Kedves Látogatónk!

Üdvözöljük a Digitália oldalán, mely a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára digitális gyűjteményének – a 2002-ben alakult KlimoTheca-nak – megújult felülete. A KlimoTheca múltjáról bővebben weboldalunkon olvashat.

Weblapunkon a KlimoTheca és a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárának digitalizált dokumentumaihoz nyerhetnek olvasóink hozzáférést, valamint új könyvekkel is bővül kínálatunk. A technika fejlődése lehetővé tette számunkra, hogy a digitális olvasást kellemesebbé, könnyebbé tegyük olvasóink számára. Elődeink hagyományait folytatni szeretnénk.

Főbb céljaink közé tartozik,

  • hogy az oldalainkon található dokumentumok szabadon olvashatók legyenek,
  • hogy a digitális tételek személyes használatra, oktatási célra valamint kutatás céljából felhasználhatóak legyenek,
  • hogy a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárának kulturális értékei széleskörűen elérhetővé váljanak,
  • hogy a gyűjtemény az egyetemen folyó oktatást, kutatást, gyógyítást és művészeti tevékenységet segítse.

Digitália bővüléséhez elengedhetetlen olvasóink véleménye. Örömmel veszünk minden hozzászólást, ajánlást gyűjteményünk bővüléséhez. Hagyományainkhoz híven oldalunk kialakításánál fontos szempontnak tartottuk, hogy olvasóink jelezzék igényeiket, javaslataikat mind a gyűjtemény, mind a oldal fejlesztéséhez.

Bármely hozzászólás igény esetén kérjük, keresse fel munkatársainkat, levélben, üzenjen skype-on, hagyjon üzenetet üzenőfalunkon vagy látogasson meg bennünket személyesen a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban. Bővebb információért olvassa el használati szabályzatunkat.

Kellemes böngészést kíván:
a PTE Egyetemi könyvtár és Tudásközpont
Digitális Tartalomszolgáltatási Osztály

 

A digitalizálás kezdetei a Pécsi Egyetemi könyvtárban

A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára 2002-ben arra az elhatározásra jutott, hogy könyvtári állományából digitálissá tesz olyan műveket, amelyeknek digitalizációját a szerzői jogi törvények már nem korlátozzák1. Az olvasói igények erősítették és részben irányították is ezt az elképzelést. 2002 második felében egy pályázatból sikerült megvásárolni egy monokrom és szürke árnyalatban fényképezni tudó, Minolta PS7000 típusú2 forgótükrös könyvdigitalizáló gépet. Ezt a digitalizáló berendezést a nyári időszakban a Minolta Magyarország le is szállította, és sikeresen be is üzemelte.3

Ezt követően 2003-ban sem az IHM, sem az NKÖM által meghirdetett pályázaton nem sikerült támogatást nyernie a KlimoTheca Projektnek. 2004 elején viszont a könyvtár egy sikeres pályázaton (IHM-NKA) támogatást kapott a digitalizálási törekvéseire: az önerővel együtt 2,5 millió forintot nyert, ami az akkori pályázat szerint 200 ezer oldal szkennelését biztosította.

A KlimoTheca hivatalosan 2004. február 24-én indíthatta el szolgáltatását a nagyközönség számára. Erről az eseményről a szolgáltatás akkori projektmenedzsere így számolt be a KIT hírlevélben: „A Pécsi Tudományegyetem Könyvtárának projektje, a KlimoTheca (http://kt.lib.pte.hu/) indulásakor – 2004. február 24-től – 40 ezer oldalnyi, 50 címet tartalmazó digitális gyűjteményt tár az érdeklődők elé. Az IHM és a NKA pályázatán elnyert támogatásnak köszönhetően néhány hónap alatt a könyvtár anyaga 200 ezer oldallal bővülhet. A június 30-ig tartó időszakban – szem előtt tartva az oktatás és a kutatás elsődlegességét, valamint a szerzői jogokat – maguk a látogatók választhatják ki azokat a könyveket, amelyeket viszont szeretnének látni az interneten. A könyvtár munkatársai az első magyar nyilvános könyvtárat alapító pécsi püspök, Klimo György szellemét kívánják követni, amikor a mai kor nyilvánosságához, az internet közönségéhez juttatják el a nehezen hozzáférhető vagy a gyakori használat miatt gyorsan romló állapotú dokumentumokat.”4

2004. június 30-ra a 200 ezer oldalnyi szkenneléssel végeztek az akkori munkatársak, majd elkezdték a képoldalak feldolgozását. A nagyjából 130 tételt tartalmazó címlistán zömmel történelmi vonatkozású anyagok szerepeltek.

