra való. 195
»»» És mi volna becsü. 195
»»» Isponácz. 195
»»» Riskását vízben. 195
»»» Körtvély főve. 195
»»» Káposzta csima. 196
»»» Tormás kenyér. 196
»»» Borsó szak. 196
»»» Fodor kása. 196
»»» Czipó rántva büjt nap. 196
»»» Büjt nap. 196
»»» Mondola tej büjt napra. 197
»»» Mondola tej. 197
»»» Büjt napra jó fügét főzni. 197
»»» Bogoly borsó olajos lével. 197
»»» Hivelykes borsó. 197
»»» Következnek az szilvából készült étkek. [198]
»»» Asszú szilva. [198]
»»» Büjtös szilva. [198]
»»» Szilva. [198]
»»» Asszú szilva tiszta vizben. 199
»»» Nyers szilvából. 199
»»» Almából készült étkek immár következnek. [200]
»»» Alma torta. [200]
»»» Alma fánk. [200]
»»» Alma fánk. [200]
»»» Alma fánk mégis. [200]
»»» Alma kása. 201
»»» Körtvély és egyéb aprólékok következnek. [202]
»»» Tölt körtvély. [202]
»»» Körtvély. [202]
»»» Birsalma hidegge. [202]
»»» Dinnye torta. 203
»»» Eperj torta. 203
»»» Megy torta. 203
»»» Füge torta. 203
»»» Riskása torta. 203
»»» Máj torta. 204
»»» Mondola torta. 204
»»» Kenyér torta. 204
»»» Túró torta. 204
»»» Tej torta. 205
»»» Tikmony torta. 205
»»» Tejfel torta. 205
»»» Baraczk torta. 205
»»» Töltött czipó. 206
»»» Rántott czipó. 206
»»» Mégis rántott czipó. 206
»»» Pirított czipó az kit trágyás kenyérnek hivunk. 206
»»» Mégis pirított czipó. 207
»»» Sulyom fánk. 207
»»» Mogyoró fánk. 207
»»» Virágos torta. 207
»»» Sós káposzta töltelék. 208
»»» Német tejes étek. 208
»»» Csöpögetett tejes étek. 209
»»» Bianca. 209
»»» Következnek az sültek alá való sásák, ugymint : vadak-, madarak-, halakhoz. [211]
»»» 1. Czopor. [211]
»»» 2. Szekfüves sása. [211]
»»» 3. Gyömbéres sása. 212
»»» 4. Dió sása. 212
»»» 5. Meggy sása. 212
»»» 6. Zöld sása. 213
»»» 7. Hideg zöld sása. 213
»»» 8. Mondola sása. 213
»»» 9. Csipke sása. 213
»»» Következnek az tikmonyból készült étkek. [214]
»»» Tikmony töltve héjában. [214]
»»» Tikmony rántva héjában. [214]
»»» Tikmony fejére töltve. [214]
»»» Tikmony suffa. 215
»»» Mégis tikmony fejére töltve. 215
»»» Tikmony suffa. 215
»»» Tikmony leves. 216
»»» Tikmonyból emésztő suffa. 216
»»» Tikmonyból fellorium. 216
»»» Tikmonyból sállyás rántott. 216
»»» Német módon, rántott tárkonnyal. 217
»»» Tikmonyból híg rántott sülve. 217
»»» Tikmony sajt. 217
»»» Tikmonyból, tejből palacsinta. 217
»»» Következnek az túrós étkek. [219]
»»» Tejfeles túrós étek. [219]
»»» Túrós étek. [219]
»»» Túrós étek. 220
»»» Boros szerdék. 220
»»» Boros vajas. 220
»»» Következnek immár az gombákból készült étkek. [221]
»»» Pisztricz gomba tiszta borssal. [221]
»»» Ugyan pisztricz gomba sütve. [221]
»»» Cseperke gomba tiszta borssal. [221]
»»» Szarvas gomba tejfellel. 222
»»» Keserű gomba sütve vajjal vagy szalonna zsírral. 222
»»» Nyúl filü gomba tiszta borssal. 222
»»» Fejér herecz. 222
»»» Keserű gomba főve, fokhagymával. 222
»»» Kék hátú herecz. 223
»»» Gém lábú gomba. 223
»»» Szömörcsök gomba tiszta borssal. 223
»»» Szömörcsök gomba töltve. 223
»»» Mégis szömörcsök gomba sütve. 223
»»» Mégis szömörcsök sütve. 223
»»» Mégis szarvas gomba. 223
»»» Őz keserű gomba. 224
»»» Veres keserű. 224
»»» Csollyan alja gomba. 224
»»» Kocsord gomba. 224
»»» Tinovar gomba. 224
»»» Seőtti gomba. 224
»»» Kenyér gomba. 224
»»» Tövis alja gomba. 224
»»» Úr gomba. 225
»»» Articsók. 225
