Utolsó reggeli Párizsban
Szerző: Náray TamásSzerkesztő: Gáti Anna
Cím: Utolsó reggeli Párizsban
Alcím: Kedvenc francia süteményreceptjeim
Megjelenési adatok: Boook Kiadó, Budapest, 2020. | ISBN: 978-615-5417-56-6
Emlékszem, gyerekkoromban még nem voltam édesszájú. Bár hosszas unszolásra ünnepekkor ettem egy kevéske süteményt, azonban különféle tortákat, krémeket vagy csokoládét alig lehetett belém diktálni. Cukorkákat pedig egyáltalán nem. Meglehetősen fura kölyök voltam... Azután, mikor ösztöndíjjal Párizsba kerültem, nem tetszett a lakás, amit a díjjal kaptam. Azonnal másikat kerestem, ki sem csomagoltam, néhány napon belül már költöztem is. Az ára azonban nem volt ugyanaz. Csakhogy a felajánlottnál én mindenképpen jobbat akartam, és az sem érdekelt, hogy így majd alig marad pénzem. Csoportosítottam a költségeimet. A munkahelyre el kell jutni, mivel ott keresem a pénzt, de gyalog messze van, metróbérletet mindenképpen venni kell. Rendesen kell öltözködni, egy divatcégnél az ember nem járhat kopott rongyokban, ráadásul előírás is az illő megjelenés. A lakbért fizetni kell, az áramot, meg a vizet is, mert ha valaki nem fürdik, az bizony hamarabb kellemetlenné válik, mint ha éhes maradna. Egy választásom volt tehát, az állandó diéta..., pontosabban a nem evés. A fejfájáshoz viszonylag gyorsan hozzá lehetett szokni, egy-egy kávé, amit eleinte csak keserűn ittam, meg bőséges víz, időnként egy-egy csipet sóval gyorsan elmulasztotta a tompa hasogatást, de a rendre előtörő gyengeséggel, remegéssel és az időnkénti szédelgéssel szemben a fenti módszerek hatástalannak bizonyultak. Három- vagy négynaponta lementem a kantinba valami húsért, gyakrabban ezt nem engedhettem meg magamnak, a krumpli, a rizs, meg a saláta pedig egy idő múlva bármilyen variációban került a tányéromra, úgy éreztem, vallatni tudnának vele. Barátaim tanácsára először a kávémat cukroztam meg egy kicsit. Cudarszirup. így hívtam, mert már csak a színében emlékeztetett az általam kedvelt italra. Viszont egy kevéske cukorral valóban csodákra volt képes. Később a kollégáim, akik már régóta öregbítették a divatház hírnevét, és hasonló beosztást töltöttek be, mint én, azt tanácsolták, hogy kezdjek el rászokni az édességekre. Egyrészt pénztárcakímélő megoldás - mondták, másrészt, aki a divatszcénában dolgozik, ráadásul annak is a csúcsán, örökös időhiánnyal kell szembenéznie. Itt nem lehet reggelizgetni, meg munkaidőben ebédelgetni, pláne nem különféle szagló fogásokat magunkba tömni, meg szendvicset majszolgatni a kollekciók között. Bármelyik pillanatban hívathat a Monsieur, vagy azonnal indulni kell a próbaszobába, mert váratlanul megérkezett a sah felesége, vagy éppen a butikba kell lerohanni, mert a couture-vásárló valami extrát szeretne látni a ruháján. - S mindezt egy darab steakkel a szádban, netán egy jó adag, olajban sült fok-hagymás-csilis rák elfogyasztása után meg se kíséreld, ha egy napnál többet szeretnél a Háznál maradni - jelentette ki a felettesem. Én persze nyeltem egy nagyot a steak hallatán, és az igazat megvallva, az a rák se hangzott rosszul. - Tehát - folytatta a senior designer - az egyetlen lehetőséged: az édesség. Van benne energia, kevés kell belőle, így nem is fogsz elhízni, bár itt minden kalóriát úgyis elégetsz, és egy-egy kisebb adag viszonylag sokáig kitart. No, így kezdődött az én barátságom a süteményekkel. Végül nemcsak rászoktam, hanem meg is szerettem. És a sütik, piték, torták nem csak arra voltak jók, hogy ne legyek éhes.
