Régi magyar étkek corvina logo

Szerkesztő: Kollár Ferenc
Cím: Régi magyar étkek
Megjelenési adatok: Magyar Kultúra Emlékívek Kiadó, , . | ISBN: 978-963-89784-3-1

coverimage Kicsiny és falusias is az akkori Pest. Kicsit csúnyácska is. De akinek jó szeme van – ha nem is tud olvasni a csillagokban –, az már láthatja, hogy ez a város nagyra fogja vinni nem soká. Hatalmas lépésekkel indult neki. Vidéki városaink még primitívebbek, s itt éles ellentét áll fent a hegyes vidékek és az Al-föld községei között. Amott már sok emeletes ház látható, amelyek cseréppel vagy zsindellyel vannak fedve, az utcák kövezve, sőt itt-ott, kivált a bányavárosokban, már vízvezeték is létezik. Az Alföldön mindennek alig van nyoma. Az emeletes házat még megbámulják, ritka az épület, mely nem náddal vagy zsúppal van födve s a szobák padlata többnyire agyag. Esős időben az utcák sara kerékagyig ér, s a járdát deszkapalló képezi. Utcai világítás egy vidéki városban sincs. A vendéglők piszkosak és kezdetlegesek, nyoma sincs annak a kényelemnek mint Angliában az utas már két századdal előbb a vidéken is talált. Nincs az országban 15 hely, hol kávéház volna található. Bolt kevés, kirakata egynek sincs. Még kezdetlegesebb a falu. Az Alföldön még putrikat is látni, földbe vájt házakat, melyeknek falát sárral tapasztott fűzfafonadék óvja a beomlástól. Az ablak azonban üvegezett, s a füst is kéményen át távozik. Az oláh és rusznyák vidékeken ellenben a parasztházon sehol sincs kémény, s az eresz alatt megy el a füst. E vidéken télen át a baromfi, sokszor a tehén és a sertés is, együtt la-kik a gazdával a szobában, magyar helyeken ez nem fordul elő. A tengelyt, mely körül a nemzet társadalmi élete forgott, az egész országban, a közép-vagyonú birtokosság képezte. Ebben az időben sokkal inkább, mint valamivel előbb és utóbb. A címeire büszke arisztokrácia elzárkózott életet élt, mint máskor is, és mint mindenütt. A birtokos középosztály, noha már megkezdődött a pusztulása, még valóságos vezetője a nemzetnek, ami évszázadok óta volt. Nincs is más társadalmi réteg, mely egyelőre elfoglal-hatná helyét. Az idegen származású polgárság még nem magyar, a felszabadult jobbágyok még szegényebbek, semhogy megfelelő iskoláztatást ad-hatnának fiaiknak. A középbirtokos osztály jogot végzett tagjai beleülnek a hivatalokba – mi-helyt a nemzet visszakapta jogainak egy részét –, sok esetben a jogvégzettséget is elengedik. A később hibásan úgynevezett dzsentri szolgáltatja a bírót és a közigazgatási tisztviselőt, s az ő soraikból választják az országgyűlési képviselőket. Az 1866-os ülésszaknak alig van néhány tagja, aki nem lenne armális nemes. Akik e osztály tagjai közül falusi otthonukban éltek, nem érezték az olvasás és a szellemi él-vezetek hiányát, noha sokan végeztek közülük egyetemet. De nagyon élénk társadalmi életet folytattak maguk között. Nem volt egy név-nap vagy lagzi vagy keresztelő, amikor össze nem jöttek volna nagy vidékről a rokonok és a jó barátok. Dús lakomákban nem volt természetesen hiány, de ezek nem voltak költségesek, s úgyszólván csak a fűszeráru került pénzbe, a többit a gazdaság szolgáltatta. A saját termésű bor is bőven folyt, de nálunk igen ritka volt az olyan dorbézolás, melyről Thackeray a Györgyök koráról irt történeti munkájában Angliára vonatkozólag megemlékezik.
Kategóriák: Gasztronómia
Tárgyszavak: Recept, Étel, Tradíció, Magyar, Történelem
Formátum: OCR szöveg
Típus: könyv

Védett tartalom, csak terminálról érhető el.

