Minőségirányítás, minőségtechnikák corvina logo

Szerző: Kalapács János
Cím: Minőségirányítás, minőségtechnikák
Alcím: Ipar, gazdaság, közszolgáltatás
Megjelenési adatok: X-Level Kft., Budapest, 2001. | ISBN: 963-00-4970-8

coverimage Hihetetlenül felgyorsult világban élünk. Az utóbbi évtizedekben, de különösen napjainkban a távközlési (mobiltelefon, műholdak), az informatikai (számítógép, CD-ROM, Internet, szerverek), a kommunikációs (digitális nyomdatechnika, egyre nagyobb számú rádiós, televíziós csatornák, multiplexek) technikák fejlődése elképesztő ütemre váltott. Használatba vételük értelemszerűen új módszerek, eszközök megjelenését jelenti a szervezetfejlesztés (minőségirányítás, controlling, benchmarking, Total Quality Marketing, reengineering stb.) területén is. Nincs pardon. Egy másodpercnyi kihagyás több éves lemaradást eredményezhet. A technikai, a szervezeti változások, a humán erőforrás-gazdálkodás új módszereinek megjelenése nem hagyja érintetlenül a nemzeti gazdaságokat, a szolgáltatóipart és a közszférát sem. Valljuk be őszintén, a saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy a meglévő technikai eszközeink alkalmazásával, illetve a gondolkodásunkkal, a szemléletünkkel, a régebben tanult kommunikációs, verbális eszközkészletünkkel mennyire nehéz (és egyre nehezebb) megfelelni a napi kihívásoknak. Folyamatos önképzés, állandó tanulás nélkül az állásunk is könnyen veszélybe kerülhet. A minőségirányítási rendszer(ek) bevezetése a gazdasági- és a nem profitorientált szférák bármely területén a szervezet és az egyén szintjén is segíthet a több irányú elvárások magas szintű teljesítéséhez. Egyetértve a szakemberek többségének véleményével nekem is az a tapasztalatom, hogy azokban a szervezetekben, ahol a minőségirányítási rendszer jól működik, a munkatársaknak nem okoz problémát a folyamatos tökéletesítés gyakorlatának megértése. Nem a véletlen számlájára írják, hogy ésszerűbbé válik a vállalat, a szervezet gazdálkodása, hogy nő a belső munkatársak elégedettsége - a folyamatosan javuló teljesítményű vezetéssel - önmaguk és egymás munkájával szemben. Tény továbbá, hogy közvetlen környezetükben a vásárlók, a fogyasztók, a közvetlen felhasználók s végső soron a tágabb környezetben az állampolgárok, a társadalom pozitív megítélése is ugrásszerűen javul tevékenységükkel kapcsolatban. De vigyázat! Nem lehetünk türelmetlenek. Nem feledhetjük, hogy csupán hasznos segédeszközökről van szó, amelyek nem léphetnek a vállalati, az intézményi, helyi célkitűzések helyébe. A minőségügyi rendszer bevezetése önmagában egyetlen esetben sem vezet a gyártás színvonalának, a termék minőségének, a szolgáltatás hatékonyságának automatikus javulásához. Nem is oldja meg azonnal minden működési problémánkat. Mire van szükségünk a cégünk, az intézményünk jó színvonalú, egyre több profitot eredményező, és/vagy egyre hatékonyabb működtetéséhez? Véleményem szerint a megoldás kulcsa a közös és személyes eltökéltség, az együttműködés, az önszerveződés és a folyamatos javítani akarás szándéka. Meglétük nélkül, csupán azért, hogy „kipipáljunk” egy feladatot, nincs sok értelme egy rendszer kiválasztásának, a menedzsment, a munkatársak belekényszerítésének egy több hónapos tanulási, felkészülési folyamatba.
Kategóriák: Közgazdaságtudomány
Tárgyszavak: Kontroll, Irányítás, Biztosítás, Minőség, Szabvány
Formátum: OCR szöveg
Típus: könyv

Védett tartalom, csak terminálról érhető el.

