A szultán konyhája
Szerző: Ozan, ÖzcanCím: A szultán konyhája
Alcím: Török szakácskönyv
Megjelenési adatok: Alexandra, Pécs, 1999. | ISBN: 963-367-427-1
Mint minden srácot, aki az Égei-tenger partján nőtt fel, engem is sokkal jobban érdekeltek a csínytevések, mint az, hogy megbecsüljem a gyönyörű környezetemet. Ma már, felnőttként, egy egészen más országban élek, de gondolataimban sokszor vissza-visszatérek arra az időszakra, és egyre nagyobb hálát érzek az engem ért tengermelléki hatások iránt, melyek állandó befolyással voltak rám, csiszolták és faragták korai énemet. Legfőképpen viszont azoknak tartozom e hálával, akik kitörölhetetlenül belém nevelték a jó ételek iránti rajongást és szeretetet.
Izmir, a város, ahol születtem és felnőttem, az ókori Szmirna területéhez tartozott. A görög és római kori romok, melyek a várost szinte behálózták, az ott lakók számára a mindennapi élet természetes velejárói voltak. Hasonlóképpen viszonyultak az óriási Ottomán Birodalomból hátramaradt művészetekhez és építményekhez, melyek igencsak rányomták bélyegüket a lakosság életstílusára és étkezési szokásaira.
A török konyha egyike a világ három nagy konyhájának (a másik kettő a francia és a kínai konyha), nagy és igen összetett múlttal dicsekedhet. A változatos ízekből egész sor olyan különleges ételt fejlesztettek ki az idők során, melyek a nyugati ember számára is ismerősek, ám egyúttal kissé meglepőek és furcsák is. Ókori eredetük ellenére a török ételek nagyon egészségesek, még a mai korszerű táplálkozás mércéivel mérve is, hiszen alapelvük a változatos ételek fogyasztása, melyeket friss hozzávalókból készítenek. Az Égei-tenger vidékére jellemző a napi bevásárlás, melyet az emberek a különlegességeket árusító fűszerboltokban és kis üzletekben bonyolítanak, meglehetős lárma közepette, nagy a sürgés-forgás a színes bazár előtt, az illatok kavalkádja pedig egészen átszövi az emberek mindennapjait. A közösen elfogyasztott vacsora a török családok életében központi szerepet játszik. A megszámlálhatatlan tengerparti és városi kávézó, étterem pedig nagyszerű színhelyet biztosít az ételek és italok közös élvezetéhez, de egy-egy jóízű beszélgetéshez is. Szóval, ahogy most visszanézek, szívemben egy cseppnyi honvággyal, azt kell mondanom, hogy a vidék természeti szépsége, a klasszikus és ottománféle esztétika, az ételek egész színskálájának állandó jelenléte, az étkezési szabályok szigorú betartása a családokon és az egész társadalmon belül egyaránt - ez mind-mind egyszerre járult hozzá, hogy hivatásos szakács váljék belőlem.
Minden szakácsra egyformán igaz, hogy legelső mestere kinek-kinek a saját édesanyja volt. Szerénységben, a hagyományokat tisztelve nevelkedtem. Családunk egyszerűen élt, az apám fizetéséből és az anyám leleményes háziasságából. Egy közeli kis faluból Izmirbe költözvén, édesanyám magával hozott néhány hagyományos, falusi receptet, azzal a különös - másokéval össze nem hasonlítható - tehetségével együtt, mellyel az ételek frissességét felmérte és megállapította. Mérhetetlenül tisztelte és becsülte az ételt. Remek érzéke volt ahhoz, hogy hogyan tehetné ezeket még változatosabbá. Bevásárló-kőrútjaira, melyek sokszor órákig eltartottak, gyakran elvitt
magával engem is. Figyeltem, ahogy hosszasan vizsgálgatja és válogatja a zöldségféléket, a gyümölcsöket, a sajtokat, az olajbogyókat, a gabonaféléket, az ehető zöld vadnövényeket, a fűszer- és gyógynövényeket, a szárnyasokat és a halakat. Hazatérve azonnal bement a konyhába, és munkához látott. Hosszú órákat töltött ott, míg a csodálatos családi étkek elkészültek: töltött zöldségfélék olívaolajban párolva, börekek (leveles tészták), húsos-zöldséges tálak, erőlevesek, piláfok (rizses tálak), sok-sok különféle padlizsános fogás (főleg nyári időszakokban), és pudingok. Alkalomadtán egyedül küldött el bevásárolni (legyezgette a hiúságomat, hogy ennyire megbízik a választásomban!), és így lassacskán a főzés iránti érdeklődésem az Égei-tenger partján épült szállodanegyedben teljesített nyári munkává nőtte ki magát észrevétlenül. Emlékszem arra a tinédzseres elragadtatásomra, amit a szállodai hatalmas konyhák láttán éreztem. Igyekeztem alaposan kivenni a részem az ételkészítés folyamatának minden egyes szakaszából, és figyeltem a főszakácsot, ahogyan irányítja a nagyszámú személyzetet.
