A fogyasztói magatartás alapjai
Szerző: Hofmeister-Tóth ÁgnesCím: A fogyasztói magatartás alapjai
Sorozatcím: Marketing szakkönyvtár | Sorozat szerkesztő: Veres Zoltán
Megjelenési adatok: Akadémiai Kiadó, Budapest, 2014. | ISSN: 1787-3703 | ISBN: 978-963-05-9532-2
Hofmeister-Tóth Ágnes kandidátus a Budapesti Corvinus Egyetem Marketing és Média Intézet Marketingkutatás és Fogyasztói Magatartás Tanszékén egyetemi tanár. A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett diplomát, majd egyetemi doktori címet. 1981-ben a University of Sydney-n angol mint idegen nyelv tanári diplomát is szerzett. Pályafutását az egyetem Ipargazdaságtan tanszékén kezdte, majd 1990 és 2005 között az egyetem Marketing tanszékének oktatója. A közgazdaság-tudomány kandidátusa fokozatot 1994-ben szerezte meg az MTA-n. Tudományos kutatóként és vendégprofesszorként hosszabb-rövidebb időt töltött kutatással és oktatással különböző egyetemeken: University of Virginia Charlottesville (USA), University of Califomia Berkeley (USA), London Business School (UK), Hosei University (Tokió, Japán), City University London (UK), Purdue University West-Lafayette (USA), Northwestern University Evanston (USA), Bordeaux Business School (Franciaország), Universitat Passau, Technische Universitat Berlin (Németország), Wirschaftsuniversitat Wien (Ausztria). 2006-2013 között a Gazdálkodástudományi Kar dékánja volt, a Marketingkutatás és Fogyasztói Magatartás Tanszéket 2005-től nyolc éven át vezette. O szervezte meg a karon a bolognai rendszerű alapszakok bevezetését 2006-ban, majd a mesterszakok indítását 2008-ban. 0 a szakvezetője a Kereskedelem és Marketing alapszaknak. Dékáni pályafutása alatt jelentős szerepet játszott a kar nemzetköziesedésében, és a kar két nemzetközi programakkreditációjának a megszerzésében. Számos szak és tankönyv szerzője, több mint 200 tudományos közleménye jelent meg magyar, valamint angol és német nyelven. 2013-ban megkapta az MTA Marketingtudományi Albizottság publikációs nívódíját. Szakterülete a fogyasztói magatartás, fenntartható fogyasztás, kulturális különbségek, valamint a tárgyalástechnika. Több nemzetközi összehasonlító empirikus vizsgálatban vett részt. Ezek közül kiemelkedő az ACE/EVE nemzetközi érték kutatás, az EUROMOVE, a Wine consumption patterns, a Norvég alap, és a Cognitive age and Consumer behavior of the 50+ generation. OTKA kutatási projektjei: Fogyasztói Bizalom Index (1998-2002), Márkaszemélyiség és értékek (1999-2001), Borfogyasztási szokások (2000-2002), Fogyasztói elégedettség (2000-2002), a Fogyasztóvá válás folyamata Magyar-országon (2006-2009), valamint a KKV-k marketingorientációja (2009-2013). A TÁMOP kutatási projekt Fenntartható és környezettudatos fogyasztás alprojektjének vezetője volt 2010 és 2013 között. 2005-2012 között az MTA Marketingtudományi Bizottságának alelnöke volt. Tagja több hazai és külföldi szakmai-tudományos szervezetnek. 2010-ben beválasztották a brüsszeli székhelyű EFMD (European Foundation for Management Development) EPAS (European Programme Accreditation System) Bizottságba, majd 2013-ban beválasztották az EFMD igazgatótanácsába (Board of EFMD). 2013-ban a franciaországi EMLYON Business School beválasztotta nemzetközi tanácsadó testületé tagjai sorába. Szerkesztőbizottsági tagja a European Journal of Cross Cultural Competence and Management folyóiratnak, valamint a Central European Business Review-nak.
Kategóriák: Közgazdaságtudomány
Tárgyszavak: Marketing, Motiváció, Marketingstratégia, Fogyasztó, Fogyasztói döntés, Vásárlás, Vásárló
Formátum: OCR szöveg
Típus: könyv
Tárgyszavak: Marketing, Motiváció, Marketingstratégia, Fogyasztó, Fogyasztói döntés, Vásárlás, Vásárló
Formátum: OCR szöveg
Típus: könyv
Share
Tweet
Tartalomjegyzék
Borító
Címlap
Copyright/impresszum
Tartalomjegyzék
5-6
A szerzőről
7
Előszó
8
Bevezetés
9-14
Kik határozzák meg, hogy a fogyasztók mit vásárolhatnak?