Tartalomjegyzék

Borító
Címlap
Copyrigh/impresszum
Tartalom
5-10
Bevezetés
11-16
1. fejezet: A minőséget befolyásoló tényezők
17-157
   1.1. A minőség fogalma
19-38
      1.1.1. A gyártói-, termelői minőség
19-22
      1.1.2. A szolgáltatóipar előretörése
22-25
         1.1.2.1. Profitot termelők
22-23
         1.1.2.2. A nonprofit szolgáltatások
24-25
      1.1.3. A tevékenységek hasonlósága
25-27
      1.1.4 A minőség értelmezése a szolgáltatásban és a gyártási-, termelési folyamatokban
27-32
         1.1. Szemelvény: Részletek "A minőségbiztosítás a közoktatásban" c. cikkből
29-30
      1.1.5. A minőség fogalma
32-33
         1. lépcső: Megfelelés a szabvány(ok) előírásoknak
32-33
         2. lépcső: Megfelelés a használatra való alkalmasságnak
33
         3. lépcső: Megfelelés az érdekelt felek nyilvánvaló igényeinek
33
         4. lépcső: Megfelelés az érdekelt felek kimondatlan (látens) elvárásainak
33
      1.1.6. Minőségügyi szakszótár
34-38
         Az irányítással kapcsolatos kifejezések
34-36
         A szervezetre vonatkozó szakkifejezések
36
         A folyamattal és a termékkel kapcsolatos szakkifejezések
37
         TQM szószedet
37-38
   1.2. Változó világ
38-49
      1.2.1. Gazdasági hatások
39-41
      1.2.2. Népesedés, kultúra, hagyományok
41-43
      1.2.3. A változó politikai, jogi környezet
43-47
         1.2. szemelvény: Dr. Dudás Ferenc: Van-e kivezető út "Bürokronéziá"-ból? I.
44-45
         1.3. szemelvény: Dr. Lackó Bálint: A TÁKISZ-ok hatéves működésének tapasztalatai
45-46
      1.2.4. Változó fizikai környezet, változó technológia
47-49
         1.4. szemelvény: Nem bántja a szemet?
47
         1.5. szemelvény: Az információs rendszer
49
   1.3. A szabványosítás és a minőségirányítás helye az EU döntéshozatali stratégiájában
50-67
      1.3.1. Az európai szabványosítási, minőségirányítási folyamat elmúlt tizenöt éve
50-51
      1.3.2. Minőségszabályozás, minőségirányítás
51-52
      1.3.3. A szabványosítás és a minőségirányítás nemzetközi szervezetei
52-56
         1.6. szemelvény: Európai regionális szabányügyi szervezetek
52-56
      1.3.4. Magyarország és az Unió kapcsolata a szabványosítás, a minőségirányítás területén
56-58
         1.7. szemelvény: Magyarország közeledése az Unióhoz
57
         1.8. szemelvény: A Nemzeti Minőségügyi Program előkészítése
58
      1.3.5. Az EU döntéshozatali mechanizmusa
58-65
         1.3.5.1. Az EU szervezeti felépítése
58-60
         1.3.5.2. A döntéshozatal szabályai
60-62
            1.9. szemelvény: Az Unióval, az Unió fejlődésével kapcsolatos fogalmak
60-62
         1.3.5.3. A döntéshozatal mechanizmusa
63-64
            1.10. szemelvény: Felkészülés a csatlakozásra önkormányzati szemszögből
63
         1.3.5.4. Döntési technikák
64-65
      1.3.6. EU irányelvek (direktívák) a szabványosítás és a minőségirányítás területén
65-66
      1.3.7. Az Európai Parlament határozata
66-67
   1.4. A minőség kulcsa a vezetés
67-106
      1.4.1. A helyzetorientált vezetési stílus és szervezeti kultúra
68-70
      1.4.2. Vezetési funkciók. A döntés
70-75
         1.11. szemelvény: A döntésről
70-71
         1.12. szemelvény: Vezetői ellenőrzés-teljesítménymérés
72-73
         1.13. szemelvény: Munkatársaink meghallgatása. Az aktív hallgatás kilenc szabálya
73
      1.4.3. Az információk kezelése. Kommunikáció a szervezetben
75-82
         Az információk rögzítése és elrendezése a memóriánkban
75-76
         Reprezentativitás
76
         Kezelhetőség, hozzáférhetőség
76-82
            1.14. szemelvény: Annál legyen az információ, aki elvégzi a feladatot
77-79
               A jelen irányítása
78-79
               A jelen állapot tökéletesítése
79
            1.15. szemelvény: Hogyan jusson el az üzenet annak, akinek szól?
