Minőségirányítás, minőségtechnikák
Szerző:
Kalapács János Cím: Minőségirányítás, minőségtechnikák
Alcím: Ipar, gazdaság, közszolgáltatás
Megjelenési adatok: X-Level Kft., Budapest, 2001. | ISBN: 963-00-4970-8

Kategóriák: Közgazdaságtudomány
Tárgyszavak: Kontroll, Irányítás, Biztosítás, Minőség, Szabvány
Formátum: OCR szöveg
Típus: könyv
Tárgyszavak: Kontroll, Irányítás, Biztosítás, Minőség, Szabvány
Formátum: OCR szöveg
Típus: könyv
Share
Tweet
Tartalomjegyzék
Borító
Címlap
Copyrigh/impresszum
Tartalom
5-10
Bevezetés
11-16
1. fejezet: A minőséget befolyásoló tényezők
17-157
1.1. A minőség fogalma
19-38
1.1.1. A gyártói-, termelői minőség
19-22
1.1.2. A szolgáltatóipar előretörése
22-25
1.1.2.1. Profitot termelők
22-23
1.1.2.2. A nonprofit szolgáltatások
24-25
1.1.3. A tevékenységek hasonlósága
25-27
1.1.4 A minőség értelmezése a szolgáltatásban és a gyártási-, termelési folyamatokban
27-32
1.1. Szemelvény: Részletek "A minőségbiztosítás a közoktatásban" c. cikkből
29-30
1.1.5. A minőség fogalma
32-33
1. lépcső: Megfelelés a szabvány(ok) előírásoknak
32-33
2. lépcső: Megfelelés a használatra való alkalmasságnak
33
3. lépcső: Megfelelés az érdekelt felek nyilvánvaló igényeinek
33
4. lépcső: Megfelelés az érdekelt felek kimondatlan (látens) elvárásainak
33
1.1.6. Minőségügyi szakszótár
34-38
Az irányítással kapcsolatos kifejezések
34-36
A szervezetre vonatkozó szakkifejezések
36
A folyamattal és a termékkel kapcsolatos szakkifejezések
37
TQM szószedet
37-38
1.2. Változó világ
38-49
1.2.1. Gazdasági hatások
39-41
1.2.2. Népesedés, kultúra, hagyományok
41-43
1.2.3. A változó politikai, jogi környezet
43-47
1.2. szemelvény: Dr. Dudás Ferenc: Van-e kivezető út "Bürokronéziá"-ból? I.
44-45
1.3. szemelvény: Dr. Lackó Bálint: A TÁKISZ-ok hatéves működésének tapasztalatai
45-46
1.2.4. Változó fizikai környezet, változó technológia
47-49
1.4. szemelvény: Nem bántja a szemet?
47
1.5. szemelvény: Az információs rendszer
49
1.3. A szabványosítás és a minőségirányítás helye az EU döntéshozatali stratégiájában
50-67
1.3.1. Az európai szabványosítási, minőségirányítási folyamat elmúlt tizenöt éve
50-51
1.3.2. Minőségszabályozás, minőségirányítás
51-52
1.3.3. A szabványosítás és a minőségirányítás nemzetközi szervezetei
52-56
1.6. szemelvény: Európai regionális szabányügyi szervezetek
52-56
1.3.4. Magyarország és az Unió kapcsolata a szabványosítás, a minőségirányítás területén
56-58
1.7. szemelvény: Magyarország közeledése az Unióhoz
57
1.8. szemelvény: A Nemzeti Minőségügyi Program előkészítése
58
1.3.5. Az EU döntéshozatali mechanizmusa
58-65
