Régi magyar étkek
Szerkesztő: Kollár FerencCím: Régi magyar étkek
Megjelenési adatok: Magyar Kultúra Emlékívek Kiadó, , . | ISBN: 978-963-89784-3-1
Kicsiny és falusias is az akkori Pest. Kicsit csúnyácska is. De akinek jó szeme van – ha nem is tud olvasni a csillagokban –, az már láthatja, hogy ez a város nagyra fogja vinni nem soká. Hatalmas lépésekkel indult neki. Vidéki városaink még primitívebbek, s itt éles ellentét áll fent a hegyes vidékek és az Al-föld községei között. Amott már sok emeletes ház látható, amelyek cseréppel vagy zsindellyel vannak fedve, az utcák kövezve, sőt itt-ott, kivált a bányavárosokban, már vízvezeték is létezik. Az Alföldön mindennek alig van nyoma. Az emeletes házat még megbámulják, ritka az épület, mely nem náddal vagy zsúppal van födve s a szobák padlata többnyire agyag. Esős időben az utcák sara kerékagyig ér, s a járdát deszkapalló képezi. Utcai világítás egy vidéki városban sincs. A vendéglők piszkosak és kezdetlegesek, nyoma sincs annak a kényelemnek mint Angliában az utas már két századdal előbb a vidéken is talált. Nincs az országban 15 hely, hol kávéház volna található. Bolt kevés, kirakata egynek sincs. Még kezdetlegesebb a falu. Az Alföldön még putrikat is látni, földbe vájt házakat, melyeknek falát sárral tapasztott fűzfafonadék óvja a beomlástól. Az ablak azonban üvegezett, s a füst is kéményen át távozik. Az oláh és rusznyák vidékeken ellenben a parasztházon sehol sincs kémény, s az eresz alatt megy el a füst. E vidéken télen át a baromfi, sokszor a tehén és a sertés is, együtt la-kik a gazdával a szobában, magyar helyeken ez nem fordul elő. A tengelyt, mely körül a nemzet társadalmi élete forgott, az egész országban, a közép-vagyonú birtokosság képezte. Ebben az időben sokkal inkább, mint valamivel előbb és utóbb. A címeire büszke arisztokrácia elzárkózott életet élt, mint máskor is, és mint mindenütt. A birtokos középosztály, noha már megkezdődött a pusztulása, még valóságos vezetője a nemzetnek, ami évszázadok óta volt. Nincs is más társadalmi réteg, mely egyelőre elfoglal-hatná helyét. Az idegen származású polgárság még nem magyar, a felszabadult jobbágyok még szegényebbek, semhogy megfelelő iskoláztatást ad-hatnának fiaiknak. A középbirtokos osztály jogot végzett tagjai beleülnek a hivatalokba – mi-helyt a nemzet visszakapta jogainak egy részét –, sok esetben a jogvégzettséget is elengedik. A később hibásan úgynevezett dzsentri szolgáltatja a bírót és a közigazgatási tisztviselőt, s az ő soraikból választják az országgyűlési képviselőket. Az 1866-os ülésszaknak alig van néhány tagja, aki nem lenne armális nemes. Akik e osztály tagjai közül falusi otthonukban éltek, nem érezték az olvasás és a szellemi él-vezetek hiányát, noha sokan végeztek közülük egyetemet. De nagyon élénk társadalmi életet folytattak maguk között. Nem volt egy név-nap vagy lagzi vagy keresztelő, amikor össze nem jöttek volna nagy vidékről a rokonok és a jó barátok. Dús lakomákban nem volt természetesen hiány, de ezek nem voltak költségesek, s úgyszólván csak a fűszeráru került pénzbe, a többit a gazdaság szolgáltatta. A saját termésű bor is bőven folyt, de nálunk igen ritka volt az olyan dorbézolás, melyről Thackeray a Györgyök koráról irt történeti munkájában Angliára vonatkozólag megemlékezik.
