Enzimes analízis
Szerkesztő: Szabolcsi GertrudTovábbi szerzők: Batke József; Cseke Emília; Dombrádi Viktor; Friedrich Péter; Gaál József; Gálné Telegdi Marianna; Hoschke Ágoston; Kazinczyné Vas Mária; Körmendy László; Machovich Raymund; Polacsekné Rácz Mária; Polgár László; Solti Magda; Szabolcsi Gertrud; Szajáni Béla; Szakácsné Dobozi Mária; Vámosné Vigyázó Lilly; Venetianer Pál
Cím: Enzimes analízis
Megjelenési adatok: Akadémiai Kiadó, Budapest, 1991. | ISBN: 963-05-5578-7
Az analitikai módszerek fejlődésével párhuzamosan egyre nagyobb tért hódít az enzimes analízis alkalmazása. Ez a módszer ma már a gyógyszerkutatás, az orvosi diagnosztika, az élelmiszeripar kelléktárába tartozik, valamint a biotechnológiai folyamatok szabályozásában elengedhetetlenül szükséges. Elsősorban az élő szervezetekből, az élelmiszeripari termékekből stb. vett mintákban található enzimek
mennyiségi meghatározására használják. Például a vérszérum glutamát-oxál-acetát transzamináz tartalma a szívinfarktust jelzi, a hús sajtolt levében pedig a fagyasztást fedi fel. Ugyanakkor egyre terjed az enzimek felhasználása különböző anyagcsere-termékek vagy gyógyszernek szánt vegyületek specifikus mennyiségi meghatározására (vércukor, raffinóz, katecholaminok stb.). Az enzimes analízis elméletét azonban
nem tanítják az egyetemeken. Ezt a szakmát különböző egyetemi végzettségűek műveljük és továbbképzés keretében is kevesen vizsgáztunk enzimológiából. Angol és német nyelvű kézikönyvek magas színvonalon tárgyalják az enzimkinetikát — a gyakorló enzimológus szempontjait azonban kevéssé veszik figyelembe. Ezt a hiányt szeretnénk pótolni jelen könyvünkkel. A könyv 1. fejezetét ajánljuk mindazoknak, akik most kezdenek foglalkozni enzimes analitikával, valamint azoknak, akik különféle egyetem utáni képzésben vesznek részt: mérnöktovábbképzés, orvosi laboratóriumi szak- és továbbképzés, továbbá mindazoknak, akik egyetemi doktori és kandidátusi fokozat elnyerésére készülnek. Az egyes alfejezetekben jószerével mindannyian megtalálhatják azt, amire
szükségük van. A könyv 2. és 3. fejezete elméleti és gyakorlati útmutatást ad mind a hat enzim-csoport néhány enzimének, valamint a leggyakrabban vizsgált metabolitok mennyiségi meghatározásához. A gyakorlati leírásokat — ez a könyv nagyobb része — technikusok és laboratóriumi asszisztensek is jól használhatják. Ha az olvasónak
gondjai vannak, a szerzők szívesen rendelkezésre állnak. Címük megtalálható a címoldalon.
Kategóriák: Biológia, Kémia, biokémia
Tárgyszavak: Analízis, Enzimek, Bioanalitika, Biokémia
Formátum: OCR szöveg
Típus: könyv
Tárgyszavak: Analízis, Enzimek, Bioanalitika, Biokémia
Formátum: OCR szöveg
Típus: könyv
Share
Tweet