2004. szeptember 21-én a Baranya Megyei Levéltár szervezésében került sor a „Németh Béla emlékezete” című levéltári napra. Ebből az alkalomból került fel a KlimoTheca oldalaira a 200 ezer oldalnyi szkennelt anyagból az első tétel, Németh Béla egyik legtöbbet forgatott, helytörténeti munkája, a Szigetvár története.5

2005 januárjában a beszkennelt anyagok mielőbbi internetre kerülésének érdekében a digitális könyvtárral foglalkozó munkatársak a képoldalak feldolgozására koncentráltak, majd a dokumentumokhoz tartozó részletes tartalomjegyzékek pótlásával foglalkoztak. Ezt követően 2005-ben a projektmenedzser távozásával a KlimoTheca további fejlesztése leállt.6 Az oldal azóta is „parkolópályán” van, de legalább a feldolgozott anyag hozzáférhető maradt.

A KlimoTheca megtervezésekor csak alapfokú szolgáltatást képzeltek el, amely a könyveket, folyóiratokat szkennelt formában jeleníti meg, a kereshetőség pedig szerzői betűrend és tárgyszavak alapján történhet. Teljes szövegű keresés megoldására nem törekedtek. A weboldal egyszerű, design-mentes, csak karakteres oldal. A tartalomhoz nehézkes a hozzáférés, mert csak túlságosan sok klikkeléssel lehet eljutni a kívánt oldalakhoz. Az elmúlt időkig a projektben szolgáltatott dokumentumok hiányosságainak, megjelenítési hibáinak a foltozgatása, javítása folyt, főként felhasználói bejelentésre.

Kérdésessé vált a KlimoTheca elnevezés is, hiszen a PTE Egyetemi Könyvtár muzeális különgyűjteményeként kezelt Klimo György püspök által alapított könyvtárnak a digitális könyvtárhoz nincsen kapcsolódása, és a KlimoTheca-ban található digitális tartalmak nem a Klimo Könyvtár állományából valók. Ez a név mára megtévesztő hatással lehet a felhasználókra – ezért úgy érezzük –, mára már célszerűvé vált egy új koncepció kidolgozása.


  1. Lásd az 1999. évi LXXVI. törvényt a a szerzői jogról: http://www.hpo.hu/jogforras/1999_LXXVI_Szjt.pdf (2010.08.18.)
  2. Lásd a Minolta PS7000 terméképét: http://kmbs.konicaminolta.us/img/products/enlarge/ps7000_enlarge_b.jpg (2010.08.18.)
  3. A Szegedi Egyetemi Könyvtárban használt ugyanilyen típusú könyvdigitalizálóról részletes jellemzők találhatóak az alábbi közleményben: Bán Emőke - Mészáros Zoltán - Molnár Tamás: DMI a Szegedi Egyetemi Könyvtárban = Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 53. évf., 2006/7-8. sz., 361-365. o. http://tmt.omikk.bme.hu/show_news.html?id=4484&issue_id=474 (2010.08.18.)
  4. Bogárdi János: Kívánságra bővítendő digitális gyűjtemény: KlimoTheca = KIT - Könyvtár - Információ - Társadalom 2004/8. sz., február 25. http://epa.oszk.hu/00000/00006/00080/ (2010.08.18.); A szolgáltatásról az akkori médiavisszhangok elolvashatóak az alábbi oldalon http://kt.lib.pte.hu/cgi-bin/kt.cgi?informaciok/media/index.html (2010.08.18.)
  5. Németh Béla: Szigetvár története. Pécs, Pécsi Irodalmi és Könyvnyomdai Részvénytársaság, 1903. http://kt.lib.pte.hu/cgi-bin/kt.cgi?konyvtar/kt04092101/index.html (2010.08.18.)
  6. A gyűjtemény statisztikája szerint 181 dokumentum feldolgozására került sor, amit 226.301 lapozóoldal jelenít meg. A KlimoTheca gyarapodási listája: http://kt.lib.pte.hu/cgi-bin/kt.cgi?katalogus/gyarapodas/index.html (2010.08.18.)

PTE Egyetemi könyvtár és Tudásközpont
Digitális Tartalomszolgáltatási Osztály
Pécs, 2017. április 1.