Kategóriák: Gasztronómia
Tárgyszavak: Recept, Étel, Tradíció, Magyar, Történelem
Formátum: OCR szöveg
Típus: könyv
Tárgyszavak: Recept, Étel, Tradíció, Magyar, Történelem
Formátum: OCR szöveg
Típus: könyv
Share
Tweet
Tartalomjegyzék
Borító
Copyright/impresszum
Magyarország állapota a receptek keletkezésének idején (előszó helyett)
3-21
Levesek
23-31
Közönséges húsleves
25
Barna leves
26
Tyúkleves
26
Tiszta borsos-leves
27
Guhyáshús
27-28
Guhyáshús másképpen
28
Rákleves
28-29
Kaszás lé
29-30
Rákba való tölelék
30
Pörkölt- vagy árvalevesek
33-44
Rákleves
35
Tüdő-táskaleves
35-36
Gombaleves
36
Zöhdségleves
36-37
Darával töhtött tésztaleves
37-38
Gombócleves
38
Paradicsomleves
38-39
Káposztaleves
39
Turbolyaleves (Tavaszi étel)
39-40
Paszulyleves
40
Borleves böjtösen
40-41
Burgonyaleves
41
Savanyútojás-leves
41-42
Borkőleves
42
Köménymagos-leves
42-43
Tört-májleves
43
Levesbe valók
46-56
Gyúrt tészták
47
Csigatészta készítése
47-48
Rákba való felvert galuska
49
Rákleves, rákhússal
49
Tejgaluska
49-50
Dara (gríz) kockák
50
Májgaluska
50-51
Olasz-borsó
51
Gyöngykása fokbagymával
51-52
Gyöngykása gombával
52
Rizskása gombával
52
Rákvaj vagy rákzsír
52-53
Vegyes zöldség
53
Tüdő-táska
54
Lisztkockák
54-55
Zsemlyekása (gríz) gombóc
55
Lisztgaluska
55
Hús körül való ételek
58-64
Rizskása gombával
59
Csiperkegomba
59
Többféle használható gomba készítése
60
Rizskása hagymával
60
Házi makaróni
60-61
Vizes galuska
61
Túros gombóc
61-62
Burgonya törve
62
Reszelt tészta
62
Sárgarépa
63
Káposztasaláta
63
Mártások
66-77
Tartármártás
67
Mandulás tormamártás
67
Metélőhagyma-mártás
67-68
Ecetes tormamártás
68
Halakra való mártás
68
Majonéz
68-69
Szardellavaj
69
Paradicsommártás
69
Hagymamártás
70
Tejfeles uborkamártás
70-71
Tejfeles tormamártás
71
Szardellamártás
71-72
Kapornyamártás
72
Zsemlemártás
72
Kapormártás
73
Fokhagymamártás
73
Uborkamártás
73-74
Pöszméte (piszke) mártás
74
Sóskamártás
74-75
Egresmártás
75
Meggymártás
75
RibizLimártás
76
Almamártás
76
Leves utáni ételek
79-89
Főtt marhahús párolva
81
Főtt marhahús vagdalva
81-82
Kirántott sonka
82
Velős szeletek
82-83
Vese velővel
83
Sonkás omlett
83-84
Liba-, vagy más szárnyas májból vagdalék
84
Földi csiga (Csak tavasszal készíthető)
84-85
Borjúláb és borjúfej kirántva
85
Agyvelő kirántva
85-86
Tüdő savanyú lével (Becsinált)
86
Tüdő rizskásával
86-87
Töltött tojás
87
Keserű-gomba
87-88
Főzelékek
91-116
Húsos káposzta
93
Töltött káposzta (Valódi kolozsvári módon)
93-94
Közönséges töltött káposzta
95
Hússal összerakott káposzta
95-96
Kelkáposzta töltve
96-97
Zöld káposzta (Csak kora tavaszi étel)
97-98
Lucskos káposzta (Erdélyi étel)
98-99
Székely gulyás
99
Töltött karalábé
99-100
Töltött zöldpaprika
100-101
Töltött paradicsom
101
Töltött burgonya
101-102
Töltött uborka
102-103
Tökkáposzta
103-104