Később Európába mentem, ahol hat évig szakácskodtam, majd visszatértem Izmirbe, és további négy évig folytattam a főzést. Mikor az 1980-as évek elején megérkeztem Bostonba, a város csak akkoriban kezdett érdeklődést tanúsítani a nemzetközi konyha iránt. Az éttermek jelszava hirtelen az egészség-központúság lett. Boston üzleti negyedében sikerült megszereznem egy üzlethelyiséget, és megnyitottam A szultán konyhája., ami kizárólag a török konyha ételspecialitásaira szakosodott étterem volt. A szultán konyhája nemcsak hogy Boston első török étterme volt, hanem a város egyik legelső ún. „nyitott konyhás” étterme is, mely az égei-tengeri éttermek jellegzetes építészeti stílusának hagyományait őrizte.
A szultán konyhája már tizenhat éve üzemel, mialatt-ezt bizton állíthatom - az önmagam elé kitűzött célok egy cseppet sem halványodtak meg az idők sodrásában. Élvezettel ismertetem meg új vendégeimmel a török konyhaművészet ínyencségeit, bepillantást nyújtok nekik a török kultúrába az étteremben hallható zene segítségével, a dekorációval, de ami talán mindennél fontosabb, mindeközben szigorúan igyekszem betartani a török konyha igen magas követelményeit az ételek eredetiségére és frissességére vonatkozóan, ahogy azokat még gyermekkoromban tapasztaltam. Az ebben a könyvben bemutatott minden recept nap mint nap megjelenik az étterem menülapján. Igyekszem változatosan összeállítani ezeket a menükártyákat annak megfelelően, hogy a piacon éppen milyen hozzávalóknak van a szezonja. De ami sohasem változik igazán: a minőség és a látványos tálalási mód, melyet otthonról hoztam, és most a bostoniakkal osztom meg.
Share
Tweet
Tartalomjegyzék
Borító
A fedlap fülszövege
Címlap
Copyright / Impresszum
Tartalom
Előszó
1
Bevezetés
2-3
Menüajánlatok
6
A török ételék alapvető összetevői
7-11
Mártások és fűszerek
12-15
Citromos olivaolaj-mártás
12
Fennsík mártás
12
Vörösborecetes olívaolaj-mártás
12
Égei-mártás
13
Fokhagymás joghurtmártás
13
Fenyőmandula-mártás
13
Csípős vörösborskrém
15
Tojásos-citromos mártás
15
Hagyma köret
15
Előételek
[16]-37
Fűszeres paradicsompüré
19
Töltött padlizsán - „Ájult imám”
19
Sült padlizsán és zöldpaprika fokhagymás joghurttal meg paradicsommal
20
Padlizsánpüré citromleves olívaolajjal
20-21
Saláta parázson sült padlizsánból
21
Töltött zöldpaprika
21
Rizzsel, fenyőmandulával és ribizlivel töltött szőlőlevelek
22
Jeruzsálemi articsóka olívaolajban párolva
24
Zöldséges zeller olívaolajban párolva
24
Póréhagyma olívaolajban párolva
25
Fűszeres spenótpüré krémjoghurttal
25
Fonnyasztott spenót fokhagymás joghurtmártással
25
Rizzsel és fűszernövényekkel töltött articsóka favababbal és olívaolajjal
27
Hummus (csirkepüré őrölt szezámmaggal)
28
Limabab zöldségekkel és olívaolajjal
28
Friss favabab olívaolajban párolva
29
Zöldbab paradicsommal és olívaolajjal
29
Csirke diópürében
30
Püré száraz favababból
30
Római bab zöldséggel és olívaolajjal
32
Lencsés bulgurpogácsa
32
Cukkinilepények
33
Halpogácsa
33
Rizzsel, fenyőmandulával és ribizlivel töltött kagylók
35
Halpüré
35
Serpenyőben sült tintahal
36
Joghurtos-mentás uborkasaláta
36
Sűrű krémjoghurt
36
Fűszeres fetasajtpüré
37
Szivar és háromszög alakú leveles tészta
37
Kenyérfélék és börekek
[38]-[55]
Serpenyős pehelykenyér
40
Pita kenyér szemámmaggal és fekete köménymaggal megszórva
41
Nyitott pita paradicsomraguval és kasseri sajttal megrakva
43
Olajbogyós-fűszeres kenyér
44
Déli stílusú pita fűszeres bárányhússal megrakva
44-45
Parasztkenyér csicseriborsóval
45
Török parasztkenyér