81-82
      1.4.4. Emberi erőforrás-gazdálkodás. Fókuszban a munkatárs
82-88
         1.16. szemelvény: A felvétel unikuma: Értékelő központ
82-83
         1.17. szemelvény: Különbözőség a kiválóságban
83
         1.18. szemelvény: A szervezeti kultúra kiválóságának feltételei
85
      1.4.5. Kontrolling. A vezetés támasza
88-91
      1.4.6. Mások hogyan csinálják? A benchmarking
91-96
         1.19. szemelvény: Benchmarking Levezetési szabályzat
91-94
      1.4.7. Just in Time (JIT) és a logisztika
96-98
         1.20. szemelvény: A logisztikai egység bemutatkozása (Hajdúsági Iparművek Rt.)
97-98
      1.4.8. Projektmenedzsment
100-106
         1.4.8.1. A projekt fogalma es jellemzői
100-101
         1.4.8.2. A projektmenedzsment kulcsterületei
102-106
            Időtervezés
103-104
            Konfliktus menedzsment
105
            Tervezés
105
            Költség tervezés (cost engineering), tőkeköltségvetés
106
               Speciális üzleti kockázatok
106
   1.5. Minden szinten marketing
106-131
      1.5.1. A marketing fogalma, fejlődése
107-117
         Szükséglet, igény és kereslet
107-111
         1.5.1.1. A marketinggondolkodás fejlődése
111-114
            1.21. szemelvény: A Gallup vállalatcsoport
112
               A Gallup és a Gallup vállalatcsoport megalakulása
112
               Tevékenységi kör
112
         1.5.1.2. Szolgáltatásmarketing
114-117
      1.5.2. A minőségkép kialakítása a szolgáltatásmarketingben
117-128
      1.5.3. A minőségképet torzító tényezők
129-130
         A minőség spektruma
129
         Az időtényező
129
         A minőség értékelője
129-130
         Kapcsolati minőség
130
         A fontosságok kérdése
130
         A szűk vevőkör
130
         A "hozott anyag"
130
      1.5.4. Total Quality Marketing
130-131
   1.6. Teljesítmény- és hatékonyságnövelés. A marketing mix
131-156
      1.6.1. Marketing mix a szolgáltatásban
132-133
      1.6.2. Marketing mix a közszolgáltatásban
133-134
      1.6.3. A termék
134-139
         1.23. szemelvény: Önkormányzati marketing munka
138-139
            Termékfejlesztés
138
            Az önkormányzat kommunikációs tevékenysége
138-139
      1.6.4. Az ár
139-141
         1. Igazodó árképzés
140
         2. Versenytárgyalás
140-141
      1.6.5. A marketing kommunikáció (a promóciós mix)
141-150
         1.6.5.1. Reklámozás
145-146
         1.6.5.2. Az értékesítés ösztönzése
146
         1.6.5.3. Public Relations (PR)
146-148
            A PR fontosabb eszközei
147-148
         1.6.5.4. Személyes eladás, értékesítés
149-150
            A promóció eredményeinek felmérése
149-150
            A teljes marketing kommunikációs folyamat irányítása
150
      1.6.6. Az értékesítési csatorna (logisztika)
150-152
      1.6.7. Az emberi tényező
152-153
         1. A belső környezet
152
         2. A frontszemélyzet munkája
152-153
         3. A rejtett frontvonal
153
      1.6.8. A tárgyi elemek
153-154
      1.6.9. A szolgáltatás folyamata
154-156
   Ellenőrző kérdések és feladatok az 1. fejezethez
157
2. fejezet: ISO 9001:2000
159-266
   2.1. EN ISO 9001:2000
161-189
      2.1.1. Miről van szó? Hogyan induljunk el?
161-167
         Reakció a szervezet szintjén
165-167
      2.1.2. Az ISO 9000 szabványcsalád és az ISO 9001:2000
167-180
         2.1.2.1. A régi szabványok. Az ISO 9000-es szabványcsalád
167-174
            2.1. szemelvény: A változás alatt lévő szabványcsalád tagjai (jegyzetben a változás várható mértéke)
168-171
            2.2. szemelvény: Részlet a Minőségbiztosítási rendszerek versenyfelügyeleti és szakmai követelményei a felügyelőségi és államigazgatási munkában című előadásből (Kormány Tamás)
171-172
            2.3. szemelvény: Középpontban a minőség
172-173
         2.1.2.2. Az új szabványok megjelenése, a szabványosítás folyamata
175-177
            2.4. szemelvény: Igényfelmérés az ISO 9000-es módosításáról
176-177
         2.1.2.3. ISO 9001:2000
177-180
            A minőségirányítás alapelvei
179-180
      2.1.3. A minőségirányítás előnyei. A felhasználható, meglévő elemek
180-182
         A felhasználható, már meglévő elemek
181-182
      2.1.4. Költségek
182-186
         "A minőség drága dolog"
182
         1. A megelőzéssel kapcsolatos költségek
182
         2. A vizsgálatokkal, a mérésekkel kapcsolatos költségek
182
         3. Hibaköltségek
182-183
         "A minőség ingyen van"
183-
         2.5. szemelvény: A Gazdasági Minisztérium 2000-ben működő pályázati rendszere kisvállalkozások részére (részlet)
185-186
            1. A pályázat célja és az elnyerhető támogatás mértéke
185-186
            2. A pályázat benyújtására jogosultak
186
            3. A pályázat tartalmi és formai követelményei
186
      2.1.5. A tanácsadók szerepe
187-189
         2.6. szemelvény: Hogyan válasszunk tanácsadót?