Paprikás káposzta
104-105
Babéros savanyú burgonya
105
Szemes paszuly
105-106
Száraz borsó
106
Tojásos és sonkás burgonya
106-107
Szilvalével
107
Szilva tálba főtt
107-108
Zöld paszuly
108-109
Vegyes zöldség
109
Karfiol
109-110
Spárgatök
110
Spárga
110-111
Komlóhajtás
111
Laboda vagy spenót
112
Szemes zöldborsó
112-113
Lencse böjtösen
113
Ludas kása
113-114
Kucsmagomba töltve
114-115
Aszalt lengyel gomba
115
Becsináltak
118-128
Rák miskolciasan
119
Borjúagyvelő citrommal
119-120
Sárgarépa sertéshússal
120
Tárkonyos bárány
120-121
Köszmétés bárány
121
Bárány citrommal
121-122
Köszmétés csirke
122
Karalábés csirke
122
Zöldborsó csirkével
122-123
Paradicsomos csirke
123
Mazsolás és gesztenyés nyelv
123-124
Pacal
124
Borjúláb és -fej tojással
124-125
Debreceni mazsolás csirke
125-126
Bosporus
126-127
Rák rizskásával
127
Pecsenyék
130-167
Luby-sült
131-132
Beafsteak
132-133
Marhahús paprikás
133-134
Vetrece
134
Zöldséges pecsenye
134-135
Lengyel rostélyos
135
Vöröshagymás rostélyos
135-136
Tejfeles rostélyos
136
Fehérpecsenye
136-137
Savanyú vesepecsenye
137
Szalonnával tűzdelt vesepecsenye
137-138
Töltött fehérpecsenye
138
Szénen, illetve rostélyon sült (Flekken)
139
Marhapecsenye-gombóc
140
Vagdalt marhapecsenye
140-141
Borjúszelet
141
Borjúvesés
142
Borjúpörkölt
142
Borjútokány
142-143
Borjúcomb
142
Rántott borjú
143-144
Töltött borjúszegy
144-145
Borjú fehérpecsenye töltve
145
Borjúmáj
145-146
Borjúnyelv
146
Rántott csirke
146-147
Töltött csirke
147-148
Paprikás csirke
149
Pörkölt csirke
149-150
Kappansült
150
Szalonnával sütött kappan
150-151
Kacsa sütve
151
Szelíd kacsa vad módra
152
Pulykasült
152-153
Pörkölt pulyka
153-154
Pulyka vagdalt hússal
154-155
Libasült
155-156
Libamell fojtva
156
Sült libamáj
156-157
Angol sült
157-158
Marhahús tejfeles mártással
158
Paprikás szelet
158-159
Serpenyős rostélyos
159
Főtt marhanyelv
159-160
Marhapecsenye zöldséges mártással
160
Erdélyi tokány
160-161
Malacsült
161-162
Pörkölt malac
162-163
Malacpecsenye tordaiasan
163
Paprikás sertésfejből
163-164
Sertésgerinc (Karmonádli)
164
Sertésgerinc (másképpen)
165
Sertésszelet
165
Sertéscomb
166
Vadhúsok
169-179
Őzderék pácolva
171-172
Pácolt nyúl
172
Nyúl pác nélkül
172-173
Nyúlpaprikás
173-174
Nyúl babérral
174
Vadliba
174-175
Vadkacsa
175-176
Szalonka és szalonkabél
176-177
Fenyőmadár belestül
177
Verebek
178
Halak
181-191
Szegedi halpaprikás
183
Tejfeles halaprikás
183-184
Rántott harcsa
184
Egészben megsütött apró hal
185
Csuka fűszeresen
185-186
Süllő vagy csuka töltve
186-187
Halleves
187
Hering melegen
187-188
Szárított tőkehal
188
Marinírozott hal
189
Rántott békacomb
189
Pisztráng hidegen
189-190
Saláták és díszítések
193-200
Aszpik
195-196
Magyar házi mustár
196
Öntött saláta
196-197
Hideg saláta
197
Zeller- és a burgonyasaláta (vegyes saláta)
197-198