1.3.5.1. Az EU szervezeti felépítése
58-60
1.3.5.2. A döntéshozatal szabályai
60-62
1.9. szemelvény: Az Unióval, az Unió fejlődésével kapcsolatos fogalmak
60-62
1.3.5.3. A döntéshozatal mechanizmusa
63-64
1.10. szemelvény: Felkészülés a csatlakozásra önkormányzati szemszögből
63
1.3.5.4. Döntési technikák
64-65
1.3.6. EU irányelvek (direktívák) a szabványosítás és a minőségirányítás területén
65-66
1.3.7. Az Európai Parlament határozata
66-67
1.4. A minőség kulcsa a vezetés
67-106
1.4.1. A helyzetorientált vezetési stílus és szervezeti kultúra
68-70
1.4.2. Vezetési funkciók. A döntés
70-75
1.11. szemelvény: A döntésről
70-71
1.12. szemelvény: Vezetői ellenőrzés-teljesítménymérés
72-73
1.13. szemelvény: Munkatársaink meghallgatása. Az aktív hallgatás kilenc szabálya
73
1.4.3. Az információk kezelése. Kommunikáció a szervezetben
75-82
Az információk rögzítése és elrendezése a memóriánkban
75-76
Reprezentativitás
76
Kezelhetőség, hozzáférhetőség
76-82
1.14. szemelvény: Annál legyen az információ, aki elvégzi a feladatot
77-79
A jelen irányítása
78-79
A jelen állapot tökéletesítése
79
1.15. szemelvény: Hogyan jusson el az üzenet annak, akinek szól?
81-82
1.4.4. Emberi erőforrás-gazdálkodás. Fókuszban a munkatárs
82-88
1.16. szemelvény: A felvétel unikuma: Értékelő központ
82-83
1.17. szemelvény: Különbözőség a kiválóságban
83
1.18. szemelvény: A szervezeti kultúra kiválóságának feltételei
85
1.4.5. Kontrolling. A vezetés támasza
88-91
1.4.6. Mások hogyan csinálják? A benchmarking
91-96
1.19. szemelvény: Benchmarking Levezetési szabályzat
91-94
1.4.7. Just in Time (JIT) és a logisztika
96-98
1.20. szemelvény: A logisztikai egység bemutatkozása (Hajdúsági Iparművek Rt.)
97-98
1.4.8. Projektmenedzsment
100-106
1.4.8.1. A projekt fogalma es jellemzői
100-101
1.4.8.2. A projektmenedzsment kulcsterületei
102-106
Időtervezés
103-104
Konfliktus menedzsment
105
Tervezés
105
Költség tervezés (cost engineering), tőkeköltségvetés
106
Speciális üzleti kockázatok
106
1.5. Minden szinten marketing
106-131
1.5.1. A marketing fogalma, fejlődése
107-117
Szükséglet, igény és kereslet
107-111
1.5.1.1. A marketinggondolkodás fejlődése
111-114
1.21. szemelvény: A Gallup vállalatcsoport
112
A Gallup és a Gallup vállalatcsoport megalakulása
112
Tevékenységi kör
112
1.5.1.2. Szolgáltatásmarketing
114-117
1.5.2. A minőségkép kialakítása a szolgáltatásmarketingben
117-128
1.5.3. A minőségképet torzító tényezők
129-130
A minőség spektruma
129
Az időtényező
129
A minőség értékelője
129-130
Kapcsolati minőség
130
A fontosságok kérdése
130
A szűk vevőkör
130
A "hozott anyag"