188-189
            Átgondolatlan ígéretek és kapkodás
188
            További gyakorlati gondok
189
   2.2. A rendszer létrehozása és dokumentálása
189-252
      2.2.1. A rendszer létrehozásának lépései
189-193
      2.2.2. A Minőségpolitikai Nyilatkozat
193-197
         2.7. szemelvény: A Győrlakk Festékgyártó Rt. Minőségpolitikai nyilatkozata (2000.)
194
         2.8. szemelvény: Az Agruniver Kft. Minőségpolitikai Nyilatkozata (1999.)
194-195
         2.9. szemelvény: A Brassai Sámuel Műszaki Középiskola minőségpolitikája (1999.)
195
         2.10. szemelvény: Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal minőségpolitikája
195-197
      2.2.3. A Minőségügyi Kézikönyv
197-199
      2.2.4. A Minőségügyi Kézikönyv összeállítása
199-225
         2.11. szemelvény: A Győrlakk Festékgyártó Rt. Minőségügyi Kézikönyvének tartalomjegyzéke (2000.)
201-202
         2.2.4.1. A vezetőség felelősségi köre
203-210
            SZ 9001
203-204
            SZ 9004
204-210
         2.2.4.2. Gazdálkodás az erőforrásokkal
210-213
            SZ 9001
210
            SZ 9004
210-213
         2.2.4.3. A termék (szolgáltatás) megvalósítása
213-220
            SZ 9001
213-215
            SZ 9004
215-220
         2.2.4.4. Mérés, elemzés és továbbfejlesztés
220-225
            SZ 9001
220-221
            SZ 9004
221-225
      2.2.5. Az eljárások és a folyamatok dokumentálása
225-247
         2.2.5.1. A folyamatábra
226-229
         2.2.5.2. A dokumentált eljárások és a folyamatok
229-236
         2.2.5.3. A folyamatok leírása
236-247
      2.2.6. Minőségügyi feljegyzések, formanyomtatványok, munkautasítások és egyéb dokumentumok
247-252
   2.3. Felülvizsgálat ás tanúsítás
252-265
      2.3.1. Belső minőségügyi auditok
252-256
      2.3.2. A tanúsítás folyamata
257-259
         2.12. szemelvény: Az IQNet
257-258
      2.3.3. A tanúsítás során vizsgált területek és kérdések
259-265
         1. A vezetőség felelősségi köre
259-261
         2. Gazdálkodás az erőforrásokkal
261-262
         3. A termék (szolgáltatás) megvalósítása
262-263
         4. Mérés, elemzés és továbbfejlesztés
263-265
   Ellenőrző kérdések és feladatok a 2. fejezethez
266
3. fejezet: Ágazati törekvések
267-356
   3.1. MSZ EN ISO 14001:1996
270-288
      3.1.1. A nemzetközi, a társadalmi s a szervezeti felelősség
270-274
      3.1.2. A szabvány követelményei
274-282
         Előzetes felmérés
275-277
         A környezetvédelmi politika
277-279
            3.1. szemelvény: A Dunapack Rt. környezeti politikája (felülvizsgálat utáni javaslat 2000-re)
277-278
            3.2. szemelvény: A Dreher Sörgyárak Rt. környezetvédelmi politikája (1998)
278
            3.3. szemelvény: A Mol Rt. Társasági környezetvédelmi politikája (1997)
276-279
         A tervezés
279-280
         A célok megvalósítása, a rendszer működtetése
280-281
         Kommunikáció
281
         A rendszer működésének szabályozása
281-282
         Váratlan események
282
         Ellenőrző és helyesbítő tevékenység
282
      3.1.3. A rendszer dokumentálása és tanúsítása
283-287
         Részletezve
283-284
         Bizonylatok, feljegyzések