»»» Bába seggű gomba fekete lével. 225
»»» Ugyanazon tiszta borssal. 225
»»» Fenyő alja gomba. 225
»»» Következnek meggyből csinált étkeknek nemek. [226]
»»» Borban főtt meggy. [226]
»»» Tejfellel meggy. [226]
»»» Asszú meggy főve borban. [226]
»»» Mégis tiszta vízben. 227
»»» Következik az hüvelykes babról. [228]
»»» Az hüvelykes babról. [228]
»»» Következnek az hüvelykes borsók. [229]
»»» Hüvelykes borsó sóban. [229]
»»» Hüvelykes borsó sóban, német módon. [229]
»»» Mégis hüvelykes borsó. [229]
»»» Mégis hüvelykes borsó szalonnával. [229]
»»» Ciczer borsó, bagoly borsó, tiszta borsó. 230
»»» Borsó szak. 230
»»» Borsó lé. 231
»»» Következnek az contusiomok. [232]
»»» Öreg embernek való. [232]
»»» Contusium betegnek. [232]
»»» Kender mag suffa. [232]
»»» Kender mag szak. 233
»»» Kender magból csinált túrós étek. 234
»»» Következnek tökből, ugorkából készült étkek. [235]
»»» Az fára folyó tököt így főzzed. [235]
»»» Ugorkából ezenképen. [235]
»»» Ugorka saláta. [235]
»»» Fokhagymás ugorka. [235]
»»» Sós ugorka az mi módunk szerint. 236
»»» Salátából csinált ugorka. 236
»»» Mancza balanka. 236
»»» Fényes littarium következik immár. [237]
»»» Diós laska büjtre. [237]
»»» Laska olajos lével. 238
»»» Következnek kásából csinált étkek. [239]
»»» Fodor kása dió tejjel. [239]
»»» Köles kása lyukason. [239]
»»» Köles kása tejjel. [239]
»»» Köles kása vajjal, tiszta vizben. 240
»»» Köles kása fűrjjel. 240
»»» Mégis köles kása fűrjjel másképen. 240
»»» Szóljunk az csigákról is valamit. [241]
»»» Csiga faolajban. [241]
»»» Csiga tehénhús lében. [241]
»»» Ostriga. [241]
»»» Ostriga. 242
»»» Különféle étkek. [243]
»»» Murok pasztornák. [243]
»»» Disznó sajt. [243]
»»» Ulipotreda. [243]
»»» Koportata. 244
»»» Király étek. 244
»»» Süllő kolbász. 244
»»» Piszkótot így csinálj. 244
»»» Fejér tehénhús pecsenye. 245
»»» Nádmézből csinált marczapánt. 245
»»» Nádmézből való pulik. 245
»»» Fodor fánk. 245
»»» Olasz perecz. 246
»»» Spanyor tésztából készült étek. 246
»»» Büjt módon való makarónya. 246
»»» Olasz szaladgya. 247
»»» Paréjos étek. 247
»»» Potrobocz. 248
»»» Borrago. 248
»»» Uj káposzta savanyú tejfellel. 248
»»» Tölcséres fánk. 248
»»» Rósa fánk. 249
»»» Czékla saláta. 249
»»» Tatárka kása. 249
»»» Olasz káposzta. 250
»»» Borsók, lencsék, káposzták, kásák. 250
»»» Olasz káposzta. 250
»»» Borsó olajjal. 251
»»» Lencsét főzni. 251
»»» Riskása olajjal, édesen. 251
»»» Baracz fánk. 252
»»» Opus Magiricum, Wecker János Jakab orvos műve szerint. [253]
»»» Mondolás és mindenféle kásás étkekről. [255]
»»» Mondola tej és annak sokféle ereje. [255]
»»» Beteg embernek való árpa kása. 257
»»» Másképen. 258
»»» Másféle. 258
»»» Másformán. 259
»»» Másféle hasznos étek árpa darából. 260
»»» Más formája ennek. 260
»»» Másképen. 261
»»» Más. 261
»»» Másforma. 262
»»» Másképen. 262
»»» Egészlen főtt árpa dara. 262
»»» Az hasnak fogásáról. 263
»»» Marczapántnak az készétése. 264
»»» Birsalma és mondolából való marczapán. 265
»»» Szarvasnak mondolából való szarva. 266
»»» Mondolás torta. 266
»»» Másképen. 267
»»» Mondolás lágy rántott. 267
»»» Erősítő lév. 268
»»» Sült lúdhoz való tej. 268
»»» Másképen. 268
»»» Helvétiai módjára oltott tej. 268
»»» Másképen. 269
»»» Röstelt suffás szobású étek. 269
»»» Szőlő gerezdet egész esztendeig megtartani. 269