9-10
A fogyasztás növekedése a világban
10-12
Mi a fogyasztói magatartás?
12-14
Felhasznált irodalom
14
1. A kultúra és a fogyasztói magatartás
15-52
Bevezetés
15
1.1. Mi a kultúra?
15-16
1.2. A kultúra tanulása
16-21
Hofstede kulturális dimenziói
18-21
Hatalmi távolság
18-19
Individualizmus/kollektivizmus
19
Maszkulinitás/nőiesség
19-20
Bizonytalanságkerülés
20
Időorientáció (konfuciusi dinamizmus)
20-21
1.3. Hogyan befolyásolja a kultúra a fogyasztói magatartást?
21-27
1.3.1. Kommunikáció és nyelv
22-23
1.3.2. Hit és vallás
23
1.3.3. Az idő felfogása
24
1.3.4. Öltözködés és megjelenés
24-25
Barbie Japánban
24-25
1.3.5. Étkezési szokások
25
1.3.6. Rituálék, ceremóniák
25-27
1.4. Kulturális értékek és normák
27-49
1.4.1. Az értékek és a fogyasztói magatartás kapcsolata
27-33
Mások felé irányuló értékek
29
Környezet felé irányuló értékek
29
Önmagunkra irányuló értékek
29-33
Mások felé irányuló értékek
29-30
Egyéni/kollektív
29
Romantikus érdeklődés
29-30
Felnőtt/gyerek viszony
30
Férfiasság/nőiesség
30
Verseny/együttműködés
30
Fiatalság/öregség
30
Környezet felé irányuló értékek
30-31
Tisztaság
30
Teljesítmény/státusz
31
Tradíció/változás
31
Kockázatvállalás/biztonság
31
Problémamegoldó/fatalista
31
Természet
31
Önmagunkra irányuló értékek
32-33
Aktív/passzív
32
Materializmus
32
Kemény munka/pihenés
32
Elalasztott/ azonnali jutalmazás
32
Érzéki megerősítés
32-33
Humor/komolyság
33
1.4.2. Az értékek mérése
33-38
Rokeach értékmérő rendszere (RVS)
33-38
Kahle-értéklista (List Of Values = LOV)
35-37
Schwarz-értékskála (Value Scale - SVS)
37
Az Y generáció értékrendje
37-38
1.4.3. Eszköz-cél lánc modell
39-40
A magyar nők számára legfontosabb a szeretteik biztonsága
40
1.4.4. Az értékek dinamikája és változása
41
1.4.5. Értékváltozások Magyarországon
41-44
A magyar fiatalok gazdaságra vágynak
42-44
A hazai tinédzserek számára fontos értéket képvisel a büntetés
42-44
1.4.6. A kulturális értékek megjelenése a reklámokban
44-45
1.4.7. Viselkedési normák, szokások
45-46
Országok és szokások
45-46
1.4.8. Makrokultúra/mikrokultúra
46-49
A magyarországi cigányság kultúrája: Etnikus kultúra vagy a szegénység kultúrája?
46-47
A cigány gyermek
47-48
Szubkultúrák, poszt-szubkultúrák és neo-törzsek
48
Kik azok a hipsterek?
49
Összefoglalás
49
Felhasznált irodalom
50
Ellenőrző kérdések
50
Feladatok
51
Fogalamak, tárgyszavak
51-52
2. Társadalmi rétegződés és életstílus
53-83
Bevezetés
53
2.1. A társadalmi rétegződés
53-60
Az ESOMAR társadalmi kategória tartalma és megoszlása
55-56
2.1.1. Státusz
56-57
2.1.2. A társadalmi osztály és a fogyasztói magatartás
58-59
Aranykalitkában (részlet)
58-59
2.1.3. Társadalmi mobilitás
59-60
13 millió forint egy láda pezsgőért
60
2.2. Életstílus
60-77
2.2.1. Az életstílus-fogalom eredete
62
2.2.2. Pszichografikai kutatások
63-65
2.2.3. Az életstílus-szegmentációk típusai
65-71
VALS (Values and lifestyles=értékek és életstílusok)
65-67
A VALS-csoportok rövid leírása
67-69
A Sinus-miliő modell
69-71
A miliők rövid leírása
70-71
Társadalmi vezető miliők
70
Tradicionális miliő
70
Többség miliők
71
Hedonista miliők
71
2.2.4. Magyarországi életstílus-vizsgálatok
71-76
Young and Rubicam (Cross Cultural Consumer Characteristics - 4Cs)
72-75
Az életstíluscsoportok rövid ismertetése
73-75
GfK életstílus-kutatás
75-76
A különböző életstíluscsoportok rövid jellemzése
76
2.2.5. Életstílus-kutatások felhasználási területei
76-77
2.3. Társadalmi szerepek
77-81
Billegő kalap - Változó férfiszerepek itthon
79
Megváltozott nemi szerepek
79
A dzsentri tovább él
80
A feminin és a maszkulin férfi
80
Összefoglalás
81-82
Felhasznált irodalom
82
Ellenőrző kérdések
82
Feladatok
83
Fogalmak, tárgyszavak
83
3. Referenciacsoport és csoportbefolyás
84-109
Bevezetés
84
3.1. A fogyasztói magatartást meghatározó társadalmi és csoporthatások
84-85
3.2. A referenciacsoport
86-94
3.2.1. A referenciacsoportok típusai
86-90
Ismert emberek mint reklámarcok
88
3.2.2. A csoporttal való azonosulás típusai
90-91
3.2.3. A csoportos befolyás fajtái
91-94
Példa a normatív funkcióra
92-93
EMO: Divat vagy életstílus?
