Mézeskalácsok corvina logo

Szerző: Tószegi Judit
Cím: Mézeskalácsok
Sorozatcím: Színes ötletek. Fortélyok ; 105. | Sorozat szerkesztő: Gulázsi Aurélia
Illusztrátorok: Pecsics Mária; Schliszka Zsolt
Megjelenési adatok: Cser, Budapest, 2009. | ISSN: 1787-503X | ISBN: 978-963-278-096-2

coverimage A mézeskalács az ízek, illatok, formák különleges találkozása. Több ezer éves hagyományra tekint vissza, de csupán pár száz éve fűződik karácsonyi szokásainkhoz. Történetében kalandozva az ókorban állatábrázolásokat és jeles eseményeket megörökítő mintákat találunk. Az aquincumi ásatások során előkerült formák bizonyítják, hogy hazánk területén már Kr. u. II. században ismert volt a mézeskalács-mesterség. A középkori Európában fejedelmi ajándéknak számított. A magyar néphagyomány az életpálya jelképeit sütötte ki belőle. Kultúránk a tükrös szívből kiindulva máig megőrizte a mézeskalács a szeretetet kifejező tartalmát. Gazdag örökségét követve alakíthatjuk ki saját formáinkat, továbbörökítve ezt a hagyományt! A könyvben szereplő darabokat úgy állítottuk össze, hogy minél több hagyományos technikát, díszítési módot foglaljanak magukban. Ezekre alapozva és ezeket továbbvezetve mutatunk be új mintákat, a mézeskalácsban rejlő további lehetőségeket. A mézeskalácssütés hangulatos közösségi esemény lehet gyerekeknek, családoknak és baráti társaságoknak. Mindemellett teljesen egyedi ajándék létrehozására is lehetőséget ad, a tervezéstől az elkészítés öröméig. Fogjunk hozzá bátran a kötetben szereplő részletes leírások alapján süssünk mézeskalácsot szeretteink vagy magunk örömére. Kívánjuk, hogy egy-egy minta megvalósítása újabb ötletet adjon, és a mézeskalácssütés ne csak karácsony környékén jusson eszünkbe. Hisz az év bármely ünnepére, legyen az Valentinnap, húsvét, anyák és apák napja, kedves ajándék lehet a mézeskalács egyedi formával, díszítéssel. A mézeskalácsok készítéséhez sok sikert kíván a Szerző.
Kategóriák: Gasztronómia
Tárgyszavak: Mézeskalácsok
Formátum: OCR szöveg
Típus: könyv

Védett tartalom, csak terminálról érhető el.

Tartalomjegyzék

Borító
Címlap
Impresszum
Tartalom
3
Előszó
5
Eszközök
6
Alapvető technikák
7-9
   Recept
7
   Nyújtás és szaggatás
7
   Sütés
7
   Díszítés fehér cukormázzal
7-8
   Barna máz
8
   Barna tészta
8
   Piros mézeskalács
8-9
   Ragasztás olvasztott cukorral
9
Színes tollú madarak
10-[11]
Kétféle színű csillagok
12-[13]
Meseházikók
14-[15]
   Térbeli házkó
14-[15]
Fenyőfák
16-[17]
   Karácsonyi csillagok
16-[17]
Mézeskalácstorta
18-[19]
Szíves asztali teríték
20
Valentin-napi szív
21
Méhecskék
22-[23]
A két kis medvebocs
24
Sün testvérek
25
Húsvéti tojások
26-[27]
Virágos tálka
28-[29]
Tükrös szívek
30-[31]
Magokkal díszített doboz
32
Hátsó borító