A zichi és vásonkeői gróf Zichy-család idősb ágának okmánytára = Codex diplomaticus domus senioris comitum Zichy de Zich et Vasonkeő (12/10.) corvina logo

Szerkesztők: Nagy Imre; Nagy Iván; Véghely Dezső
Cím: A zichi és vásonkeői gróf Zichy-család idősb ágának okmánytára = Codex diplomaticus domus senioris comitum Zichy de Zich et Vasonkeő (12/10.)
Megjelenési adatok: Magyar Történelmi Társulat, Pest, 1907.

coverimage A gróf Zichy-család körében századok során összegyűlt okmányok mesés száma mutatja, hogy a sok összevonás és rövidítés daczára csak most, a X-ik kötettel jutottunk el Mátyás király korához, és hogy ezen érdekes időszaknak, Mátyás uralkodásának iratait egy kötetbe bele nem foglalhattuk. Fényes mult tanui lépnek itt a nyilvánosság elé és vetnek új világot legnemzetibb királyunk és kora küzdelmeire. “De tanúi a gróf Zichy-család seniorai, ezek közt id. Zichy Nep. János gróf kegyeletének és áldozatkészségének is, aki már előbb támogatta e nagyarányú vállalatot, most pedig rövid idő alatt két kötetet bocsátott közre, és a Mátyás király korát kimerítő XI-ik kötet közeli megjelenését is biztosította. A nagy hagyományokat fenntartó hazafi és utód nemes cselekedete jutalmát kegyeletes tényének tudatában birja és mindazok elismerésében, akik érzik a történeti tudás jelentőségét itt, ahol a nagy múlthoz méltó, áltálunk óhajtott jövőt annyi ellenséges törekvés közepette csakis a traditiók által befolyásolt organicus tovább fejlődés biztosíthatja. A tizedik kötet okiratai Mátyás király megválasztatásától az 1468. év végéig, a Töttős nemzetség Hágának kihalásáig terjednek. A Zichy-család viszonyairól az idők előrehaladásával mind részletesebb tájékozást nyerünk. Zichy Benedek úr sógorával, Szerdahelyi Gryörgygyel egyezkedik, és bizonyos költségek megtérítése mellett felesége Anna1) és fiai János és ifj. Benedek részére átveszi a kakonyai, szenttrinitási és málii részeket Somogybán és a derzei részbirtokot Verőczében. Házassága révén sógorságba jutott Csák Máté utóda Dombay Miklóssal és Batthyányi Andrással is, és családjának igénye nyílott Belső- és Alsó-Zákány birtokokra (16. 111.), mert neje és sógornői Zákáni Budizló leszármazol voltak. Sógorai kizárták a Zákáni-javakbó], és ezzel néki és családjának 2000 arany forint kárt okoztak. (161.) A keletkezett viszályban még a most említett kakonyai, szenttrinitási és málii részekből is kiforgatták. Perbe idézte Dombay Miklóst (194. 195.), Batthyányit, Szerdahelyit, hosszasan pereskedett, de végre az őt megillető részeket kézhez kapta. (213. 238.) Nehezebben haladt az anyai örökség, a dárói vár és uradalom miatt Majos Mihálylyal folyó ügy. 1464-ben a per elintézését választott bírákra bízták. Okt. 8-án megjelentek a »fogott« bírák, fivére Zichy Balázs, Kiskarádi György, Nagy György és Kupi Lukács az ősi Zichy-birtokon Ketyén Somogymegyóben, hogy végezzenek. De Majos Mihályra hiába várakoztak. Háborúban volt, a király hadaival a török ellen vonult, mint ezt dáróvári várnagya, Pekedi György jelentette. 1466-ban újra választott bírákban egyeznek. (251.) Ezek azonban, »propter cause arduitatem« a bonyolult ügyet most elintézni nem merészelték. Panasza volt a rendes bírákra is.
Kategóriák: Adattár
Tárgyszavak: Családtörténet, Okmánytár, Zichy nemzetség, Oklevélgyűjtemény
Formátum: OCR szöveg
Típus: könyv

A sorozat kötetei

Tartalomjegyzék