94
3.3. A referenciacsoportok befolyása a termékek és a márkák választására
94-102
A magyar yuppie (részlet)
96-98
3.3.1. Személyes befolyás
98-102
3.3.3.1. Közösségi oldalak
98-102
Márkák, irány a Facebook
99
Véleményvezetők
100-102
3.4. Az innováció terjedése
102-107
3.4.1. Az innováció meghatározása
102-107
Mely cégek költenek a legtöbbet innovációra?
106-107
Összefoglalás
107
Felhasznált irodalom
108
Ellenőrző kérdések
108
Feladatok
108
Fogalmak, tárgyszavak
109
4. Család és háztartás
110-149
Bevezetés
110
4.1. A háztartás fogalma, funkciói, szerkezete
110-132
4.1.1. A háztartás fogalma
111-112
Az 1980-as népszámlálás családfogalma
111
1990. évi népszámlálás háztartásfogalma
111
4.1.2. Családformálódás, háztartásszerkezet, családstruktúra
112-117
Otthon maradnának a magyar fiatalok
116-117
4.1.3. Munkamegosztás a háztartásban
117-120
Háztartásimunk-megosztűs - Azonosságok és különbségek Európában (részlet)
118-119
Nemzetközi kitekintés
119-120
4.1.4. A lakossági jövedelmek színvonalának és szerkezetének alakulása
120-124
A lakosság jövedelemelvárásai, szubjektív megélhetési költségek
121
A vásárlóerő alakulása
121-122
Vásárlóerő index Európában
122-124
4.1.5. A magyar háztartások kiadási szerkezete
124-132
Hová tűnt a rezsicsökkentés hatása?
125-126
Erősödött a hagyományos kereskedelmi csatornák súlya
126-127
4.1.5.1. A háztartások fogyasztása jövedelmi ötödök szerint
127-128
4.1.5.2. A háztartások fogyasztása régiók szerint
128-130
4.1.5.3. Tartós fogyasztási cikkekkel való ellátottság
130-132
GFK TEMAXr: Az okostelefonoké és tableteké a jövő
131-132
Információs technológia: masszív növekedés, középpontban a tabletek
131
Telekommunikáció: a jövő az okostelefonoké
131-132
4.2. Döntési szerepek a családban
132-135
4.2.1. Családi életciklus
133-135
4.3. A szinglik csoportja
135-136
4.4. Az idősek piaca
137-141
Fogyasztó 50 felett
137
Kik tartoznak a szeniorpiachoz?
138-139
4.4.1. Idősek a reklámokban
139-141
Gond van a sztereotípiákkal
139-140
Speciális réteg, speciális problémákkal
140
Maradnak a gyógyszerek?
