Azt firtatjuk, vajon nőtt-e a hazai könyvtárak iránti érdeklődés a recesszió idején, avagy olvasnak-e az emberek, járnak-e könyvtárba akkor, amikor nincs pénzük esetleg könyvre, folyóiratra.


Forrás: MR1 Kossuth Rádió | Időpont: 2011.03.28. 06:18-06:25
Elhangzott: 180 perc | Hossz: 04:55 | Bitráta: 96 kbps / 32 kHz / stereo
Beszámolók: Pécs: Gungl László | Kaposvár: Nagy Gábor
Győr: Gergácz Anikó | Debrecen: Takács Tibor

A Kossuth Rádió ma reggeli „180 perc” c. műsorában blokkot lehetett hallani egyes magyar könyvtárakról.

A riporteri alapkérdés az volt, hogy nőtt-e a könyvtárak iránti érdeklődés a pénzügyi válság okán? A választ a Baranya, Somogy, Hajdu-Bihar és Győr-Moson-Sopron megyei könyvtár példáján keresztül keresték a műsor készítői.

Európában egyedülálló megoldásként említette Gungl László tudósító a pécsi Tudásközpontot, amely a megyei könyvtár és az egyetemi könyvtár integrációjából született. Az új létesítményt két hónap alatt több ezren keresték fel, így szinte “könyvtári turizmusról” lehet beszélni. Remélni lehet, hogy a modern építészeti-könyvtári high tech megoldások iránt érdeklődők nem csak látogatók maradnak, hanem visszatérő olvasókká is válnak.

Nagy Gábor a Kaposvári Megyei és Városi Könyvtár gyarapodó anyagi gondjairól szólt: hét-nyolcszáz kötetnyivel kevesebb új könyvet szerezhetnek be idén, s szombatonként is zárva kell tartsanak – miközben az olvasói igények nem csökkennek. A könyvtárról szólva megemlítették az átszervezési kísérletet, amely eredményeként több közgyűjtemény összevonásán gondolkoztak (a fenntartók, de ez a műsorból nem tűnt ki), és az egyetemi könyvtárral való együttműködés is felmerült.

Debrecenben a megyei könyvtár az év elején több hetes zárva tartással próbálta üzemeltetési költségeit csökkenteni. A kényszer-szülte akció oda vezetett, hogy az olvasók a megyei könyvtártól átpártoltak a szolgáltatásait folyamatosan fenntartó városi könyvtárhoz. Utóbbi változatlanul növelni képes a használói érdeklődést.

A Győrben működő megyei könyvtár napi forgalma hat-hétszáz fős. Közel félmilliós dokumentumállományán kívül a könyvtárközi kölcsönzéssel szolgáltatott művek forgalma is jelentősen nőtt. A megye könyvtárainak közös katalógusa rövidesen kereshető lesz. (Forrás: Haraszti Katalin IFLA-HUN moderátor)

««« Vissza