Tartalomjegyzék

Borító
Copyright/impresszum
Magyarország állapota a receptek keletkezésének idején (előszó helyett)
3-21
Levesek
23-31
   Közönséges húsleves
25
   Barna leves
26
   Tyúkleves
26
   Tiszta borsos-leves
27
   Guhyáshús
27-28
   Guhyáshús másképpen
28
   Rákleves
28-29
   Kaszás lé
29-30
   Rákba való tölelék
30
Pörkölt- vagy árvalevesek
33-44
   Rákleves
35
   Tüdő-táskaleves
35-36
   Gombaleves
36
   Zöhdségleves
36-37
   Darával töhtött tésztaleves
37-38
   Gombócleves
38
   Paradicsomleves
38-39
   Káposztaleves
39
   Turbolyaleves (Tavaszi étel)
39-40
   Paszulyleves
40
   Borleves böjtösen
40-41
   Burgonyaleves
41
   Savanyútojás-leves
41-42
   Borkőleves
42
   Köménymagos-leves
42-43
   Tört-májleves
43
Levesbe valók
46-56
   Gyúrt tészták
47
   Csigatészta készítése
47-48
   Rákba való felvert galuska
49
   Rákleves, rákhússal
49
   Tejgaluska
49-50
   Dara (gríz) kockák
50
   Májgaluska
50-51
   Olasz-borsó
51
   Gyöngykása fokbagymával
51-52
   Gyöngykása gombával
52
   Rizskása gombával
52
   Rákvaj vagy rákzsír
52-53
   Vegyes zöldség
53
   Tüdő-táska
54
   Lisztkockák
54-55
   Zsemlyekása (gríz) gombóc
55
   Lisztgaluska
55
Hús körül való ételek
58-64
   Rizskása gombával
59
   Csiperkegomba
59
   Többféle használható gomba készítése
60
   Rizskása hagymával
60
   Házi makaróni
60-61
   Vizes galuska
61
   Túros gombóc
61-62
   Burgonya törve
62
   Reszelt tészta
62
   Sárgarépa
63
   Káposztasaláta
63
Mártások
66-77
   Tartármártás
67
   Mandulás tormamártás
67
   Metélőhagyma-mártás
67-68
   Ecetes tormamártás
68
   Halakra való mártás
68
   Majonéz
68-69
   Szardellavaj
69
   Paradicsommártás
69
   Hagymamártás
70
   Tejfeles uborkamártás
70-71
   Tejfeles tormamártás
71
   Szardellamártás
71-72
   Kapornyamártás
72
   Zsemlemártás
72
   Kapormártás
73
   Fokhagymamártás
73
   Uborkamártás
73-74
   Pöszméte (piszke) mártás
74
   Sóskamártás
74-75
   Egresmártás
75
   Meggymártás
75
   RibizLimártás
76
   Almamártás
76
Leves utáni ételek
79-89
   Főtt marhahús párolva
81
   Főtt marhahús vagdalva
81-82
   Kirántott sonka
82
   Velős szeletek
82-83
   Vese velővel
83
   Sonkás omlett
83-84
   Liba-, vagy más szárnyas májból vagdalék
84
   Földi csiga (Csak tavasszal készíthető)
84-85
   Borjúláb és borjúfej kirántva
85
   Agyvelő kirántva
85-86
   Tüdő savanyú lével (Becsinált)
86
   Tüdő rizskásával
86-87
   Töltött tojás
87
   Keserű-gomba
87-88
Főzelékek
91-116
   Húsos káposzta
93
   Töltött káposzta (Valódi kolozsvári módon)
93-94
   Közönséges töltött káposzta
95
   Hússal összerakott káposzta
95-96
   Kelkáposzta töltve
96-97
   Zöld káposzta (Csak kora tavaszi étel)
97-98
   Lucskos káposzta (Erdélyi étel)
98-99
   Székely gulyás
99
   Töltött karalábé
99-100
   Töltött zöldpaprika
100-101
   Töltött paradicsom
101
   Töltött burgonya
101-102
   Töltött uborka
102-103
   Tökkáposzta
103-104
   Paprikás káposzta
104-105
   Babéros savanyú burgonya
105
   Szemes paszuly
105-106
   Száraz borsó
106
   Tojásos és sonkás burgonya
106-107
   Szilvalével
107
   Szilva tálba főtt
