A zichi és vásonkeői gróf Zichy-család idősb ágának okmánytára = Codex diplomaticus domus senioris comitum Zichy de Zich et Vasonkeő (12/11.) corvina logo

Szerkesztők: Nagy Imre; Nagy Iván; Véghely Dezső
Cím: A zichi és vásonkeői gróf Zichy-család idősb ágának okmánytára = Codex diplomaticus domus senioris comitum Zichy de Zich et Vasonkeő (12/11.)
Megjelenési adatok: Magyar Történelmi Társulat, Pest, 1915.

coverimage Kedvezőtlen körülmények összetalálkozása okozta, hogy a gróf Zichy család okmánytárá-nak XI. kötete, melynek közeli megjelenését az 1907-ben kiadott, megelőző kötet előszava kilátásba helyezte, csak most lát napvilágot. A kötet anyagát tevő oklevelek ugyan már akkor le voltak másolva, s az első ívek még 1907-ben sajtó alá is kerültek, sőt három ív teljesen ki is lett nyomva; a további ívek korrigálásában, illetőleg sajtó alá rendezésében azonban a kötet szerkesztőjét, dr. Kammerer Ernőt előbb más irányú elfoglaltsága gátolta meg, majd pedig súlyos, hosszú betegség csavarta ki munkás kezéből a tollat, melylyel kezdetben mint munkatárs, később mint szerkesztő két évtizednél hosszabb időn át annyi buzgalommal és áldozatkészséggel szolgálta az Okmánytár ügyét. Ily körülmények között szólított lel két évvel ezelőtt, hogy vegyem át és juttassam befejezéshez a félbenmaradt kötetet. A megtisztelő felhívást kész örömmel fogadva vállalkoztam a munkára. A kötetből három ív — mint említettem — már teljesen készen volt; további tizenegy ív kiszedve revízióra várt, míg a hátralevő okleveles anyag lemásolva, összeolvasva és részben regesztával és jegyzetekkel is ellátva még sajtó alá rendezést kívánt. Első feladatom-természetesen az említett tizenegy ív nyomdai levonatának vizsgálása és javítgatása volt. Az itt észlelt másolási hibák kiküszöbölhetése végett, a vele járó nagy munka daczára sem mellőzhettem az egész kötet anyagának az eredeti oklevelekkel újból való gondos egybevetését. Az első három ív már teljesen ki lévén nyomva, az ide becsúszott, nem jelentéktelen számú másolási hibákat, sajnos, már nem igazíthatván ki, csak a kötet végén a Helyreigazítandók jegyzékében sorolhattam fel. A még csak kéziratban levő okleveles anyagot néhány, időközben talált oklevéllel pótolva rendeztem sajtó alá. Mindez természetesen, lényegesen hátráltatta a kötet elkészültét. Ehhez járult azután az is, hogy midőn már az egész okleveles anyag nyomtatás alatt volt, kitört a háború s a nyomda munkaerejének megcsappanása folytán csak bizonyos késedelemmel szállíthatta a levonatokat; ez a körülmény viszont hátráltatta a név- és tartalommutató összeállítását. Az így lepergett nyolcz év a gróf Zichy családot is több ízben gyászba borította seniorának elvesztésével. 1911-ben elhunyt id. gróf Zichy Nép. János, kinek áldozatkészsége tette lehetővé a megelőzőleg megjelent VII. és X. kötetek kiadását, s ki a jelen kötet másolásával járó költségeket is viselte. Közvetetten utódainak seniorsága idején az Okmánytár ügye a fent említett akadályok miatt nem haladt ugyan előre, mindazáltal néhai gróf Zichy Nándor nevében örökösei az időközben előállott nyomdai tartozás törlesztése czéljából utólag nagyobb összeggel járultak a kötet kiadásához. A további költségeket a nemzetség jelenlegi seniora, gróf Zichy Nép. János úr Öméltósága — kinek arczképe kötetünket díszíti — vállalta magára és fedezte.
Kategóriák: Adattár
Tárgyszavak: Családtörténet, Okmánytár, Zichy nemzetség, Oklevélgyűjtemény
Formátum: OCR szöveg
Típus: könyv

A sorozat kötetei

Tartalomjegyzék