A szultán konyhája
Szerző:
Ozan, Özcan Cím: A szultán konyhája
Alcím: Török szakácskönyv
Megjelenési adatok: Alexandra, Pécs, 1999. | ISBN: 963-367-427-1

Share
Tweet
Tartalomjegyzék
Borító
A fedlap fülszövege
Címlap
Copyright / Impresszum
Tartalom
Előszó
1
Bevezetés
2-3
Menüajánlatok
6
A török ételék alapvető összetevői
7-11
Mártások és fűszerek
12-15
Citromos olivaolaj-mártás
12
Fennsík mártás
12
Vörösborecetes olívaolaj-mártás
12
Égei-mártás
13
Fokhagymás joghurtmártás
13
Fenyőmandula-mártás
13
Csípős vörösborskrém
15
Tojásos-citromos mártás
15
Hagyma köret
15
Előételek
[16]-37
Fűszeres paradicsompüré
19
Töltött padlizsán - „Ájult imám”
19
Sült padlizsán és zöldpaprika fokhagymás joghurttal meg paradicsommal
20
Padlizsánpüré citromleves olívaolajjal
20-21
Saláta parázson sült padlizsánból
21
Töltött zöldpaprika
21
Rizzsel, fenyőmandulával és ribizlivel töltött szőlőlevelek
22
Jeruzsálemi articsóka olívaolajban párolva
24
Zöldséges zeller olívaolajban párolva
24
Póréhagyma olívaolajban párolva
25
Fűszeres spenótpüré krémjoghurttal
25
Fonnyasztott spenót fokhagymás joghurtmártással
25
Rizzsel és fűszernövényekkel töltött articsóka favababbal és olívaolajjal
27
Hummus (csirkepüré őrölt szezámmaggal)
28
Limabab zöldségekkel és olívaolajjal
28
Friss favabab olívaolajban párolva
29
Zöldbab paradicsommal és olívaolajjal
29
Csirke diópürében
30
Püré száraz favababból
30
Római bab zöldséggel és olívaolajjal
32
Lencsés bulgurpogácsa
32
Cukkinilepények
33
Halpogácsa
33
Rizzsel, fenyőmandulával és ribizlivel töltött kagylók
35
Halpüré
35
Serpenyőben sült tintahal
36
Joghurtos-mentás uborkasaláta
36
Sűrű krémjoghurt
36
Fűszeres fetasajtpüré
37
Szivar és háromszög alakú leveles tészta
37
Kenyérfélék és börekek
[38]-[55]
Serpenyős pehelykenyér
40
Pita kenyér szemámmaggal és fekete köménymaggal megszórva
41
Nyitott pita paradicsomraguval és kasseri sajttal megrakva
43
Olajbogyós-fűszeres kenyér
44
Déli stílusú pita fűszeres bárányhússal megrakva
44-45
Parasztkenyér csicseriborsóval
45
Török parasztkenyér
46
Sajtos börek
48
Lencsés-spenótos börek
48-49
Darált bárányhússal töltött táskák fokhagymás joghurtmártással
51
Svéd fehérrépás-diós börek
52
Vizes börek
52-53
Spenótos-feta sajtos börek
54-[55]
Levesek
[56]-73
Csirkeleves
58
Bárányhúsleves
58
Halleves
60
Fennsík leves
60
Spenótos joghurtleves
61
Mentás borsóleves
61
Parasztleves
63
Tojásos, citromos, csirkés rizsleves
63
Csirkeleves cérnametélttel
63
Friss ringlileves
64
Fehér babos zöldségleves
64
Zöldséges halleves
66
Vörös lencsés, tört búzás mentaleves
66
Paradicsomleves orzóval
68
Káposztaleves
68
Esküvői leves
69
Tarhonya
70-71
Falusi leves (tarhonyaleves)
73
Pacalleves
73
Bárány-, marha- és csirkehús
[74]-95
A pasa koftája
76
Faszénparázson sült fűszeres rablóhús
