A zichi és vásonkeői gróf Zichy-család idősb ágának okmánytára = Codex diplomaticus domus senioris comitum Zichy de Zich et Vasonkeő (12/12.) corvina logo

Szerkesztők: Nagy Imre; Nagy Iván; Véghely Dezső
Cím: A zichi és vásonkeői gróf Zichy-család idősb ágának okmánytára = Codex diplomaticus domus senioris comitum Zichy de Zich et Vasonkeő (12/12.)
Alcím: Az I-XI. kötet pótkötete
Megjelenési adatok: Lukinics Pál, Pest, 1931.

coverimage Három egymásután következő év vakációját töltöttem el Podluzsányban, a zsélyi uradalom egyik pusztáján, mely idő alatt gróf Zichy István engedélyével betekintési nyerhettem nemzetségének zsélyi gazdag levéltárába. Ottani kutatásom egyik eredménye az alábbi kötet, mely a levéltár mindazon középkori oklevelét és számadási jegyzékét foglalja magában, melyek eddig a család bőkezűségéből kiadótt Zichy-Codex szerkesztőinek figyelmét elkerülték, vagy amelyekre a missilis anyag rendezése közben ráakadtam. Kötetünk, mely az Árpád-korból 5. a XIV. századból 51 és végül a XV.-ből Mátyás király halálozási évével bezárólag 216 oklevelet és iratot tesz ismeretessé, tulajdonképen nem egyéb), mint a kiadott I—XI. kötet pótkötete és mivel az általunk közölt anyag a már kiadottnak integráns része, kötetünket a Zichy-Okmánytár sorozatába kellett beillesztenünk. Különös köszönetéinél; és hálámat fejezem ki gróf Zichy István Öméltóságának, a M. Tud. Akadémia tagjának, a nógrádmegyei Divény vára és a zsélyi uradalom, mint az egykori, divényi senioratusl birtok-részek tulajdonosának azon áldozatkészségért, mellyel tudománypártoló őseinek nyomdokain járva a kötet kiadását lehetővé tette. De meg kell emlékeznem azokról is, akik tudásukkal bármiképen segítségemre voltak. Elsősorban köszönettel tartozom dr. Jakubovich Emil úrnak, a M. Nemzeti Múzeum Orsz. Széchenyi-kiinyvtára igazgatójának, aki velem oklevélolvasás nehéz munkáját készséggel megosztotta és Dr. Dőry Ferenc úrnak, a M. kir. Országos Levéltár igazgatójának, a Zicky-Okmánytár legutóbb megjelent kötete szerkesztőjenek, aki a kiadás alá való rendezést illetőleg Nemcsak hasznos útmutatással látott el, hanem kötetünk 56., 80., 96. és 184. darabjának másolatát is rendelkezésünkre bocsátotta. Végül hálával tartozom dr. Fekete-Nagy Antal orsz. levéltárnok-barátomnak is, aki a korrektúrát rimái ás előtt átnézni szíves volt.
Kategóriák: Adattár
Tárgyszavak: Családtörténet, Okmánytár, Zichy nemzetség, Oklevélgyűjtemény
Formátum: OCR szöveg
Típus: könyv

A sorozat kötetei

Tartalomjegyzék