130
1.5.4. Total Quality Marketing
130-131
1.6. Teljesítmény- és hatékonyságnövelés. A marketing mix
131-156
1.6.1. Marketing mix a szolgáltatásban
132-133
1.6.2. Marketing mix a közszolgáltatásban
133-134
1.6.3. A termék
134-139
1.23. szemelvény: Önkormányzati marketing munka
138-139
Termékfejlesztés
138
Az önkormányzat kommunikációs tevékenysége
138-139
1.6.4. Az ár
139-141
1. Igazodó árképzés
140
2. Versenytárgyalás
140-141
1.6.5. A marketing kommunikáció (a promóciós mix)
141-150
1.6.5.1. Reklámozás
145-146
1.6.5.2. Az értékesítés ösztönzése
146
1.6.5.3. Public Relations (PR)
146-148
A PR fontosabb eszközei
147-148
1.6.5.4. Személyes eladás, értékesítés
149-150
A promóció eredményeinek felmérése
149-150
A teljes marketing kommunikációs folyamat irányítása
150
1.6.6. Az értékesítési csatorna (logisztika)
150-152
1.6.7. Az emberi tényező
152-153
1. A belső környezet
152
2. A frontszemélyzet munkája
152-153
3. A rejtett frontvonal
153
1.6.8. A tárgyi elemek
153-154
1.6.9. A szolgáltatás folyamata
154-156
Ellenőrző kérdések és feladatok az 1. fejezethez
157
2. fejezet: ISO 9001:2000
159-266
2.1. EN ISO 9001:2000
161-189
2.1.1. Miről van szó? Hogyan induljunk el?
161-167
Reakció a szervezet szintjén
165-167
2.1.2. Az ISO 9000 szabványcsalád és az ISO 9001:2000
167-180
2.1.2.1. A régi szabványok. Az ISO 9000-es szabványcsalád
167-174
2.1. szemelvény: A változás alatt lévő szabványcsalád tagjai (jegyzetben a változás várható mértéke)
168-171
2.2. szemelvény: Részlet a Minőségbiztosítási rendszerek versenyfelügyeleti és szakmai követelményei a felügyelőségi és államigazgatási munkában című előadásből (Kormány Tamás)
171-172
2.3. szemelvény: Középpontban a minőség
172-173
2.1.2.2. Az új szabványok megjelenése, a szabványosítás folyamata
175-177
2.4. szemelvény: Igényfelmérés az ISO 9000-es módosításáról
176-177
2.1.2.3. ISO 9001:2000
177-180
A minőségirányítás alapelvei
179-180
2.1.3. A minőségirányítás előnyei. A felhasználható, meglévő elemek
180-182
A felhasználható, már meglévő elemek
181-182
2.1.4. Költségek
182-186
"A minőség drága dolog"
182
1. A megelőzéssel kapcsolatos költségek
182
2. A vizsgálatokkal, a mérésekkel kapcsolatos költségek
182
3. Hibaköltségek
182-183
"A minőség ingyen van"
183-
2.5. szemelvény: A Gazdasági Minisztérium 2000-ben működő pályázati rendszere kisvállalkozások részére (részlet)
185-186
1. A pályázat célja és az elnyerhető támogatás mértéke
185-186
2. A pályázat benyújtására jogosultak
186
3. A pályázat tartalmi és formai követelményei
186
2.1.5. A tanácsadók szerepe
187-189
2.6. szemelvény: Hogyan válasszunk tanácsadót?
188-189
Átgondolatlan ígéretek és kapkodás
188
További gyakorlati gondok
189
2.2. A rendszer létrehozása és dokumentálása
189-252
2.2.1. A rendszer létrehozásának lépései
189-193
2.2.2. A Minőségpolitikai Nyilatkozat
193-197
2.7. szemelvény: A Győrlakk Festékgyártó Rt. Minőségpolitikai nyilatkozata (2000.)
194
2.8. szemelvény: Az Agruniver Kft. Minőségpolitikai Nyilatkozata (1999.)
194-195
2.9. szemelvény: A Brassai Sámuel Műszaki Középiskola minőségpolitikája (1999.)
195
2.10. szemelvény: Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal minőségpolitikája
195-197
2.2.3. A Minőségügyi Kézikönyv
197-199
2.2.4. A Minőségügyi Kézikönyv összeállítása
199-225
2.11. szemelvény: A Győrlakk Festékgyártó Rt. Minőségügyi Kézikönyvének tartalomjegyzéke (2000.)