107-108
   Zöld paszuly
108-109
   Vegyes zöldség
109
   Karfiol
109-110
   Spárgatök
110
   Spárga
110-111
   Komlóhajtás
111
   Laboda vagy spenót
112
   Szemes zöldborsó
112-113
   Lencse böjtösen
113
   Ludas kása
113-114
   Kucsmagomba töltve
114-115
   Aszalt lengyel gomba
115
Becsináltak
118-128
   Rák miskolciasan
119
   Borjúagyvelő citrommal
119-120
   Sárgarépa sertéshússal
120
   Tárkonyos bárány
120-121
   Köszmétés bárány
121
   Bárány citrommal
121-122
   Köszmétés csirke
122
   Karalábés csirke
122
   Zöldborsó csirkével
122-123
   Paradicsomos csirke
123
   Mazsolás és gesztenyés nyelv
123-124
   Pacal
124
   Borjúláb és -fej tojással
124-125
   Debreceni mazsolás csirke
125-126
   Bosporus
126-127
   Rák rizskásával
127
Pecsenyék
130-167
   Luby-sült
131-132
   Beafsteak
132-133
   Marhahús paprikás
133-134
   Vetrece
134
   Zöldséges pecsenye
134-135
   Lengyel rostélyos
135
   Vöröshagymás rostélyos
135-136
   Tejfeles rostélyos
136
   Fehérpecsenye
136-137
   Savanyú vesepecsenye
137
   Szalonnával tűzdelt vesepecsenye
137-138
   Töltött fehérpecsenye
138
   Szénen, illetve rostélyon sült (Flekken)
139
   Marhapecsenye-gombóc
140
   Vagdalt marhapecsenye
140-141
   Borjúszelet
141
   Borjúvesés
142
   Borjúpörkölt
142
   Borjútokány
142-143
   Borjúcomb
142
   Rántott borjú
143-144
   Töltött borjúszegy
144-145
   Borjú fehérpecsenye töltve
145
   Borjúmáj
145-146
   Borjúnyelv
146
   Rántott csirke
146-147
   Töltött csirke
147-148
   Paprikás csirke
149
   Pörkölt csirke
149-150
   Kappansült
150
   Szalonnával sütött kappan
150-151
   Kacsa sütve
151
   Szelíd kacsa vad módra
152
   Pulykasült
152-153
   Pörkölt pulyka
153-154
   Pulyka vagdalt hússal
154-155
   Libasült
155-156
   Libamell fojtva
156
   Sült libamáj
156-157
   Angol sült
157-158
   Marhahús tejfeles mártással
158
   Paprikás szelet
158-159
   Serpenyős rostélyos
159
   Főtt marhanyelv
159-160
   Marhapecsenye zöldséges mártással
160
   Erdélyi tokány
160-161
   Malacsült
161-162
   Pörkölt malac
162-163
   Malacpecsenye tordaiasan
163
   Paprikás sertésfejből
163-164
   Sertésgerinc (Karmonádli)
164
   Sertésgerinc (másképpen)
165
   Sertésszelet
165
   Sertéscomb
166
Vadhúsok
169-179
   Őzderék pácolva
171-172
   Pácolt nyúl
172
   Nyúl pác nélkül
172-173
   Nyúlpaprikás
173-174
   Nyúl babérral
174
   Vadliba
174-175
   Vadkacsa
175-176
   Szalonka és szalonkabél
176-177
   Fenyőmadár belestül
177
   Verebek
178
Halak
181-191
   Szegedi halpaprikás
183
   Tejfeles halaprikás
183-184
   Rántott harcsa
184
   Egészben megsütött apró hal
185
   Csuka fűszeresen
185-186
   Süllő vagy csuka töltve
186-187
   Halleves
187
   Hering melegen
187-188
   Szárított tőkehal
188
   Marinírozott hal
189
   Rántott békacomb
189
   Pisztráng hidegen
189-190
Saláták és díszítések
193-200
   Aszpik
195-196
   Magyar házi mustár
196
   Öntött saláta
196-197
   Hideg saláta
197
   Zeller- és a burgonyasaláta (vegyes saláta)
197-198
   Heringsaláta
198
   Vegyes saláta
198-199
Tészták
202-286
   Fánk
203-205
   Bába-kalács (Híres, jó örmény tészta)