Heringsaláta
198
Vegyes saláta
198-199
Tészták
202-286
Fánk
203-205
Bába-kalács (Híres, jó örmény tészta)
205-206
Egyszerű kalács
206-207
Kürtőskalács
207-208
Királykalács
208-209
Aranygaluska
209-210
Csorgatott cukros tészta
211
Darázslép tészta
212-213
Cseh fánk (Tarkedli)
213
Élesztős-sodralék
213-214
Mákos gubó
214-215
Élesztős lepény
215-216
Élesztős palácsinta
216
Túróskocka-tészta
217-218
Parasztbéles
218-219
Réteges (élesztős)pogácsa
219
Tepertős pogácsa
220
Tepertős vakarcs
220-221
Élesztős írós tészta
221
Írós tészta
222-223
Félírós tészta
223-224
Toló-fánk
224-225
Rétes tészta
225-227
Rétesbe való töltelékek
228-230
Krém töltebék
228
Alma töltelék
229
Túró töltelék
229
Mák töltelék
229-230
Dió töltelék
230
Csiga rétes (Régi erdélyi tészta)
230-231
Császár morzsa
231
Debreceni béles
232-233
Székely béles (Erdélyi tészta)
233
Burgonya rétes (Szepesi étel)
234
Palacsinta tészta
234-235
Levében sült (A legrégibb magyar tészta)
235-237
Zsemlye puding
237-238
Bor mártással (Bor sató)
238
Pudingokra és tálba főttekre való tejmártás (Chaudeo)
239
Bor mártás
239-240
Csokoládé mártás
240
Tálba főtt eper
240-241
Dara tálba főtt tojássárgájával
241
Dara (vagy gríz) tálba főtt másképpen
241-242
Csokoládé tálba főtt
242
Tejfel tálba főtt
243
Keményítő tálba főtt (Tojás nélkül)
243-244
Rizskása tálba főtt
244
Zsemlyemorzsás darakockák
244-245
Csöröge kétféleképpen
245-246
Rózsa-fánk
246-247
Tejfelkocka (Tojás nélküli tészta)
247-248
Hájas pogácsa
248-249
Úti pogácsa
249
Kisütött zsemlye
249
Alma-fánk
249-250
Zsíros Lepény
251
Túrós Lepény (Hódmezővásárhelyi tészta)
251-252
Fahéjas fánk
252-253
Málé-lepény (Erdélyi tészta)
253-254
Gyúrt tészták
254-259
Juhtúrós tészta
254-255
Tehéntúrós tészta
255
Sodrott tészta (Nudli)
255-256
Szilvaízes derelye
256-257
Káposztás kockatészta
257-258
Sonkás tészta
258-259
Tejbefőtt laska
259
Darával készült tészta
260
Mákos tészta
260-261
Tehéntúrós gombóc
261
Bánáti gyümölcskenyér
262-263
Gyümölcskenyér (Német csemege)
263
Vaníliás perec
263-264
Vaníliahajtás
264-265
Cukor perec (Teatészta)
265
Rác pite
265-266
Pozsonyi mákos (diós) patkó
266-267
Libazsíros sütemény
267
Porhanyós kis kifli
267-268
Mézes lepény
268
Diós sütemény
268-269
Diós rudak
269
Habos tészta
270
Fűszeres édes-tészta
270-271
Vajas torta
271
Morzsa-torta
271-272
Csokoládés édes tészta
272
Csokoládé-torta
273
Sodrott torta-lepény
273-274
Diótorta
274-275
Pörkölt torta
275-276
Dalauzi (Erdélyi, örmény csemege)
276
Cukros tört dió
276-277
Mogyorós csemege
277
Édeske (Teatészta)
277-278
Mandula csókocska
278
Tojásos perec
278-279
Gyümölcsös csókocskák
279
Mandula kártya
279
Bazár csókocskák
280
Vaníliafagylalt
280-281
Kávéfagylalt
281
Csokoládéfagylalt
281
Gyümölcsfagylaltok
282
Madártej
282
Tejhab krémekhez és kávéba
283