201-202
2.2.4.1. A vezetőség felelősségi köre
203-210
SZ 9001
203-204
SZ 9004
204-210
2.2.4.2. Gazdálkodás az erőforrásokkal
210-213
SZ 9001
210
SZ 9004
210-213
2.2.4.3. A termék (szolgáltatás) megvalósítása
213-220
SZ 9001
213-215
SZ 9004
215-220
2.2.4.4. Mérés, elemzés és továbbfejlesztés
220-225
SZ 9001
220-221
SZ 9004
221-225
2.2.5. Az eljárások és a folyamatok dokumentálása
225-247
2.2.5.1. A folyamatábra
226-229
2.2.5.2. A dokumentált eljárások és a folyamatok
229-236
2.2.5.3. A folyamatok leírása
236-247
2.2.6. Minőségügyi feljegyzések, formanyomtatványok, munkautasítások és egyéb dokumentumok
247-252
2.3. Felülvizsgálat ás tanúsítás
252-265
2.3.1. Belső minőségügyi auditok
252-256
2.3.2. A tanúsítás folyamata
257-259
2.12. szemelvény: Az IQNet
257-258
2.3.3. A tanúsítás során vizsgált területek és kérdések
259-265
1. A vezetőség felelősségi köre
259-261
2. Gazdálkodás az erőforrásokkal
261-262
3. A termék (szolgáltatás) megvalósítása
262-263
4. Mérés, elemzés és továbbfejlesztés
263-265
Ellenőrző kérdések és feladatok a 2. fejezethez
266
3. fejezet: Ágazati törekvések
267-356
3.1. MSZ EN ISO 14001:1996
270-288
3.1.1. A nemzetközi, a társadalmi s a szervezeti felelősség
270-274
3.1.2. A szabvány követelményei
274-282
Előzetes felmérés
275-277
A környezetvédelmi politika
277-279
3.1. szemelvény: A Dunapack Rt. környezeti politikája (felülvizsgálat utáni javaslat 2000-re)
277-278
3.2. szemelvény: A Dreher Sörgyárak Rt. környezetvédelmi politikája (1998)
278
3.3. szemelvény: A Mol Rt. Társasági környezetvédelmi politikája (1997)
276-279
A tervezés
279-280
A célok megvalósítása, a rendszer működtetése
280-281
Kommunikáció
281
A rendszer működésének szabályozása
281-282
Váratlan események
282
Ellenőrző és helyesbítő tevékenység
282
3.1.3. A rendszer dokumentálása és tanúsítása
283-287
Részletezve
283-284
Bizonylatok, feljegyzések
284
Belső audit
284
Vezetőségi felülvizsgálat
285
Tanúsítás
285-287
3.1.4. A környezetközpontú (KIR) rendszerek hatása a közoktatásra és a közigazgatásra
287-288
3.2. GMP (gyógyszeripar)
288-300
3.2.1. A rendszer felépítése és dokumentálása
289-300
A GMP alapkövetelményeit 10 pontban foglalhatjuk össze
289-290
Minőségellenőrzés
290-291
Személyzet
291
Helyiségek és berendezések
291
Dokumentáció
291-292
A szükséges dokumentumok
293
Gyártás
293
Minőség-ellenőrzés
293
Szerződésen alapuló gyártás és analízis (bérmunka)
293
Panaszok és termékvisszahívás
294
Önellenőrzés
294
Számítógépes rendszerek
294-300
3.4. szemelvény: GMP - szakszótár
295-300
3.3. HACCP (élelmiszeripar)
300-308
3.3.1. Alapelvek, gyakorlati megvalósítás
300-308
3.6. szemelvény: HACCP szótár
306-308
3.4. QS 9000, ISO TS 16949 (autóipar)
308-322
3.4.1. QS 9000:1998
308-316
Dokumentáció
314
A műszaki tervezéssel kapcsolatos dokumentumok
314-315
A rendszer tanusíttatása
316
3.4.2. ISO TS 16949:1999
316-322
3.7. szemelvény: ISO TS 16949 alapfogalmak
317-322
3.5. AQAP (NATO-hadiipar)
323-333
3.5.1. A konfiguráció menedzsment (ACMP)
325-326