Kategóriák: Életmód, Gasztronómia
Tárgyszavak: Franciaország, Recept, Párizs, Francia, Étel, Édesség, Évszak, Evés, Nemzeti, Sütemény
Formátum: OCR szöveg
Típus: könyv
Tárgyszavak: Franciaország, Recept, Párizs, Francia, Étel, Édesség, Évszak, Evés, Nemzeti, Sütemény
Formátum: OCR szöveg
Típus: könyv
Share
Tweet
Tartalomjegyzék
Borító
Copyright/impresszum
Címlap
Tartalomjegyzék
2-3
Előszó - Introduction
6-15
Párizs, 1987
9-10
Mandulakrérmes croissant
12-15
Receptek a 4 évszakra - Recettes pour les 4 saisons
17-155
Tavasz - Printemps
18-54
Epres trifle
20-23
Omlós, citromos keksz
23
Fehércsokoládés sajtszuflé
24-25
Mini Saint-Tropez-torta
26-27
Krémvariációk
28-29
Meggyes korong
30-33
Láthatatlan tésztájú almás pite
34-35
Epres-áfonyás piskóta
36-37
Fahéjas fonat
38-41
Cseresznyés lepény
42-43
Csokoládés szuflétorta
44-45
Királyi Charlotte csokoládékrémmel
46-49
Részlet - Náray Tamás: Utolsó reggel Párizsban c. regényéből
51-54
Nyár - Été
56-87
Nyári almás pite
58-59
Gyümölcssorbet
60-61
Könnyű, őszibarackos kevert tészta
62-63
Mandulás habcsók málnával és pisztáciával
64-65
Citromkrémes kókusztorta
66-67
Piros gyümölcsös rolád mascarponés chantilly-krémmel
68-71
Bretagne-i vajas keksz
72-73
Szőlős lepény mascarponés szőlőkrémmel
74-75
Mézes lapok karamellkrémmel
76-77
Krémvariációk
78-79
Csokoládés minikuglóf
80-81
Szent István-kenyér a nyár gyümölcseivel
82-83
Részlet - Náray Tamás: Utolsó reggel Párizsban c. regényéből
85-87
Ősz - Automne
88-122
Duplacsoki-csoda
90-91
Villás fehér keksz
92-93
Grízes briós
94-95
Mákos, vaníliakrémes puding
96-97
Könnyű fügés pite
98-99
Almarózsák
100-103
Mandulakrémes pite körtés, málnás és barackos változatban
104-106
Variációk
107
Citromos szelet sárgabaracklekvárral és citromos cukormázzal
108-109
Bourbontorta gesztenye- és vaníliakrémmel
110-111
Diótorta Marie-Antoinette-krémmel
112-113
Provence-i szilvás torta
114-117
Részlet - Náray Tamás: Utolsó reggel Párizsban c. regényéből
119-122
Tél - Hiver
124-155
Vaníliakrémes kókuszkocka
126-127
Lyoni máktorta
128-129
Géraldine földimogyorókrémmel
130-131
Hógolyó
132-133
Francia fánk
134-137
Normandiai rumos csokoládéhab
138-139
Karamellizált banánbomba
140-141
Datolyás kuglóf
142-143
Diós karamelltorta Maxim’s de Paris módra
144-145
Csokilépcső
146-149
Kis Márkinő-torta csokoládés nugátkrémmel
150-151
Részlet - Náray Tamás: Utolsó reggel Párizsban c. regényéből
153-155
Három a magyar igazság
156-167
A kedvenceim otthonról
159
Barackos-túrós pite
160-161
Túrógombóc tejfölsodóval
162-163
Nagyika túrós kuglófja
164-167
Kolofon
Hátsó borító