284
         Belső audit
284
         Vezetőségi felülvizsgálat
285
         Tanúsítás
285-287
      3.1.4. A környezetközpontú (KIR) rendszerek hatása a közoktatásra és a közigazgatásra
287-288
   3.2. GMP (gyógyszeripar)
288-300
      3.2.1. A rendszer felépítése és dokumentálása
289-300
         A GMP alapkövetelményeit 10 pontban foglalhatjuk össze
289-290
         Minőségellenőrzés
290-291
         Személyzet
291
         Helyiségek és berendezések
291
         Dokumentáció
291-292
         A szükséges dokumentumok
293
         Gyártás
293
         Minőség-ellenőrzés
293
         Szerződésen alapuló gyártás és analízis (bérmunka)
293
         Panaszok és termékvisszahívás
294
         Önellenőrzés
294
         Számítógépes rendszerek
294-300
            3.4. szemelvény: GMP - szakszótár
295-300
   3.3. HACCP (élelmiszeripar)
300-308
      3.3.1. Alapelvek, gyakorlati megvalósítás
300-308
         3.6. szemelvény: HACCP szótár
306-308
   3.4. QS 9000, ISO TS 16949 (autóipar)
308-322
      3.4.1. QS 9000:1998
308-316
         Dokumentáció
314
         A műszaki tervezéssel kapcsolatos dokumentumok
314-315
         A rendszer tanusíttatása
316
      3.4.2. ISO TS 16949:1999
316-322
         3.7. szemelvény: ISO TS 16949 alapfogalmak
317-322
   3.5. AQAP (NATO-hadiipar)
323-333
      3.5.1. A konfiguráció menedzsment (ACMP)
325-326
         1. A jellemzők változásainak nyomon követése (a konfiguráció szabályozása)
326
      3.5.2. A minőségügyi terv és az ARMP
326-333
         3.8. szemelvény: ACMP szótár (részlet)
328-333
   3.6. Rendszerintegrációk
333-355
      3.9. szemelvény: Összekapcsolt tanúsítási eljárások
333-334
      3.10. szemelvény: A Herendi Poercelánmanufaktúra Rt. Integrált minőségirányítási rendszere (részlet)
335
      3.6.1. Áttérés a régi ISO 9000-ről az ISO 9001:2000-re
336-340
      3.6.2. ISO 9001:2000 - ISO 14001:1996
340-347
         Helyzetfelmérés
340-342
         A helyszín(ek) bejárása
342-343
         Interjúk, kérdőívek
343-344
         Környezetvédelmi politika
344
         Célok, feladatok megfogalmazása
344-345
         Integrálás az ISO 9001 rendszerdokumentációba
345
            3.11. szemelvény: Környezetpolitikai nyilatkozat (minta) az ISO 14001 szerint
345-346
      3.6.3. ISO 9001:2000 és az ágazati szabványok
347-355
         3.12. szemelvény: ISO-HACCP a Pick Szeged Rt.-nél (részlet)
348-351
            A GMP-től a TQM-ig a PICK Szeged Rt.-nél
348-349
               1. A PICK Szeged Rt. bemutatása
348
               2. A HACCP szabályozás bevezetésének indokai, szükségessége
348
                  A HACCP szükségességét indokolta
348
               3. A HACCP helye és szerepe a minőségbiztosítási rendszerben
348-349
                  A HACCP
348-349
            Minőségi jellemzők a klasszikus és a modern értelmezés szerint
349-351
               HACCP-terv
349-351
               A továbbfejlesztés irányai a TQM
351
         3.13. szemelvény: Gyógyszeripari minőségirányítás
352-355
            Melyek a GMP-eljárások?
352
            Hogyan fejlődött ki a GMP?
352
            Hogyan változik a GMP?