1. A jellemzők változásainak nyomon követése (a konfiguráció szabályozása)
326
3.5.2. A minőségügyi terv és az ARMP
326-333
3.8. szemelvény: ACMP szótár (részlet)
328-333
3.6. Rendszerintegrációk
333-355
3.9. szemelvény: Összekapcsolt tanúsítási eljárások
333-334
3.10. szemelvény: A Herendi Poercelánmanufaktúra Rt. Integrált minőségirányítási rendszere (részlet)
335
3.6.1. Áttérés a régi ISO 9000-ről az ISO 9001:2000-re
336-340
3.6.2. ISO 9001:2000 - ISO 14001:1996
340-347
Helyzetfelmérés
340-342
A helyszín(ek) bejárása
342-343
Interjúk, kérdőívek
343-344
Környezetvédelmi politika
344
Célok, feladatok megfogalmazása
344-345
Integrálás az ISO 9001 rendszerdokumentációba
345
3.11. szemelvény: Környezetpolitikai nyilatkozat (minta) az ISO 14001 szerint
345-346
3.6.3. ISO 9001:2000 és az ágazati szabványok
347-355
3.12. szemelvény: ISO-HACCP a Pick Szeged Rt.-nél (részlet)
348-351
A GMP-től a TQM-ig a PICK Szeged Rt.-nél
348-349
1. A PICK Szeged Rt. bemutatása
348
2. A HACCP szabályozás bevezetésének indokai, szükségessége
348
A HACCP szükségességét indokolta
348
3. A HACCP helye és szerepe a minőségbiztosítási rendszerben
348-349
A HACCP
348-349
Minőségi jellemzők a klasszikus és a modern értelmezés szerint
349-351
HACCP-terv
349-351
A továbbfejlesztés irányai a TQM
351
3.13. szemelvény: Gyógyszeripari minőségirányítás
352-355
Melyek a GMP-eljárások?
352
Hogyan fejlődött ki a GMP?
352
Hogyan változik a GMP?
352
Ellenőrző kérdések és feladatok a 3. fejezethez
356
4. Fejezet: Total Quality Management
357-476
4.1. szemelvény: Angol nyelvű, Magyarországon is hozzáférhető TQM irodalom
360-361
4.1. Tanulságos történet A TQM kialakulása
361-405
4.1.1. A végeredmény ellenőrzésétől a folyamatszabályozásig
361-364
4.1.2. A japán csoda
364-365
4.1.3. TQM irányzatok. A guruk üzenetei
365-385
4.2. szemelvény: A minőség szellemi atyjai
365-369
4.1.3.1. A minőség a felső vezetés kezében van (Deming, Juran, Feigenbaum)
369-377
4.1.3.2. A minőség a képzésen és a csoportmunkán múlik (Ishikawa, Taguchi)
377-379
4.1.3.3. A minőség záloga a tudatosság (Crosby)
379-381
4.1.3.4. A minőség záloga a kiváló szervezeti kultúra kialakítása
381-385
4.1.4. A minőség felé vezető út
385-392
4.1.4.1. A felső vezetés szerepe
388
4.1.4.2. A szervezet felépítése
389
4.1.4.3. A rendszer mérése, ellenőrzése
389-390
4.1.4.4. Mérőeszközök
390
4.1.4.5. A vevők és/vagy az ügyfelek
390
4.1.4.6. A tervezés, fejlesztés
390-391
4.1.4.7. A külső beszállítók
391
4.1.4.8. A szolgáltatás folyamata
391
4.1.4.9. Az ember erőforrások
392
4.1.5. Történeti előzmények
392-405
4.1.5.1. Az 5S
392-397
4.1.5.2. Kaizen
398-401
4.1.5.3. Minőségi körök
401-405
4.3. szemelvény: A minőségi körök munkájának támogatása (Közoktatási példa)
402-405
4.2. Filozófia, rendszer, módszer, díj
405-461
4.2.1. Kultúrák találkozása. A TQM meghatározása
405-409
4.4. szemelvény: TQM definíciók
406
4.5. szemelvény: Nemzetközi TQM irányzatok
407
4.6. szemelvény: Mit jelent a teljeskörű minőségmenedzsment?