77
Kofta paradicsommártásban
77
Kofta kebab paradicsom- és fokhagymás joghurtmártással
78
Zelleres bárány
80
Bárányragu mogyoróhagymával
80
Fehér babos bárány cserépedényben sütve
81
Báránysült okrával
81
Töltött göngyölt báránysült
82
Fűszeres báránycsülök
82-83
Párolt báránykebab tejszínes-fokhagymás tört burgonyával
84
Fűszeres hússal töltött svéd fehérrépa
84-85
Fűszeres hússal töltött szőlőlevelek
85
A szultán kedvence
87
Fűszeres hússal töltött zöldpaprika
88
Fűszeres hússal töltött articsóka
88
Padlizsános muszaka
89
Karfiolos muszaka
89
Báránycsülök svéd féhérrépával párolva
91
Fűszeres hússal töltött padlizsán
92
Faszénparázson sült rablóhús bárányból
92
Faszénparázson sült rablóhús csirkehúsból
93
Csirkehús tejszínes padlizsánpürével
93
Rizzsel, psztáciával és fűszerekkel töltött csirkemell
94
Zöldséges csirke cserépedényben párolva
94-95
A tenger gyümölcsei
[96]-[111]
Faszénparázson sült szardíniák szőlőlevélbe göngyölve
98
Faszénparázson sült halfilé (rablóhús)
99
Spenóttal és fenyőmandulával töltött hal
99
Svéd fehérrépa-levéllel párolt halfilé
102
Szürke fátyolhal zöldséggel és olívaolajjal
102
Serpenyőben sült vörös fátyolhal olívaolajjal
103
Vörös fátyolhal zöld olajbogyóval és friss korianderrel
105
Fűszeres tőkehal rakiban
106
Halak, rák és kagyló cserépedényben sütve
109
Cseréptálban sült garnéla
110
Faszénparázson sütött kardhalnyársak
110-[111]
Piláfok
[112]-121
Rizspiláf csicseriborsóval
115
Fehérrizs-piláf
115
Rizspiláf csirkével, mandulával és pisztáciával
115
Zöldséges rizspiláf tésztában
117
Rizspiláf csicseriborsóval, zöldlencsével és karamelles hagymával
118
Rizspiláf sáfránnyal és kagylóval
118
Bulgurpiláf paprikával és paradicsommal
120
Fenyőmandulás és ribizlis rizspiláf
120
A szultán piláfja
120-121
Saláták
[122]-133
Pitypangsaláta
124
Kelkáposzta-saláta fokhagymás joghurtmártással
124
Porcsinsaláta
126
Rizses porcsinsaláta fokhagymás joghurtmártással
126
Zellergumós saláta
126
Pásztorsaláta
127
Ecetes, bazsalikomos padlizsán
127
Daikon (téli-retek)-saláta
128
Fehérbabsaláta
128
Bulgursaláta
130
Diós bulgursaláta
130-131
Zöldlencsesaláta
133
Csicseriborsó-saláta
133
Desszertek, kompótok és italok
[134]-[152]
A baklava tésztája
136
Baklava
137
Pisztáciás gríztorta
139
Rétestésztametélt dióval
140
Rétestésztametélt sajttal töltve
140
Fülemülefészek
141
Szirupban sült tészta
143
Sáfrányos puding
143
Joghurttorta
144
Fetasajt-torta
144-145
Sűrű török tejszínkrém
146
Rizspuding
146
Mandulapuding
147
Rózsavizes tejpuding
147
Gyantás puding
147
Csirkemellpuding
148
Sárgabarackkompót
148
Mazsolakompót
150
Török kávé
150
Török tea
150
Joghurtital
151
Meggyital
151
Rózsavízital
151-[152]
Források / Köszönetnyilvánítás
153
Tárgymutató
154-156
A fedlap fülszövege a szerzőről
Hátsó borító