46
Sajtos börek
48
Lencsés-spenótos börek
48-49
Darált bárányhússal töltött táskák fokhagymás joghurtmártással
51
Svéd fehérrépás-diós börek
52
Vizes börek
52-53
Spenótos-feta sajtos börek
54-[55]
Levesek
[56]-73
Csirkeleves
58
Bárányhúsleves
58
Halleves
60
Fennsík leves
60
Spenótos joghurtleves
61
Mentás borsóleves
61
Parasztleves
63
Tojásos, citromos, csirkés rizsleves
63
Csirkeleves cérnametélttel
63
Friss ringlileves
64
Fehér babos zöldségleves
64
Zöldséges halleves
66
Vörös lencsés, tört búzás mentaleves
66
Paradicsomleves orzóval
68
Káposztaleves
68
Esküvői leves
69
Tarhonya
70-71
Falusi leves (tarhonyaleves)
73
Pacalleves
73
Bárány-, marha- és csirkehús
[74]-95
A pasa koftája
76
Faszénparázson sült fűszeres rablóhús
77
Kofta paradicsommártásban
77
Kofta kebab paradicsom- és fokhagymás joghurtmártással
78
Zelleres bárány
80
Bárányragu mogyoróhagymával
80
Fehér babos bárány cserépedényben sütve
81
Báránysült okrával
81
Töltött göngyölt báránysült
82
Fűszeres báránycsülök
82-83
Párolt báránykebab tejszínes-fokhagymás tört burgonyával
84
Fűszeres hússal töltött svéd fehérrépa
84-85
Fűszeres hússal töltött szőlőlevelek
85
A szultán kedvence
87
Fűszeres hússal töltött zöldpaprika
88
Fűszeres hússal töltött articsóka
88
Padlizsános muszaka
89
Karfiolos muszaka
89
Báránycsülök svéd féhérrépával párolva
91
Fűszeres hússal töltött padlizsán
92
Faszénparázson sült rablóhús bárányból
92
Faszénparázson sült rablóhús csirkehúsból
93
Csirkehús tejszínes padlizsánpürével
93
Rizzsel, psztáciával és fűszerekkel töltött csirkemell
94
Zöldséges csirke cserépedényben párolva
94-95
A tenger gyümölcsei
[96]-[111]
Faszénparázson sült szardíniák szőlőlevélbe göngyölve
98
Faszénparázson sült halfilé (rablóhús)
99
Spenóttal és fenyőmandulával töltött hal
99
Svéd fehérrépa-levéllel párolt halfilé
102
Szürke fátyolhal zöldséggel és olívaolajjal
102
Serpenyőben sült vörös fátyolhal olívaolajjal
103
Vörös fátyolhal zöld olajbogyóval és friss korianderrel
105
Fűszeres tőkehal rakiban
106
Halak, rák és kagyló cserépedényben sütve
109
Cseréptálban sült garnéla
110
Faszénparázson sütött kardhalnyársak
110-[111]
Piláfok
[112]-121
Rizspiláf csicseriborsóval
115
Fehérrizs-piláf
115
Rizspiláf csirkével, mandulával és pisztáciával
115
Zöldséges rizspiláf tésztában
117
Rizspiláf csicseriborsóval, zöldlencsével és karamelles hagymával
118
Rizspiláf sáfránnyal és kagylóval
118
Bulgurpiláf paprikával és paradicsommal
120
Fenyőmandulás és ribizlis rizspiláf
120
A szultán piláfja
120-121
Saláták
[122]-133
Pitypangsaláta
124
Kelkáposzta-saláta fokhagymás joghurtmártással
124
Porcsinsaláta
126
Rizses porcsinsaláta fokhagymás joghurtmártással
126
Zellergumós saláta
126
Pásztorsaláta
127
Ecetes, bazsalikomos padlizsán
127
Daikon (téli-retek)-saláta
128
Fehérbabsaláta
128
Bulgursaláta
130
Diós bulgursaláta
130-131
Zöldlencsesaláta
133
Csicseriborsó-saláta
133
Desszertek, kompótok és italok
[134]-[152]
A baklava tésztája
136
Baklava
137
Pisztáciás gríztorta
139
Rétestésztametélt dióval
140
Rétestésztametélt sajttal töltve
140
Fülemülefészek
141
Szirupban sült tészta
143
Sáfrányos puding
143
Joghurttorta
144
Fetasajt-torta
144-145
Sűrű török tejszínkrém
146
Rizspuding
146
Mandulapuding
147
Rózsavizes tejpuding
147
Gyantás puding
147
Csirkemellpuding
148
Sárgabarackkompót
148
Mazsolakompót
150
Török kávé
150
Török tea
150
Joghurtital
151
Meggyital
151
Rózsavízital
151-[152]
Források / Köszönetnyilvánítás
153
Tárgymutató
154-156
A fedlap fülszövege a szerzőről
Hátsó borító