140-141
4.5. A gyermek mint célcsoport
141-147
A gyermekek mint önálló fogyasztók
141-142
A gyermek mint befolyásoló
142-144
A gyermekek és a fogyasztói társadalom
143-144
A gyerekek mint a jövő piaca
144
4.5.1. A gyerekek és a reklámok
144-147
Hogyan szerettetik meg a gyerekekkel a hipermarketeket? (részlet)
145-147
Összefoglalás
147
Felhasznált irodalom
148
Ellenőrző kérdések
148
Feladatok
148-149
Fogalmak, tárgyszavak
149
5. A percepció
150-177
Bevezetés
150
5.1. A percepció meghatározása
151
5.2. Az érzékelés és az észlelés
151-164
5.2.1. A percepció fogalma
151-152
5.2.2. Érzékszerveink és az ingerek
152-161
5.2.2.1. Látás
152-158
Érzéki csalódás a kávéház fala
153
A színek jelentése
154-155
A színek és a csomagolás
155
A színek jelentése és gyógyító felhasználásuk lehetőségei
156-157
A rózsaszín szalag
158
5.2.2.2. Illatok
158-159
5.2.2.3. Ízek
159-160
5.2.2.4. Zene és hangok
160-161
5.2.2.5. Tapintás
161
5.2.3. Az abszolút, a végső és a különbségi küszöb
162-164
Weber-szabály
163-164
5.3. Az észlelés szelektivitása és a figyelem
164-168
5.3.1. A figyelem felkeltését befolyásoló külső tényezők
165-167
a) Intenzitás és méret
165
b) Pozíció
166
c) Kontraszt
166
d) Újdonság
166-167
e) Ismétlés
167
f) Mozgás
167
5.3.2. A figyelemre ható belső tényezők
167-168
a) Érdeklődés, szükséglet, motívumok
167-168
b) Elvárások
168
5.4. A percepció rendezőelvei
168-171
Alak és háttér
169
Csoportosítás
169-171
a) Hasonlóság
170
b) Közelség/szomszédosság
170
c) A jó forma elve
170
d) A folyamatosság elve
171
Lezárás
171
5.5. Szubliminális percepció
171-172
5.6. A percepciós folyamat marketingszempontból fontos területei
172-175
5.6.1. A fogyasztók árészlelése
173-174
a) A referenciaár
173
b) Az ár mint a minőség jelzője
173
c) Asszimiláció és kontraszt
174
5.6.2. Márkaimázs és pozicionálás: észlelési térkép
174-175
Összefoglalás
175-176
Felhasznált irodalom
176
Kérdések
176
Feladatok
177
Fogalmak, kulcsszavak
177
6. Tanulási elméletek
178-200
Bevezetés
178
6.1. A tanulás fogalma
178-180
A tanulás különböző formái
179-180
6.2. Inger-válasz (S-R)elméletek
180-189
6.2.1. Klasszikus kondicionálás
180-184
6.2.1.1. A klasszikus kondicionálás és a fogyasztói magatartás
181-184
Gorn kísérlete
182
6.2.2. Operáns kondicionálás
184-189
6.2.2.1. A megerősítés módjai
186
6.2.2.2. Az operáns kondicionálás és a fogyasztói magatartás
186-189
6.3. A kognitív tanulási elméletek
189-192
6.3.1. A gondolkodás szerepe a vásálók döntéseiben
190-191
6.3.2. Tanulás megfigyeléssel
191-192
6.4. A tanulás és az agyféltekék működése
192-193
6.5. Emlékezés és felejtés
193-198
6.5.1. Memória
193-196
1. Érzéki memória
194
2. Rövid távú memória
194
3. Hosszú távú memória
195
Az internet átalakítja az agyat
195
Digitális bennszülöttek és bevándorlók
195-196
Kommunikáció: A kör bezárul
196
6.5.2. A felejtés
196-198
Összefoglalás
199
Felhasznált irodalom
199
Ellenőrző kérdések
199
Feladatok
200
Fogalmak, tárgyszavak
200
7. Motiváció és személyiség
201-233
Bevezetés
201
7.1. A motiváció fogalma
201-202
7.2. A motivációs folyamat
203-206
7.2.1. A motívumok osztályozása
203-206
Fiziológiai szükségletek (ösztönök)
204-205
Elsődleges ösztönök
205
Tanult motívumok
205-206
7.3. Motivációs elméletek
206-213
7.3.1. Maslow motivációs elmélete
207-210
A gyorsan kielégítendő vágyak világán túl - A Culinaris weboldalán olvasható ajánlás
209
7.3.2. McClelland motivációs elmélete
210-211
7.3.3. Motivációs konfliktus
211
7.3.4. Motivációkutatás a marketingben
212-213
7.4. A személyiség
213-225
7.4.1. Freud és a marketing
215-218
7.4.2. Az énképelmélet
218-222
7.4.3. Márkaszemélyiség
222-225
7.5. Az érzelmek szerepe
225-229
7.5.1. Az érzelmek szerepe a vásárlási döntésben
228-229
Cipőmanufaktúrák
229
Összefoglalás
230-231
Felhasznált irodalom