407-409
Minőségi elvek
407-408
Kiegészítő elemek
408-409
4.2.2. A folyamatos minőségjavítás filozófiája. A PDCA ciklus
409-412
4.2.3. A minőséget mérni lehet. A minőséget mérni kell
413-417
4.7. szemelvény: A hatékonyság vizsgálatának lehetséges módszerei
414-415
Az eredményesség vizsgálatának lehetséges módszerei
415
4.8. szemelvény: Az állampolgárok véleménye a szolgáltatásról (kivonatos szövegrészlet)
416-417
4.2.4. Minőségdíjak
417-428
4.2.4.1. Nemzetközi díjak (Deming, Baldrige, EFQM)
418-422
4.9. szemelvény: Deming-Díj az alkalmazásért. Értékelési pontok
418-419
Malcolm Baldrige-díj (USA)
419
4.10. szemelvény: Legfőbb értékek és fogalmak
420
Az oktatási kísérlet ismérvei
420
Európai Minőségi Díj (EFQM)
421
4.11. szemelvény: Magyar siker az Európai Minőségdíjon
421
Nemzeti minőségi díjak
422
4.2.4.2. Magyar díjak (Shiba, Nemzeti Minőségi Díj)
422-428
IIASA-Shiba díj
422
Magyar Nemzeti Minőségi Díj
422-426
Pályázatok értékelése
426
Helyszíni szemle
427
Végső értékelés
427
Díjátadási ünnepség
427
Visszajelzés
427
4.12. szemelvény: A Teljeskörű minőség fejlesztése a Westel 900-nál 1993-1996 között
427-428
1994
427
1995
427-428
1996
428
Az önértékelés
428
4.2.5. Az EFQM, mint szabályozási kör?
428-461
4.13. szemelvény: Az EFQM önértékelés használata az iskolában
429-430
Az intézkedési tervben kijelölt feladatok
430
Tapasztalatok, eredmények
430
4.2.5.1. Vezetés
431-433
4.14. szemelvény: Vezetés a Columbian Tiszai Carbon Kft.-nél
431-433
A vezetők hogyan teszik láthatóváa TQM kultúra iránti elkötelezettségüket
431-433
4.2.5.2. Célkitűzések és stratégia
433-435
4.15. szemelvény: Üzletpolitika és stratégia
434-435
4.2.5.3. Dolgozók irányítása
435-437
4.16. szemelvény: A munkavállalók képzése, kommunikáció a dolgozókkal, ösztönzés és elismerés
436-437
2. Kommunikáció a dolgozókkal
437
4.2.5.4. Erőforrások
437-440
4.17. szemelvény: Hogyan kezeljük az információ erőforrásainkat
438-439
4.2.5.5. Folyamatok
440-442
4.18. szemelvény: Folyamatmenedzselés a Hungexpó Rt.-nél
441-442
4.2.5.6. Vevői (felhasználói) elégedettség
443-446
4.19. szemelvény: Miben segített a Knorr-Bremse Kft. (Minőségdíjas vállalat a közepes méretű vállalat kategóriában 1998-ban) a beszállítóknak?
