Gyerekekre fókuszálva corvina logo

Szerkesztő: Nagy Melánia
További szerzők: Nagy Zoltán András ; Herke-Fábos Barbara Katalin; Petrétei Dávid; Bertaldó András; Hadházi Dávid; Projics Nárcisz; Ripszám Dóra; Huynh Thi Truc Giang; Schmitt Darinka; Szabó András; D. Horváth Vanessza; Várallai Luca; Fődi Violett; Kulcsár Gabriella; Nagy Melánia
Cím: Gyerekekre fókuszálva
Alcím: Konferenciakötet
Megjelenési adatok: Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar, Pécs, 2021. | ISBN: 978-963-429-687-4
Megjegyzés: Tanulmányok a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán 2021. március 19-én rendezett „Gyerekre fókuszálva” konferencián megtartott előadásokból | A tanulmány „Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ÚNKP-20-4-I-PTE-580 kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programjának a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott szakmai támogatásával készült.”

coverimage (...) Az Internet, mielőtt világhálózattá fejlődött volna alapvetően a kommunikáció szükséglete hívta életre a hidegháború éveiben és a kommunikáció lehetősége azóta is meghatározó funkciója. A technikai – technológiai fejlődéssel, az ezredforduló időszakától a felhasználók, mint tartalomfogyasztóból tartalomkészítőkké váltak. Megjelentek a különböző közösségi oldalak, a web2 nyilvánossága a hivatalostól eltérő, sokszor azzal szembemenő véleménynyilvánítás és privát kommunikáció lehetősége bővült. Számtalan kommunikációs platform (chatszobák, Skype, Zoom, Teams, Viber, Signal, WhatsApp, WeChat stb.) és technika létezik. Ugyanakkor az Internet használata, így a tartalomfeltöltés vagy a kommunikáció az anonimitás lehetőségét hordja magában. A kommunikáció anonimitása, az audiochat programokban azt a veszélyt hordja magában, hogy a felhasználó a vele szemben ülő – videófolyam hiányában – arcát nem látja és nem tudja beazonosítani, hogy a vele kommunikáló személy valóban az a személy, akinek ki adja magát. A kapcsolatfelvétel tipikus helyszínei a chatszobák, a Messenger, ahol a pedofilok bekapcsolódnak beszélgetésbe vagy ráírnak a megcélzott gyermekkorú felhasználóra. A pedofilok sajnálatosan már „rutinnal rendelkeznek”, hogyan lehet megtéveszteni egy gyermeket, hogyan lehet a bizalmába férkőzni, hogy lehet aljas céljukhoz közelebb kerülni. A gyermekek naivitását, tapasztalatlanságát, természetes nyitottságát használják ki galádul a pedofil elkövetők. Az ismerkedés, a beszélgetés során gyakorta a kirándulásra, nyaralásra majd a strandolásra, úszásra terelik a szót, ahonnan már csak egy lépés a fürdőruhás kép, vagy a divat, divatos ruhák jönnek szóba, ami után a divatos fehérneműs kép, következik vagy elhívják randevúra (grooming), ahol a pedofil azt a megtévesztő információt, hogy a gyermeke, unokája, akivel beszélgetett, éppen most beteg és kéri, hogy jöjjön el, látogassa meg a lakásán, és sajnos megtörténik a szakirodalomban date rape-nek nevezett „randi erőszak”.

Kapcsolt elemek


Tartalomjegyzék