352
   Ellenőrző kérdések és feladatok a 3. fejezethez
356
4. Fejezet: Total Quality Management
357-476
   4.1. szemelvény: Angol nyelvű, Magyarországon is hozzáférhető TQM irodalom
360-361
   4.1. Tanulságos történet A TQM kialakulása
361-405
      4.1.1. A végeredmény ellenőrzésétől a folyamatszabályozásig
361-364
      4.1.2. A japán csoda
364-365
      4.1.3. TQM irányzatok. A guruk üzenetei
365-385
         4.2. szemelvény: A minőség szellemi atyjai
365-369
         4.1.3.1. A minőség a felső vezetés kezében van (Deming, Juran, Feigenbaum)
369-377
         4.1.3.2. A minőség a képzésen és a csoportmunkán múlik (Ishikawa, Taguchi)
377-379
         4.1.3.3. A minőség záloga a tudatosság (Crosby)
379-381
         4.1.3.4. A minőség záloga a kiváló szervezeti kultúra kialakítása
381-385
      4.1.4. A minőség felé vezető út
385-392
         4.1.4.1. A felső vezetés szerepe
388
         4.1.4.2. A szervezet felépítése
389
         4.1.4.3. A rendszer mérése, ellenőrzése
389-390
         4.1.4.4. Mérőeszközök
390
         4.1.4.5. A vevők és/vagy az ügyfelek
390
         4.1.4.6. A tervezés, fejlesztés
390-391
         4.1.4.7. A külső beszállítók
391
         4.1.4.8. A szolgáltatás folyamata
391
         4.1.4.9. Az ember erőforrások
392
      4.1.5. Történeti előzmények
392-405
         4.1.5.1. Az 5S
392-397
         4.1.5.2. Kaizen
398-401
         4.1.5.3. Minőségi körök
401-405
            4.3. szemelvény: A minőségi körök munkájának támogatása (Közoktatási példa)
402-405
   4.2. Filozófia, rendszer, módszer, díj
405-461
      4.2.1. Kultúrák találkozása. A TQM meghatározása
405-409
         4.4. szemelvény: TQM definíciók
406
         4.5. szemelvény: Nemzetközi TQM irányzatok
407
         4.6. szemelvény: Mit jelent a teljeskörű minőségmenedzsment?
407-409
            Minőségi elvek
407-408
            Kiegészítő elemek
408-409
      4.2.2. A folyamatos minőségjavítás filozófiája. A PDCA ciklus
409-412
      4.2.3. A minőséget mérni lehet. A minőséget mérni kell
413-417
         4.7. szemelvény: A hatékonyság vizsgálatának lehetséges módszerei
414-415
            Az eredményesség vizsgálatának lehetséges módszerei
415
         4.8. szemelvény: Az állampolgárok véleménye a szolgáltatásról (kivonatos szövegrészlet)
416-417
      4.2.4. Minőségdíjak
417-428
         4.2.4.1. Nemzetközi díjak (Deming, Baldrige, EFQM)
418-422
            4.9. szemelvény: Deming-Díj az alkalmazásért. Értékelési pontok
418-419
            Malcolm Baldrige-díj (USA)
419
            4.10. szemelvény: Legfőbb értékek és fogalmak
420
               Az oktatási kísérlet ismérvei
420
            Európai Minőségi Díj (EFQM)
421
            4.11. szemelvény: Magyar siker az Európai Minőségdíjon
421
            Nemzeti minőségi díjak
422
         4.2.4.2. Magyar díjak (Shiba, Nemzeti Minőségi Díj)
422-428
            IIASA-Shiba díj
422
            Magyar Nemzeti Minőségi Díj
422-426
            Pályázatok értékelése
426
            Helyszíni szemle
427
            Végső értékelés
427
            Díjátadási ünnepség
427
            Visszajelzés
427
            4.12. szemelvény: A Teljeskörű minőség fejlesztése a Westel 900-nál 1993-1996 között
427-428
               1994
427
               1995
427-428
               1996
428
            Az önértékelés
428
      4.2.5. Az EFQM, mint szabályozási kör?
428-461
         4.13. szemelvény: Az EFQM önértékelés használata az iskolában
429-430
            Az intézkedési tervben kijelölt feladatok
430
            Tapasztalatok, eredmények
430
         4.2.5.1. Vezetés
431-433
            4.14. szemelvény: Vezetés a Columbian Tiszai Carbon Kft.-nél
431-433
               A vezetők hogyan teszik láthatóváa TQM kultúra iránti elkötelezettségüket
431-433
         4.2.5.2. Célkitűzések és stratégia
433-435
            4.15. szemelvény: Üzletpolitika és stratégia
434-435
         4.2.5.3. Dolgozók irányítása
435-437
            4.16. szemelvény: A munkavállalók képzése, kommunikáció a dolgozókkal, ösztönzés és elismerés
436-437
               2. Kommunikáció a dolgozókkal
437
         4.2.5.4. Erőforrások
437-440
            4.17. szemelvény: Hogyan kezeljük az információ erőforrásainkat
438-439
         4.2.5.5. Folyamatok
440-442
            4.18. szemelvény: Folyamatmenedzselés a Hungexpó Rt.-nél
441-442
         4.2.5.6. Vevői (felhasználói) elégedettség
443-446
            4.19. szemelvény: Miben segített a Knorr-Bremse Kft. (Minőségdíjas vállalat a közepes méretű vállalat kategóriában 1998-ban) a beszállítóknak?