443-444
4.20. szemelvény: Vevői elégedettség vizsgálat a Dunapacknál (1997. minőségdíjasa a nagyvállalati kategóriában)
445-446
4.2.5.7. Dolgozói elégedettség
446-450
4.21. szemelvény: Dolgozói elégedettség a Zala Megyei Kórházban
447-448
4.22. szemelvény: Dolgozói elégedettség mérése
448-450
4.2.5.8. Társadalmi hatás
450-453
4.23. szemelvény: Társadalmi kihatás
451-453
4.2.5.9. Üzleti eredmények
453-458
4.24. szemelvény: A vállalat teljesítményének további mutatói
455-458
4.2.5.10. Intézményi eredmények a közszolgáltatásban
458-459
Bevételek eredeti, módosított előirányzata, teljesítés
459
Eredmény kimutatásából származó adatok
459
4.2.5.11. Kérdések és válaszok
459-461
4.25. szemelvény: Hogyan történik a vevő rejtett igényeinek kielégítése Magyarországon?
460
4.3. A TQM kiépítése
461-475
4.3.1. A TQM bevezetésének lépései
461-463
I. Cél a nulla hiba elérése
461-462
II. Teamek vezetésének fontossága
462
III. Próbáljuk ki és vezessük be
462
IV. Minőségi körök
462
V. Felhasználói elvárások és elégedettség
462-463
4.3.2. A külső felhasználói, fogyasztói magatartás elemzése
463-467
Kulturális jellemzők
465-466
Társadalmi jellemzők
466-467
4.3.3. A minőségkép kialakítása
467
4.3.4. Tervezés, fejlesztés
467-471
Fejlesztési tervek
469-470
A fejlesztési tervek tartalma
470-471
4.3.5. Vezetői elkötelezettség. A teamek szerepe. Motiváció
471-475
4.26. szemelvény: A vezetők hogyan teszik láthatóvá a TQM iránti elkötelezettségüket (részlet)
471-472
Ellenőrző kérdések és feladatok a 4. fejezethez
476
5. Fejezet: Minőségtechnikák
477-572
5.1. Helyzetfélmérés, önértékelés, felhasználói elvárások felmérése
479-496
5.1.1. EFQM önértékelés
479
5.1.2. ISO 9001:2000 önértékelés
480
5.1.3. APQC felmérés és folyamatos fejlesztés
480
5.1.4. SWOT analízis
480-485
Lehetőségek
481-482
Veszélyek
482
5.1.5. PEST-elemzés
485-487
5.1.6. Fa diagram
487-491
5.1.7. Benchmarking
492-495
5.1. szemelvény: Etikett és etika
492-493
Etikett és etika
492
Benchmarking-protokoll
492-493
Amikor összemérik magukat a konkurensek
493
5.2. szemelvény: A Global Benchmarking New York tagjai (1999.11.22.-i állapot)
494-495
5.1.8. Erőmezők, erőtér analízis
496
5.2. Probléma-, hibafeltáró, adatgyűjtő eszközök és módszerek
496-509
5.2.1. Pareto diagram, ABC elemzés
496-499
5.2.2. Ishikawa (ok-okozati, halszálka) diagram
499-502
A szerkesztés lépései
499-502
5.2.3. Szórás (eloszlás) diagram
502-503
5.2.4. KJ módszer
503-504
5.2.5. Kapcsolat diagram
504-506
5.2.6. Hibamegelőzés analízis
506
5.2.7. Adatgyűjtő lapok
507
Az eszköz használatának lépései
507
5.2.8. Radar (csillag) diagram
507-509
5.4. szemelvény: A diagram ipari alkalmazása
508-509
5.3. A folyamatos tervezés, ellenőrzés és hibajavítás módszerei
510-517
5.3.1. 5S
510
5.3.2. Just in Time (JIT)
510
5.3.3. Brainstorming
510-511
5.5. szemelvény: Felmerült ötletek két iskolavezető közötti konfliktus feloldására
511
5.3.4. Pro és Kontra Interakció (PCI)
511
Az alkalmazás lépései
511
5.3.5. Nominális csoportmódszer (NCM)
512
5.3.6. Folyamatábra
512-513
5.3.7. PDCA (PDSA, Deming) ciklus