»»» Egresnek az készétése s tartása. 270
»»» Gesztenyéből és malosa szőlőből való pástétom. 270
»»» Eperjes és szederjes torta. 270
»»» Szomjúság ellen. 271
»»» A mellnek, tüdő, vesék és beleknek fekélyekben avagy gyuladásában hasznos levecske. 271
»»» Más jó erősétő hideg levecske. 271
»»» Mondolából való lágy sajt. 271
»»» Más az arena ellen. 272
»»» Csiga. 272
»»» Zöld békának az főzése. 273
»»» Pisztrángos pástétom. 274
»»» Bisalmás pástétom. 274
»»» Mondolából való kolbász. 274
»»» Csipkerósának az gyümölcséből való étek, az arena és kűbántás ellen. 275
»»» Vörös mogyoróból való tej, kivel az vérhasban élnek. 275
»»» Mikor embernek az hasa megyen, az ellen való drága jó étek. 275
»»» Jó tikmonyás sajtot így készéts el. 276
»»» Mondolás rántott tikmony. 276
»»» Betegnek való nádmézes kenyér. 277
»»» Mondolából való sült tikmony. 277
»»» Betegnek való erősétő étek. 278
»»» Boros pép. 278
»»» Csöröge pép. 278
»»» Üszi pép. 279
»»» Riskását főzni. 279
»»» Sárga répát mint kellessék főzni. 279
»»» Borsót főzni. 279
»»» Kikeletkori avagy májusbeli pép. 280
»»» Riskása főzésének még más formája. 280
»»» Májból való hideg étek. 280
»»» Szilva pép. 281
»»» Jó körtvélyes littarium. 281
»»» Alma kása. 281
»»» Tejből oltott pép. 281
»»» Töltött semlye. 282
»»» Fogoly madarat sütni, főzni. 282
»»» Marczapánnak az készétése. 283
»»» Marczapánnak más formája. 283
»»» Kisded formájú pogács. 283
»»» Marczapán pogácsának más formája. 284
»»» Sül disznó formájú tej. 284
»»» Beteges embernek való levecske. 285
»»» Beteges embernek való pépecske. 285
»»» Betegnek való pogácsa. 285
»»» Malosa szőlőt rántani. 285
»»» Körtvélt rántani. 285
»»» Bornyú májat sütve. 285
»»» Töltött semlye. 285
»»» Másformájá ennek. 286
»»» Mézes pogácsa. 286
»»» Olasz formán rántott tikmony. 287
»»» Farsang pogácsa. 287
»»» Szivárványos avagy fecskendő csörögét sütni. 287
»»» Tikmonyból való sajt. 288
»»» Havas szobású étket készéteni. 288
»»» Savanyú tejet készéteni. 289
»»» Kerekded fánkot sütni. 289
»»» Másféle. 289
»»» Nádmézes pogácsa. 289
»»» Olasz formán kolbászt tölteni. 290
»»» Pástétomocskát sütni. 290
»»» Nádmézet ereszteni. 290
»»» Mondolából való öregen sült tikmony. 290
»»» Tortátának az készétése. 291
»»» Más formája ennek. 291
»»» Másforma. 292
»»» Tejből való pogácsa. 292
»»» Tikmonyas fánkocskák. 292
»»» Barackból való saláta. 293
»»» Paraszt embernek és cselédnek való knödel. 293
»»» Friss hideg pépnek az készétése. 293
»»» Trageanak az készétése. 294
»»» Triczentnek más formája. 294
»»» Rósás nádméznek az készétése. 294
»»» Mézet ereszteni. 294
»»» Ha az hideg az lábát valakinek megvötte. 294
»»» Az énynek rothadása ellen való orvosság. 294
»»» Embernek az haját megszépéteni. 295
»»» Gyomornak való lictarium. 295
»»» Mellfájás ellen való víz. 295
»»» INDEX. [296]
»»» III. RÉSZ. Gróf Thurzó Szaniszló étlapja Galgócz várában 1603 január havában. [323]
»»» Anno 1603. 1 die Januarii. [327]
»»» Consignatio ciborum. [327]
»»» Pro coena. 328
»»» Consignatio ciborum. 329
»»» Anno 1603. 2. Januarii. 330
»»» Consignatio ciborum. 330
»»» Pro coena. 331
»»» Consignatio ciborum. 332
»»» Anno 1603. 3. Januarii. 333
»»» Consignatio ciborum. 333
»»» Pro coena. 334
»»» Consignatio ciborum. 334
»»» Anno 1603. 4. Januarii. 335