205-206
   Egyszerű kalács
206-207
   Kürtőskalács
207-208
   Királykalács
208-209
   Aranygaluska
209-210
   Csorgatott cukros tészta
211
   Darázslép tészta
212-213
   Cseh fánk (Tarkedli)
213
   Élesztős-sodralék
213-214
   Mákos gubó
214-215
   Élesztős lepény
215-216
   Élesztős palácsinta
216
   Túróskocka-tészta
217-218
   Parasztbéles
218-219
   Réteges (élesztős)pogácsa
219
   Tepertős pogácsa
220
   Tepertős vakarcs
220-221
   Élesztős írós tészta
221
   Írós tészta
222-223
   Félírós tészta
223-224
   Toló-fánk
224-225
   Rétes tészta
225-227
   Rétesbe való töltelékek
228-230
      Krém töltebék
228
      Alma töltelék
229
      Túró töltelék
229
      Mák töltelék
229-230
      Dió töltelék
230
   Csiga rétes (Régi erdélyi tészta)
230-231
   Császár morzsa
231
   Debreceni béles
232-233
   Székely béles (Erdélyi tészta)
233
   Burgonya rétes (Szepesi étel)
234
   Palacsinta tészta
234-235
   Levében sült (A legrégibb magyar tészta)
235-237
   Zsemlye puding
237-238
   Bor mártással (Bor sató)
238
   Pudingokra és tálba főttekre való tejmártás (Chaudeo)
239
   Bor mártás
239-240
   Csokoládé mártás
240
   Tálba főtt eper
240-241
   Dara tálba főtt tojássárgájával
241
   Dara (vagy gríz) tálba főtt másképpen
241-242
   Csokoládé tálba főtt
242
   Tejfel tálba főtt
243
   Keményítő tálba főtt (Tojás nélkül)
243-244
   Rizskása tálba főtt
244
   Zsemlyemorzsás darakockák
244-245
   Csöröge kétféleképpen
245-246
   Rózsa-fánk
246-247
   Tejfelkocka (Tojás nélküli tészta)
247-248
   Hájas pogácsa
248-249
   Úti pogácsa
249
   Kisütött zsemlye
249
   Alma-fánk
249-250
   Zsíros Lepény
251
   Túrós Lepény (Hódmezővásárhelyi tészta)
251-252
   Fahéjas fánk
252-253
   Málé-lepény (Erdélyi tészta)
253-254
   Gyúrt tészták
254-259
      Juhtúrós tészta
254-255
      Tehéntúrós tészta
255
      Sodrott tészta (Nudli)
255-256
      Szilvaízes derelye
256-257
      Káposztás kockatészta
257-258
      Sonkás tészta
258-259
   Tejbefőtt laska
259
   Darával készült tészta
260
   Mákos tészta
260-261
   Tehéntúrós gombóc
261
   Bánáti gyümölcskenyér
262-263
   Gyümölcskenyér (Német csemege)
263
   Vaníliás perec
263-264
   Vaníliahajtás
264-265
   Cukor perec (Teatészta)
265
   Rác pite
265-266
   Pozsonyi mákos (diós) patkó
266-267
   Libazsíros sütemény
267
   Porhanyós kis kifli
267-268
   Mézes lepény
268
   Diós sütemény
268-269
   Diós rudak
269
   Habos tészta
270
   Fűszeres édes-tészta
270-271
   Vajas torta
271
   Morzsa-torta
271-272
   Csokoládés édes tészta
272
   Csokoládé-torta
273
   Sodrott torta-lepény
273-274
   Diótorta
274-275
   Pörkölt torta
275-276
   Dalauzi (Erdélyi, örmény csemege)
276
   Cukros tört dió
276-277
   Mogyorós csemege
277
   Édeske (Teatészta)
277-278
   Mandula csókocska
278
   Tojásos perec
278-279
   Gyümölcsös csókocskák
279
   Mandula kártya
279
   Bazár csókocskák
280
   Vaníliafagylalt
280-281
   Kávéfagylalt
281
   Csokoládéfagylalt
281
   Gyümölcsfagylaltok
282
   Madártej
282
   Tejhab krémekhez és kávéba
283
   Krémek (Csokoládéval, vaníliából és mandulából)