514
5.3.8. Ellenőrzési grafikon
514
5.3.9. Ellenőrző lap
514-515
5.3.10. Minősítés és besorolás
515-516
5.3.11. Poka-Yoke
516-517
5.3.12. A Gannt diagram
517
5.4. A fogyasztói, felhasználói elégedettség vizsgálatai
517-529
5.4.1. Kérdőív, interjú
517-522
5.6. szemelvény: Beszállítói kérdőívek tapasztalatai
518-519
5.7. szemelvény: Vevői elégedettség kérdőív egy étteremben
520
5.8. szemelvény: Munkacsoport elégedettségi kérdőív a Visteon Automotive Systems (Ford Hungary) Kft.-nél (közlés a cég engedélyével)
520-522
5.4.2. Rendkívüli esemény analízis (REA)
523-524
5.4.3. Panaszszituációk kezelése
524
5.4.4. Serqual módszer
524-525
5.4.5. Imázsprofil
525-527
5.4.6. Az álcázott ügyfél módszere
527-529
5.9. szemelvény: Kommunikációs csatornák
527-528
5.5. Statisztikai-, matematikai-, informatikai támogatások
529-564
5.5.1. Quality Function Deployment (QFD)
529-535
1. Start
532
2. A "B" oldalfal kitöltése
532
3. A "C" blokk, vagyis a tető kitöltése tartalommal
532
4. lépés: Az "A/C" kitöltése
532
5. lépés: A "D" fal megmászása
532-535
5.5.2. A statisztikai folyamatszabályozás (SPC)
535-547
5.5.2.1. A folyamat és a folyamat statisztikus szabályozása
535-538
5.5.2.2. Véletlen és veszélyes zavarok
538-542
5.5.2.3. Folyamatszabályozás és minőségképesség
542-543
5.5.2.4. Szabályozókártyák használata
543-545
Mérés ellenőrző kártyák
544-545
5.5.2.5. Mérőeszközök alkalmassága
545-547
1. Mérőeszközképesség (Cg) vizsgálat
547
5.5.3. Taguchi féle kísérleti optimalizálás
547-555
5.5.3.1. Taguchi filozófiája
548-550
5.5.3.2. A kísérleti paramétertervezés
550-555
5.10. szemelvény: Taguchi módszer
552-554
Következtetések
554
5.5.4. Hibafeltárás és hatáselemzés (FMEA)
555-560
Termék (konstrukciós) FMEA
556
Folyamat (technológiai) FMEA
556
A feltárás
556-558
A súlyozás
558-559
A kiértékelés
559-560
5.5.5. Workflow
560-564
5.11. szemelvény: Workflow a közigazgatásban (részletek)
560-564
CSE/WorkFlow a XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatalban
560
A CSE/WorkFlow funkcionalitása
561
Felhasználói igények
561
Helyszínek
561
Kapcsolódó rendszerek
561
Szociális rendszer
561
A régi iktatóprogram
561-562
Iktatási/ügykezelési koncepció
562
A rendszerben létrehozott template-ek, bizonylattípusok
562-563
Testre szabás
563
Oktatás, dokumentáció
563
A munkatársak közreműködése
563
További feladatok
563-564
5.6. A folyamatok fokozatos vagy radikális átalakításának módszerei
564-569
5.6.1. Kaizen
564
5.6.2. Minőségcélok, -paraméterek tervezése
565
5.6.3. A reengineering és a Business Process Reengineering (BPR)
565-569
5.12. szemelvény: Kommunikáció a reengineeering-ben
566-567
Az a szörnyű "outplacement"
566
Hét alapelv
567
Szavak és tettek
567
5.13. szemelvény: A BPR alkalmazása
568-569
Ellenőrző kérdések és feladatok az 5. fejezethez
572
Utószó: A globalizációs és a nemzeti azonosságtudat
573-576
Alapfeltételek (szemlélet, infrastruktúra, stb.) hiánya
574-575
Finanszírozási gondok
575
Szakemberhiány és idegenkedés
575-576
Felhasznált irodalom
577-584
Tárgymutató
585-590
Hátsó borító