Krémek (Csokoládéval, vaníliából és mandulából)
283-284
Barackkrém
284
Ostyasütés
284-285
Különlegességek
288-311
Disznótor
289-290
Disznóölés
291-293
Kolbász
293-295
Tüdős-hurka készítése
295-297
Véres hurka
297-298
Májas készítés
298-299
Kásás hurka
300
Hájszelés
300-301
Gömböc
301-302
Disznófősajt
302-304
Bőrsajt
304
Kocsonyakészités
305-306
Királyhús (Kaiserfleisch)
306-307
Paprikás szalonna
307
Must-kolbász (Bánáti csemege)
307-308
Debreceni kolbász készítése
308-309
Sonka- és a marhanyelv pácolás
309
Virsli készítés
310
Meleg és hideg italok
313-319
Csokoládé
315
Édes ürmös készítése (Hegyaljai mód szerint)
315-316
Diópálinka
316
Puncs
316
Meleg limonádé
317
Hideg puncs
317
Almabor
317
Vegyes gyümölcs-pálinka
317-318
Vaníliás pálinka
318-319
Narancs pálinka
319
Köménymagos vagy ánizsos pálinka
319
Tartósítás
321-336
Birsalma sajt
323
Birsalma sajt más módon
323
Télire eltett zöld paszuly
323-324
Citrom és a narancs eltartása
324
Hogy kell a szilvát eltartani?
324-325
Dinnye eltartása
325
Kovászos uborka télre
325-326
Kovászos uborka más módon
326-327
Uborka saláta
327-328
Ecetes uborka üvegben
328
Paprikás piros káposzta
329
Tökkáposzta üvegben
329-330
Sóskamártás üvegben
330
Hagyma ecetbe téve
330
Édes zöldpaprika ecettel
331
Ecetes uborkasaláta
331
Vegyes zöldségsaláta
331-332
Aszalt körte
332-333
Aszalt zöld kukorica
333-334
Zöl dpaszuly aszalva
334
Aszalt paradicsom
334
Tinóri (vagy hiriba) gomba aszalva
335
Befőttek
338-353
Többféle, egyformán elkészíthető befőtt
339-340
Sárgadinnyehaj befőtt
340-341
Görögdinnye befőtt
341-342
Cukorba főtt barack
342-343
Kajszibarack befőtt
343-344
Magolt ribizli
344
Körtebefőtt
344-345
Birsalma befőtt
345
Hámozott dió befőtt
345-346
Rendes dió befőtt
346
Zöld ringló
346-347
Rummal eltett vegyes gyümölcs
347-348
Meggy ecettel
348
Birsalma sűrű cukorban
348
Magolt meggy cukorban
348-349
Apró aranyalma cukorban
349
Birsalma ecettel
349
Kajszibarack ecettel
349-350
Sárgadinnye héja ecettel
350
Elromlott befőttek értékesítése
350
Őszibarackíz
351
Cukros gyümölcsök (Őszibarack, kajszibarack és a körte)
351
Paradicsom üvegben
352
Ünnepi ebédek
354-365
Fő elvek
357
Asztalterítés
358-359
Nagy ebéd - télen
359-360
Nagy vacsora - télen
360-361
Nagy ebéd - tavasszal
361
Nagy vacsora - tavasszal
361-362
Nagy ebéd - nyáron
362
Nagy vacsora - nyáron
362-363
Nagy ebéd - ősszel
363
Nagy vacsora - ősszel
363-364
Praktikák
366-380
Komlós kenyér sütése
369-370
Ecet készítés
370-371
Hogyan kel a tojást eltartani?
371-372
Hogy kel az avas zsírt jóvátenni?
372
Szappanfőzés
372-373
Hogyan lehet az égési sebet gyorsan enyhíteni?
373-374
Hogyan lehet a kéménytüzet eloltani?
374
Mosdószer
374-375
A zsír olvasztás
375
A komlós korpa készítése
375-376
A bálmos
377
Alta készítése
377-379
Puliszka (Erdélyi étel)
379-380
Tartalomjegyzék
382-397