443-444
            4.20. szemelvény: Vevői elégedettség vizsgálat a Dunapacknál (1997. minőségdíjasa a nagyvállalati kategóriában)
445-446
         4.2.5.7. Dolgozói elégedettség
446-450
            4.21. szemelvény: Dolgozói elégedettség a Zala Megyei Kórházban
447-448
            4.22. szemelvény: Dolgozói elégedettség mérése
448-450
         4.2.5.8. Társadalmi hatás
450-453
            4.23. szemelvény: Társadalmi kihatás
451-453
         4.2.5.9. Üzleti eredmények
453-458
            4.24. szemelvény: A vállalat teljesítményének további mutatói
455-458
         4.2.5.10. Intézményi eredmények a közszolgáltatásban
458-459
            Bevételek eredeti, módosított előirányzata, teljesítés
459
            Eredmény kimutatásából származó adatok
459
         4.2.5.11. Kérdések és válaszok
459-461
            4.25. szemelvény: Hogyan történik a vevő rejtett igényeinek kielégítése Magyarországon?
460
   4.3. A TQM kiépítése
461-475
      4.3.1. A TQM bevezetésének lépései
461-463
         I. Cél a nulla hiba elérése
461-462
         II. Teamek vezetésének fontossága
462
         III. Próbáljuk ki és vezessük be
462
         IV. Minőségi körök
462
         V. Felhasználói elvárások és elégedettség
462-463
      4.3.2. A külső felhasználói, fogyasztói magatartás elemzése
463-467
         Kulturális jellemzők
465-466
         Társadalmi jellemzők
466-467
      4.3.3. A minőségkép kialakítása
467
      4.3.4. Tervezés, fejlesztés
467-471
         Fejlesztési tervek
469-470
         A fejlesztési tervek tartalma
470-471
      4.3.5. Vezetői elkötelezettség. A teamek szerepe. Motiváció
471-475
         4.26. szemelvény: A vezetők hogyan teszik láthatóvá a TQM iránti elkötelezettségüket (részlet)
471-472
   Ellenőrző kérdések és feladatok a 4. fejezethez
476
5. Fejezet: Minőségtechnikák
477-572
   5.1. Helyzetfélmérés, önértékelés, felhasználói elvárások felmérése
479-496
      5.1.1. EFQM önértékelés
479
      5.1.2. ISO 9001:2000 önértékelés
480
      5.1.3. APQC felmérés és folyamatos fejlesztés
480
      5.1.4. SWOT analízis
480-485
         Lehetőségek
481-482
         Veszélyek
482
      5.1.5. PEST-elemzés
485-487
      5.1.6. Fa diagram
487-491
      5.1.7. Benchmarking
492-495
         5.1. szemelvény: Etikett és etika
492-493
            Etikett és etika
492
            Benchmarking-protokoll
492-493
            Amikor összemérik magukat a konkurensek
493
         5.2. szemelvény: A Global Benchmarking New York tagjai (1999.11.22.-i állapot)
494-495
      5.1.8. Erőmezők, erőtér analízis
496
   5.2. Probléma-, hibafeltáró, adatgyűjtő eszközök és módszerek
496-509
      5.2.1. Pareto diagram, ABC elemzés
496-499
      5.2.2. Ishikawa (ok-okozati, halszálka) diagram
499-502
         A szerkesztés lépései
499-502
      5.2.3. Szórás (eloszlás) diagram
502-503
      5.2.4. KJ módszer
503-504
      5.2.5. Kapcsolat diagram
504-506
      5.2.6. Hibamegelőzés analízis
506
      5.2.7. Adatgyűjtő lapok
507
         Az eszköz használatának lépései
507
      5.2.8. Radar (csillag) diagram
507-509
         5.4. szemelvény: A diagram ipari alkalmazása
508-509
   5.3. A folyamatos tervezés, ellenőrzés és hibajavítás módszerei
510-517
      5.3.1. 5S
510
      5.3.2. Just in Time (JIT)
510
      5.3.3. Brainstorming
510-511
         5.5. szemelvény: Felmerült ötletek két iskolavezető közötti konfliktus feloldására
511
      5.3.4. Pro és Kontra Interakció (PCI)
511
         Az alkalmazás lépései
511
      5.3.5. Nominális csoportmódszer (NCM)
512
      5.3.6. Folyamatábra
512-513
      5.3.7. PDCA (PDSA, Deming) ciklus
514
