A szultán konyhája corvina logo

Szerző: Ozan, Özcan
Cím: A szultán konyhája
Alcím: Török szakácskönyv
Megjelenési adatok: Alexandra, Pécs, 1999. | ISBN: 963-367-427-1

coverimage Mint minden srácot, aki az Égei-tenger partján nőtt fel, engem is sokkal jobban érdekeltek a csínytevések, mint az, hogy megbecsüljem a gyönyörű környezetemet. Ma már, felnőttként, egy egészen más országban élek, de gondolataimban sokszor vissza-visszatérek arra az időszakra, és egyre nagyobb hálát érzek az engem ért tengermelléki hatások iránt, melyek állandó befolyással voltak rám, csiszolták és faragták korai énemet. Legfőképpen viszont azoknak tartozom e hálával, akik kitörölhetetlenül belém nevelték a jó ételek iránti rajongást és szeretetet. Izmir, a város, ahol születtem és felnőttem, az ókori Szmirna területéhez tartozott. A görög és római kori romok, melyek a várost szinte behálózták, az ott lakók számára a mindennapi élet természetes velejárói voltak. Hasonlóképpen viszonyultak az óriási Ottomán Birodalomból hátramaradt művészetekhez és építményekhez, melyek igencsak rányomták bélyegüket a lakosság életstílusára és étkezési szokásaira. A török konyha egyike a világ három nagy konyhájának (a másik kettő a francia és a kínai konyha), nagy és igen összetett múlttal dicsekedhet. A változatos ízekből egész sor olyan különleges ételt fejlesztettek ki az idők során, melyek a nyugati ember számára is ismerősek, ám egyúttal kissé meglepőek és furcsák is. Ókori eredetük ellenére a török ételek nagyon egészségesek, még a mai korszerű táplálkozás mércéivel mérve is, hiszen alapelvük a változatos ételek fogyasztása, melyeket friss hozzávalókból készítenek. Az Égei-tenger vidékére jellemző a napi bevásárlás, melyet az emberek a különlegességeket árusító fűszerboltokban és kis üzletekben bonyolítanak, meglehetős lárma közepette, nagy a sürgés-forgás a színes bazár előtt, az illatok kavalkádja pedig egészen átszövi az emberek mindennapjait. A közösen elfogyasztott vacsora a török családok életében központi szerepet játszik. A megszámlálhatatlan tengerparti és városi kávézó, étterem pedig nagyszerű színhelyet biztosít az ételek és italok közös élvezetéhez, de egy-egy jóízű beszélgetéshez is. Szóval, ahogy most visszanézek, szívemben egy cseppnyi honvággyal, azt kell mondanom, hogy a vidék természeti szépsége, a klasszikus és ottománféle esztétika, az ételek egész színskálájának állandó jelenléte, az étkezési szabályok szigorú betartása a családokon és az egész társadalmon belül egyaránt - ez mind-mind egyszerre járult hozzá, hogy hivatásos szakács váljék belőlem. Minden szakácsra egyformán igaz, hogy legelső mestere kinek-kinek a saját édesanyja volt. Szerénységben, a hagyományokat tisztelve nevelkedtem. Családunk egyszerűen élt, az apám fizetéséből és az anyám leleményes háziasságából. Egy közeli kis faluból Izmirbe költözvén, édesanyám magával hozott néhány hagyományos, falusi receptet, azzal a különös - másokéval össze nem hasonlítható - tehetségével együtt, mellyel az ételek frissességét felmérte és megállapította. Mérhetetlenül tisztelte és becsülte az ételt. Remek érzéke volt ahhoz, hogy hogyan tehetné ezeket még változatosabbá. Bevásárló-kőrútjaira, melyek sokszor órákig eltartottak, gyakran elvitt magával engem is. Figyeltem, ahogy hosszasan vizsgálgatja és válogatja a zöldségféléket, a gyümölcsöket, a sajtokat, az olajbogyókat, a gabonaféléket, az ehető zöld vadnövényeket, a fűszer- és gyógynövényeket, a szárnyasokat és a halakat. Hazatérve azonnal bement a konyhába, és munkához látott. Hosszú órákat töltött ott, míg a csodálatos családi étkek elkészültek: töltött zöldségfélék olívaolajban párolva, börekek (leveles tészták), húsos-zöldséges tálak, erőlevesek, piláfok (rizses tálak), sok-sok különféle padlizsános fogás (főleg nyári időszakokban), és pudingok. Alkalomadtán egyedül küldött el bevásárolni (legyezgette a hiúságomat, hogy ennyire megbízik a választásomban!), és így lassacskán a főzés iránti érdeklődésem az Égei-tenger partján épült szállodanegyedben teljesített nyári munkává nőtte ki magát észrevétlenül. Emlékszem arra a tinédzseres elragadtatásomra, amit a szállodai hatalmas konyhák láttán éreztem. Igyekeztem alaposan kivenni a részem az ételkészítés folyamatának minden egyes szakaszából, és figyeltem a főszakácsot, ahogyan irányítja a nagyszámú személyzetet. Később Európába mentem, ahol hat évig szakácskodtam, majd visszatértem Izmirbe, és további négy évig folytattam a főzést. Mikor az 1980-as évek elején megérkeztem Bostonba, a város csak akkoriban kezdett érdeklődést tanúsítani a nemzetközi konyha iránt. Az éttermek jelszava hirtelen az egészség-központúság lett. Boston üzleti negyedében sikerült megszereznem egy üzlethelyiséget, és megnyitottam A szultán konyhája., ami kizárólag a török konyha ételspecialitásaira szakosodott étterem volt. A szultán konyhája nemcsak hogy Boston első török étterme volt, hanem a város egyik legelső ún. „nyitott konyhás” étterme is, mely az égei-tengeri éttermek jellegzetes építészeti stílusának hagyományait őrizte. A szultán konyhája már tizenhat éve üzemel, mialatt-ezt bizton állíthatom - az önmagam elé kitűzött célok egy cseppet sem halványodtak meg az idők sodrásában. Élvezettel ismertetem meg új vendégeimmel a török konyhaművészet ínyencségeit, bepillantást nyújtok nekik a török kultúrába az étteremben hallható zene segítségével, a dekorációval, de ami talán mindennél fontosabb, mindeközben szigorúan igyekszem betartani a török konyha igen magas követelményeit az ételek eredetiségére és frissességére vonatkozóan, ahogy azokat még gyermekkoromban tapasztaltam. Az ebben a könyvben bemutatott minden recept nap mint nap megjelenik az étterem menülapján. Igyekszem változatosan összeállítani ezeket a menükártyákat annak megfelelően, hogy a piacon éppen milyen hozzávalóknak van a szezonja. De ami sohasem változik igazán: a minőség és a látványos tálalási mód, melyet otthonról hoztam, és most a bostoniakkal osztom meg.
Kategóriák: Gasztronómia
Tárgyszavak: Szakácskönyv
Formátum: OCR szöveg
Típus: könyv