283-284
   Barackkrém
284
   Ostyasütés
284-285
Különlegességek
288-311
   Disznótor
289-290
   Disznóölés
291-293
   Kolbász
293-295
   Tüdős-hurka készítése
295-297
   Véres hurka
297-298
   Májas készítés
298-299
   Kásás hurka
300
   Hájszelés
300-301
   Gömböc
301-302
   Disznófősajt
302-304
   Bőrsajt
304
   Kocsonyakészités
305-306
   Királyhús (Kaiserfleisch)
306-307
   Paprikás szalonna
307
   Must-kolbász (Bánáti csemege)
307-308
   Debreceni kolbász készítése
308-309
   Sonka- és a marhanyelv pácolás
309
   Virsli készítés
310
Meleg és hideg italok
313-319
   Csokoládé
315
   Édes ürmös készítése (Hegyaljai mód szerint)
315-316
   Diópálinka
316
   Puncs
316
   Meleg limonádé
317
   Hideg puncs
317
   Almabor
317
   Vegyes gyümölcs-pálinka
317-318
   Vaníliás pálinka
318-319
   Narancs pálinka
319
   Köménymagos vagy ánizsos pálinka
319
Tartósítás
321-336
   Birsalma sajt
323
   Birsalma sajt más módon
323
   Télire eltett zöld paszuly
323-324
   Citrom és a narancs eltartása
324
   Hogy kell a szilvát eltartani?
324-325
   Dinnye eltartása
325
   Kovászos uborka télre
325-326
   Kovászos uborka más módon
326-327
   Uborka saláta
327-328
   Ecetes uborka üvegben
328
   Paprikás piros káposzta
329
   Tökkáposzta üvegben
329-330
   Sóskamártás üvegben
330
   Hagyma ecetbe téve
330
   Édes zöldpaprika ecettel
331
   Ecetes uborkasaláta
331
   Vegyes zöldségsaláta
331-332
   Aszalt körte
332-333
   Aszalt zöld kukorica
333-334
   Zöl dpaszuly aszalva
334
   Aszalt paradicsom
334
   Tinóri (vagy hiriba) gomba aszalva
335
Befőttek
338-353
   Többféle, egyformán elkészíthető befőtt
339-340
   Sárgadinnyehaj befőtt
340-341
   Görögdinnye befőtt
341-342
   Cukorba főtt barack
342-343
   Kajszibarack befőtt
343-344
   Magolt ribizli
344
   Körtebefőtt
344-345
   Birsalma befőtt
345
   Hámozott dió befőtt
345-346
   Rendes dió befőtt
346
   Zöld ringló
346-347
   Rummal eltett vegyes gyümölcs
347-348
   Meggy ecettel
348
   Birsalma sűrű cukorban
348
   Magolt meggy cukorban
348-349
   Apró aranyalma cukorban
349
   Birsalma ecettel
349
   Kajszibarack ecettel
349-350
   Sárgadinnye héja ecettel
350
   Elromlott befőttek értékesítése
350
   Őszibarackíz
351
   Cukros gyümölcsök (Őszibarack, kajszibarack és a körte)
351
   Paradicsom üvegben
352
Ünnepi ebédek
354-365
   Fő elvek
357
   Asztalterítés
358-359
   Nagy ebéd - télen
359-360
   Nagy vacsora - télen
360-361
   Nagy ebéd - tavasszal
361
   Nagy vacsora - tavasszal
361-362
   Nagy ebéd - nyáron
362
   Nagy vacsora - nyáron
362-363
   Nagy ebéd - ősszel
363
   Nagy vacsora - ősszel
363-364
Praktikák
366-380
   Komlós kenyér sütése
369-370
   Ecet készítés
370-371
   Hogyan kel a tojást eltartani?
371-372
   Hogy kel az avas zsírt jóvátenni?
372
   Szappanfőzés
372-373
   Hogyan lehet az égési sebet gyorsan enyhíteni?
373-374
   Hogyan lehet a kéménytüzet eloltani?
374
   Mosdószer
374-375
   A zsír olvasztás
375
   A komlós korpa készítése
375-376
   A bálmos
377
   Alta készítése
377-379
   Puliszka (Erdélyi étel)
379-380
Tartalomjegyzék
382-397