      5.3.8. Ellenőrzési grafikon
514
      5.3.9. Ellenőrző lap
514-515
      5.3.10. Minősítés és besorolás
515-516
      5.3.11. Poka-Yoke
516-517
      5.3.12. A Gannt diagram
517
   5.4. A fogyasztói, felhasználói elégedettség vizsgálatai
517-529
      5.4.1. Kérdőív, interjú
517-522
         5.6. szemelvény: Beszállítói kérdőívek tapasztalatai
518-519
         5.7. szemelvény: Vevői elégedettség kérdőív egy étteremben
520
         5.8. szemelvény: Munkacsoport elégedettségi kérdőív a Visteon Automotive Systems (Ford Hungary) Kft.-nél (közlés a cég engedélyével)
520-522
      5.4.2. Rendkívüli esemény analízis (REA)
523-524
      5.4.3. Panaszszituációk kezelése
524
      5.4.4. Serqual módszer
524-525
      5.4.5. Imázsprofil
525-527
      5.4.6. Az álcázott ügyfél módszere
527-529
         5.9. szemelvény: Kommunikációs csatornák
527-528
   5.5. Statisztikai-, matematikai-, informatikai támogatások
529-564
      5.5.1. Quality Function Deployment (QFD)
529-535
         1. Start
532
         2. A "B" oldalfal kitöltése
532
         3. A "C" blokk, vagyis a tető kitöltése tartalommal
532
         4. lépés: Az "A/C" kitöltése
532
         5. lépés: A "D" fal megmászása
532-535
      5.5.2. A statisztikai folyamatszabályozás (SPC)
535-547
         5.5.2.1. A folyamat és a folyamat statisztikus szabályozása
535-538
         5.5.2.2. Véletlen és veszélyes zavarok
538-542
         5.5.2.3. Folyamatszabályozás és minőségképesség
542-543
         5.5.2.4. Szabályozókártyák használata
543-545
            Mérés ellenőrző kártyák
544-545
         5.5.2.5. Mérőeszközök alkalmassága
545-547
            1. Mérőeszközképesség (Cg) vizsgálat
547
      5.5.3. Taguchi féle kísérleti optimalizálás
547-555
         5.5.3.1. Taguchi filozófiája
548-550
         5.5.3.2. A kísérleti paramétertervezés
550-555
            5.10. szemelvény: Taguchi módszer
552-554
               Következtetések
554
      5.5.4. Hibafeltárás és hatáselemzés (FMEA)
555-560
         Termék (konstrukciós) FMEA
556
         Folyamat (technológiai) FMEA
556
         A feltárás
556-558
         A súlyozás
558-559
         A kiértékelés
559-560
      5.5.5. Workflow
560-564
         5.11. szemelvény: Workflow a közigazgatásban (részletek)
560-564
            CSE/WorkFlow a XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatalban
560
            A CSE/WorkFlow funkcionalitása
561
            Felhasználói igények
561
            Helyszínek
561
            Kapcsolódó rendszerek
561
            Szociális rendszer
561
            A régi iktatóprogram
561-562
            Iktatási/ügykezelési koncepció
562
            A rendszerben létrehozott template-ek, bizonylattípusok
562-563
            Testre szabás
563
            Oktatás, dokumentáció
563
            A munkatársak közreműködése
563
            További feladatok
563-564
   5.6. A folyamatok fokozatos vagy radikális átalakításának módszerei
564-569
      5.6.1. Kaizen
564
      5.6.2. Minőségcélok, -paraméterek tervezése
565
      5.6.3. A reengineering és a Business Process Reengineering (BPR)
565-569
         5.12. szemelvény: Kommunikáció a reengineeering-ben
566-567
            Az a szörnyű "outplacement"
566
            Hét alapelv
567
            Szavak és tettek
567
         5.13. szemelvény: A BPR alkalmazása
568-569
   Ellenőrző kérdések és feladatok az 5. fejezethez
572
Utószó: A globalizációs és a nemzeti azonosságtudat
573-576
   Alapfeltételek (szemlélet, infrastruktúra, stb.) hiánya
574-575
   Finanszírozási gondok
575
   Szakemberhiány és idegenkedés
575-576
Felhasznált irodalom
577-584
Tárgymutató
585-590
Hátsó borító