Védett tartalom, csak terminálról érhető el.

Tartalomjegyzék

Borító
A fedlap fülszövege
Címlap
Copyright / Impresszum
Tartalom
Előszó
1
Bevezetés
2-3
Menüajánlatok
6
A török ételék alapvető összetevői
7-11
Mártások és fűszerek
12-15
   Citromos olivaolaj-mártás
12
   Fennsík mártás
12
   Vörösborecetes olívaolaj-mártás
12
   Égei-mártás
13
   Fokhagymás joghurtmártás
13
   Fenyőmandula-mártás
13
   Csípős vörösborskrém
15
   Tojásos-citromos mártás
15
   Hagyma köret
15
Előételek
[16]-37
   Fűszeres paradicsompüré
19
   Töltött padlizsán - „Ájult imám”
19
   Sült padlizsán és zöldpaprika fokhagymás joghurttal meg paradicsommal
20
   Padlizsánpüré citromleves olívaolajjal
20-21
   Saláta parázson sült padlizsánból
21
   Töltött zöldpaprika
21
   Rizzsel, fenyőmandulával és ribizlivel töltött szőlőlevelek
22
   Jeruzsálemi articsóka olívaolajban párolva
24
   Zöldséges zeller olívaolajban párolva
24
   Póréhagyma olívaolajban párolva
25
   Fűszeres spenótpüré krémjoghurttal
25
   Fonnyasztott spenót fokhagymás joghurtmártással
25
   Rizzsel és fűszernövényekkel töltött articsóka favababbal és olívaolajjal
27
   Hummus (csirkepüré őrölt szezámmaggal)
28
   Limabab zöldségekkel és olívaolajjal
28
   Friss favabab olívaolajban párolva
29
   Zöldbab paradicsommal és olívaolajjal
29
   Csirke diópürében
30
   Püré száraz favababból
30
   Római bab zöldséggel és olívaolajjal
32
   Lencsés bulgurpogácsa
32
   Cukkinilepények
33
   Halpogácsa
33
   Rizzsel, fenyőmandulával és ribizlivel töltött kagylók
35
   Halpüré
35
   Serpenyőben sült tintahal
36
   Joghurtos-mentás uborkasaláta
36
   Sűrű krémjoghurt
36
   Fűszeres fetasajtpüré
37
   Szivar és háromszög alakú leveles tészta
37
Kenyérfélék és börekek
[38]-[55]
   Serpenyős pehelykenyér
40
   Pita kenyér szemámmaggal és fekete köménymaggal megszórva
41
   Nyitott pita paradicsomraguval és kasseri sajttal megrakva
43
   Olajbogyós-fűszeres kenyér
44
   Déli stílusú pita fűszeres bárányhússal megrakva
44-45
   Parasztkenyér csicseriborsóval
45
   Török parasztkenyér
46
   Sajtos börek
48
   Lencsés-spenótos börek
48-49
   Darált bárányhússal töltött táskák fokhagymás joghurtmártással
51
   Svéd fehérrépás-diós börek
52
   Vizes börek
52-53
   Spenótos-feta sajtos börek
54-[55]
Levesek
[56]-73
   Csirkeleves
58
   Bárányhúsleves
58
   Halleves
60
   Fennsík leves
60
   Spenótos joghurtleves
61
   Mentás borsóleves
61
   Parasztleves
63
   Tojásos, citromos, csirkés rizsleves
63
   Csirkeleves cérnametélttel
63
   Friss ringlileves
64
   Fehér babos zöldségleves
64
   Zöldséges halleves
66
   Vörös lencsés, tört búzás mentaleves
66
   Paradicsomleves orzóval
68
   Káposztaleves
68
   Esküvői leves
69
   Tarhonya
70-71
   Falusi leves (tarhonyaleves)
73
   Pacalleves
73
Bárány-, marha- és csirkehús
[74]-95
   A pasa koftája
76
   Faszénparázson sült fűszeres rablóhús
77
   Kofta paradicsommártásban
77
   Kofta kebab paradicsom- és fokhagymás joghurtmártással