231-232
Ellenőrző kérdések
232
Feladatok
232-233
Fogalmak, tárgyszavak
233
8. Az attitűd
234-257
Bevezetés
234
8.1. Az attitűd fogalma és elméleti megalapozása
234-238
8.1.1. A különböző attitűddefiníciók közös vonásai
235
8.1.2. Az attitűd többdimenziós felfogása
236-238
Danone Activia
238
Méz
238
8.2. Az attitűd jellemző vonásai
238-239
Az attitűdnek tárgya van
238-239
Az attitűdnek iránya, foka és intenzitása van
239
Az attitűdnek struktúrája van
239
Az attitűd tanulható
239
8.3. Az attitűd funkciói
240-242
1. Igazító vagy alkalmazkodási funkció
240
2. Az énvédő funkció
241
3. Az értékkifejező funkció
241-242
4. Az ismeret funkció
242
8.4. Az attitűd kialakításának forrásai
242-246
Személyes tapasztalat
242-243
Szükségletek
243
Szelektív észlelés
243
Személyiség
244
Csoportkapcsolatok
244-245
a) Család
244
b) Referenciacsoportok
244
c) Kultúra és szubkultúra
245
Egyéb befolyásoló tényezők
245-246
Fluor és Péterfy Bori a Vodafone kampányában
245-246
8.5. Az attitűd és a magatartás
246-248
1. Az attitűd erőssége
246-247
2. Más attitűdök létezése
247
3. Az attitűdre való reakcióképesség
247
4. A társadalmi környezet szituációs tényezői
247-248
Hadjárat a palackozott víz ellen: Aki aggódik a környezetért, a csapvizet választja
248
8.6. Az attitűd mérése
248-252
8.6.1. Az attitűdkomponensek mérése
251-252
8.7. Az attitűd megváltoztatása
252-255
Mi mindent tehetünk egészségünkért?
254-255
Összefoglalás
255
Felhasznált irodalom
255-256
Ellenőrző kérdések
256
Feladatok
256-257
Fogalmak, tárgyszavak
257
9. Vásárlási döntési folyamat
258-300
Bevezetés
258
9.1. A vásárlási szituáció osztályozása
258-261
9.1.1. A szituációs befolyás jellemzői
260
9.1.2. A szituációs befolyás típusai
261
9.2. A vásárlói döntések típusai
261-266
9.2.1. Impulzusvásárlás
262-264
Boltkór: Mikortól betegség a vásárlás
263-264
"Csak megjutalmazom magam"
263
Mikortól kóros a vásárlás?
263-264
9.2.2. Rutindöntések, szokásokon alapuló döntések
264-265
9.2.3. Korlátozott problémamegoldás
265-266
9.2.4. Kiterjesztett "igazi" vásárlási döntés
266
9.3. A vásárlási döntési folyamat szakaszai
266-300
9.3.1. Problémafelismerés
267-268
9.3.2. Információkeresés és -értékelés
268-275
A szájreklám néha fontosabb, mint a hirdetések
269-270
Vásárlás előtt leginkább ismerőseinkre hallgatunk
270-271
Az online és az offline források használatának gyakorisága
271-273
Az Internet mint információforrás
273
9.3.2.1. Milyen tényezők befolyásolják az információkeresést?
273-274
9.3.2.2. Az észlelt kockázat
274-275
Hogyan kezelik a fogyasztók a kockázatot?
275
9.3.3. Az értékelés és a választás szakasza
276-279
Kompenzációs döntési szabályok
277-278
Nem kompenzációs döntési szabályok
278
Ezek a legszerethetőbb márkák
279
9.3.4. Üzletválasztás és vásárlás
280-292
Az üzlet imázsa
280-282
Magyarország legjobb bevásárlóközpontjai - 2013. április 16., International Service Check
280-282
Elsődlegesen vizsgált szempontok
281-282
Kiszolgálás színvonala az ételudvarban
282
A kiszolgálás színvonala a szupermarketekben
282
Kiskereskedelmi hirdetés
283
Az üzlet elhelyezkedése és mérete
283
9.3.4.1. Üzleten belüli döntések
283-289
Mi befolyásolja a nem tervezett vásárlásokat?
283-289
Pozíció
285-286
A nők és az idősebbek tudatosabb vásálók
287-288
9.3.4.2. Vásárlás
289-292
Fizetési módok, banki átutalás, utánvétel, online bakkártyás fizetés
289-291
A vásárlás élmény vagy munka?
291-292
Shoppingolni
291-292
9.3.5. Vásárlás utáni folyamatok
292-300
A termék elhasználása, eldobása
293
A vásárlás értékelése: elégedettség/elégedetlenség
293-297
Panaszkodnak-e a fogyasztók?
295-296
Így higgyünk a reklámoknak - Csak kamu a sok akció
296-297
Összefoglalás
298
Felhasznált irodalom
298-299
Ellenőrző kérdések
299
Feladatok
300
Fogalmak
300
Hátsó borító