»»» Consignatio ciborum. 335
»»» Pro coena. 335
»»» Consignatio ciborum. 336
»»» Anno 1603. 5. Januarii. 337
»»» Consignatio ciborum. 337
»»» Pro coena. 338
»»» Consignatio ciborum. 338
»»» Anno 1603. 6. Januarii. 337
»»» Consignatio ciborum. 337
»»» Pro coena. 338
»»» Consignatio ciborum. 340
»»» Anno 1603. 7. Januarii. 341
»»» Consignatio ciborum. 341
»»» Pro coena. 341
»»» Consignatio ciborum. 342
»»» Anno 1603. 8. Januarii. 343
»»» Consignatio ciborum. 343
»»» Pro coena. 343
»»» Consignatio ciborum. 344
»»» Anno 1603. 9. Januarii. 345
»»» Consignatio ciborum. 345
»»» Pro coena. 345
»»» Consignatio ciborum. 346
»»» Anno 1603. 10. Januarii. 347
»»» Consignatio ciborum. 347
»»» Pro coena. 347
»»» Consignatio ciborum. 348
»»» Anno 1603. 11. Januarii. 349
»»» Consignatio ciborum. 349
»»» Pro coena. 349
»»» Consignatio ciborum. 350
»»» Anno 1603. 12. Januarii. 351
»»» Consignatio ciborum. 351
»»» Pro coena. 351
»»» Consignatio ciborum. 352
»»» Anno 1603. 13. Januarii. 353
»»» Consignatio ciborum. 353
»»» Pro coena. 353
»»» Consignatio ciborum. 354
»»» Anno 1603. 14. Januarii. 355
»»» Consignatio ciborum. 355
»»» Pro coena. 355
»»» Consignatio ciborum. 356
»»» Anno 1603. 15. Januarii. 357
»»» Consignatio ciborum. 357
»»» Pro coena. 357
»»» Consignatio ciborum. 358
»»» Anno 1603. 16. Januarii. 359
»»» Consignatio ciborum. 359
»»» Pro coena. 359
»»» Consignatio ciborum. 360
»»» Anno 1603. 17. Januarii. 361
»»» Consignatio ciborum. 361
»»» Pro coena. 361
»»» Consignatio ciborum. 362
»»» Anno 1603. 18. Januarii. 363
»»» Consignatio ciborum. 363
»»» Pro coena. 363
»»» Consignatio ciborum. 364
»»» Anno 1603. 19. Januarii. 365
»»» Consignatio ciborum. 365
»»» Pro coena. 365
»»» Consignatio ciborum. 366
»»» Anno 1603. 20. Januarii. 367
»»» Consignatio ciborum. 367
»»» Pro coena. 367
»»» Consignatio ciborum. 368
»»» Anno 1603. 21. Januarii. 369
»»» Consignatio ciborum. 369
»»» Pro coena. 369
»»» Consignatio ciborum. 370
»»» Anno 1603. 22. Januarii. 371
»»» Consignatio ciborum. 371
»»» Pro coena. 371
»»» Consignatio ciborum. 372
»»» Anno 1603. 23. Januarii. 373
»»» Consignatio ciborum. 373
»»» Pro coena. 373
»»» Consignatio ciborum. 374
»»» Anno 1603. 24. Januarii. 375
»»» Consignatio ciborum. 375
»»» Pro coena. 375
»»» Consignatio ciborum. 376
»»» Anno 1603. 25. Januarii. 377
»»» Consignatio ciborum. 377
»»» Pro coena. 378
»»» Consignatio ciborum. 378
»»» Anno 1603. 26. Januarii. 379
»»» Consignatio ciborum. 379
»»» Pro coena. 379
»»» Consignatio ciborum. 380
»»» Anno 1603. 27. Januarii. 381
»»» Consignatio ciborum. 381
»»» Pro coena. 382
»»» Consignatio ciborum. 382
»»» Anno 1603. 28. Januarii. 383
»»» Consignatio ciborum. 383
»»» Pro coena. 384
»»» Consignatio ciborum. 384
»»» Anno 1603. 29. Januarii. 385
»»» Consignatio ciborum. 385
»»» Pro coena. 385
»»» Consignatio ciborum. 386
»»» Anno 1603. 30. Januarii. 387
»»» Consignatio ciborum. 387
»»» Pro coena. 387
»»» Consignatio ciborum. 388
»»» Anno 1603. 31. Januarii. 389
»»» Consignatio ciborum. 389
»»» Pro coena. 390
»»» Consignatio ciborum. 390
»»» NÉV- ÉS HELYMUTATÓ. [392]
»»» TÁRGYMUTATÓ. [393]
»»» SAJTÓHIBÁK. [414]

Van véleménye? Szóljon hozzá!

Kövess minket!
Hírlevél
Legutóbbi hozzászólások
Ajánlott weblapok

Magyar oldalak:

Külföldi oldalak:

WP SlimStat