78
   Zelleres bárány
80
   Bárányragu mogyoróhagymával
80
   Fehér babos bárány cserépedényben sütve
81
   Báránysült okrával
81
   Töltött göngyölt báránysült
82
   Fűszeres báránycsülök
82-83
   Párolt báránykebab tejszínes-fokhagymás tört burgonyával
84
   Fűszeres hússal töltött svéd fehérrépa
84-85
   Fűszeres hússal töltött szőlőlevelek
85
   A szultán kedvence
87
   Fűszeres hússal töltött zöldpaprika
88
   Fűszeres hússal töltött articsóka
88
   Padlizsános muszaka
89
   Karfiolos muszaka
89
   Báránycsülök svéd féhérrépával párolva
91
   Fűszeres hússal töltött padlizsán
92
   Faszénparázson sült rablóhús bárányból
92
   Faszénparázson sült rablóhús csirkehúsból
93
   Csirkehús tejszínes padlizsánpürével
93
   Rizzsel, psztáciával és fűszerekkel töltött csirkemell
94
   Zöldséges csirke cserépedényben párolva
94-95
A tenger gyümölcsei
[96]-[111]
   Faszénparázson sült szardíniák szőlőlevélbe göngyölve
98
   Faszénparázson sült halfilé (rablóhús)
99
   Spenóttal és fenyőmandulával töltött hal
99
   Svéd fehérrépa-levéllel párolt halfilé
102
   Szürke fátyolhal zöldséggel és olívaolajjal
102
   Serpenyőben sült vörös fátyolhal olívaolajjal
103
   Vörös fátyolhal zöld olajbogyóval és friss korianderrel
105
   Fűszeres tőkehal rakiban
106
   Halak, rák és kagyló cserépedényben sütve
109
   Cseréptálban sült garnéla
110
   Faszénparázson sütött kardhalnyársak
110-[111]
Piláfok
[112]-121
   Rizspiláf csicseriborsóval
115
   Fehérrizs-piláf
115
   Rizspiláf csirkével, mandulával és pisztáciával
115
   Zöldséges rizspiláf tésztában
117
   Rizspiláf csicseriborsóval, zöldlencsével és karamelles hagymával
118
   Rizspiláf sáfránnyal és kagylóval
118
   Bulgurpiláf paprikával és paradicsommal
120
   Fenyőmandulás és ribizlis rizspiláf
120
   A szultán piláfja
120-121
Saláták
[122]-133
   Pitypangsaláta
124
   Kelkáposzta-saláta fokhagymás joghurtmártással
124
   Porcsinsaláta
126
   Rizses porcsinsaláta fokhagymás joghurtmártással
126
   Zellergumós saláta
126
   Pásztorsaláta
127
   Ecetes, bazsalikomos padlizsán
127
   Daikon (téli-retek)-saláta
128
   Fehérbabsaláta
128
   Bulgursaláta
130
   Diós bulgursaláta
130-131
   Zöldlencsesaláta
133
   Csicseriborsó-saláta
133
Desszertek, kompótok és italok
[134]-[152]
   A baklava tésztája
136
   Baklava
137
   Pisztáciás gríztorta
139
   Rétestésztametélt dióval
140
   Rétestésztametélt sajttal töltve
140
   Fülemülefészek
141
   Szirupban sült tészta
143
   Sáfrányos puding
143
   Joghurttorta
144
   Fetasajt-torta
144-145
   Sűrű török tejszínkrém
146
   Rizspuding
146
   Mandulapuding
147
   Rózsavizes tejpuding
147
   Gyantás puding
147
   Csirkemellpuding
148
   Sárgabarackkompót
148
   Mazsolakompót
150
   Török kávé
150
   Török tea
150
   Joghurtital
151
   Meggyital
151
   Rózsavízital
151-[152]
Források / Köszönetnyilvánítás
153
Tárgymutató
154-156
A fedlap fülszövege a szerzőről
Hátsó borító