Kisebbségek Európában 2000 corvina logo

Szerkesztők: Tóth Hajnalka; Andrássy György ; Cseresnyés Ferenc
További szerzők: Andrássy György ; Dömők Csilla; Cseresnyés Ferenc ; Borgulya Istvánné; Herr Judit; Forray R. Katalin; Sande, Günther; Meder, Alberto; Bastos, José Gabriel Pereira; Bastos, Susana Pereira
Cím: Kisebbségek Európában 2000
Alcím: Nemzetközi intenzív szeminárium
Sorozatcím: Studia Europaea ; 8.
Fordítók: Dorn Krisztina; Tóth Hajnalka
Megjelenési adatok: Pécsi Tudományegyetem Európa Központja, Pécs, 2000. | ISSN: 1419-1458 | ISBN: 963-641-798-9
Megjegyzés: A kötet a 29716-16-1998-DE-ERASMUS-EM-1 (EUROMIR) és a PHARE ESC 98/26/30. számú pályázat támogatásával készült.

coverimage A kiadvány az ERASMUS/EUROMIR program zárásának tekinthető. Mint ilyen, szinte megköveteli a kutatási program résztvevőinek a megörökítését. A már elindult projekt résztvevői: Dr. Günther Sander Mainz - Németország, az alprogram koordinátora; dr. Alberto Merler Sassari - Szardínia; dr. Birgitta Bruks Östersund - Svédország; dr. José Gabriel Pereira Bastos Lisboa - Portugália; dr. Athina Zoniou-Sideri Athine - Görögország, 1999 folyamán megnyerték a Pécsi Tudományegyetem Európa Központját és Bölcsészettudományi Karának Idegennyelvi Lektorátusát a közös tevékenységbe történő bekapcsolódásra. (A kapcsolattartást a továbbiakban dr. Cseresnyés Ferenc és Tóth Hajnalka biztosították a két szervezeti egységből). Ennek egyik eredményeként a Pécsi Tudományegyetem említett intézetei vállalták az EUROMIR záró rendezvényén a házigazda feladatát. A 2000. április 25-e és május 2-a közötti nemzetközi intenzív szeminárium előadásai, workshop referátumai és team-tevékenységei Európa, illetve a régió nemzeti és etnikai kisebbségeivel foglalkoztak. A résztvevő külföldi partner egyetemek hat oktatójához, nyolc doktoranduszához és huszonhat egyetemi hallgatójához csatlakoztak a szemináriumon a Pécsi Tudományegyetem oktatói (nyolcán) és hallgatói. Az együtt töltött napok során az intenzív szeminárium résztvevői megismerhették öt európai uniós ország és Magyarország egy sajátos régiója nemzeti és etnikai kisebbségeinek jogi, politikai, demográfiai, gazdasági és oktatási helyzetét, szert tehettek általános és konkrét ismeretekre, elméleti és gyakorlati tapasztalatokra. De emellett betekintést nyerhettek Pécs városa és a hozzá tartozó régió mindennapjaiba, s életmódjába is. Reméljük, hogy a kötet, amely az intenzív szemináriumon elhangzott előadások többségének szerkesztett anyagát tartalmazza, valamint magában foglalja ezek négy nyelvű (angol, német, olasz és magyar) összefoglalóját, továbbá a kisebbségek Európában 2000 nemzetközi intenzív szeminárium dossziéjának néhány oldalát, jó dokumentációja lesz e találkozónak. A program résztvevői szűkös anyagi forrásaik ellenére tervezték a szeminárium anyagának publikálását. A kötet végül az EUROMIR program és a Pécsi Tudományegyetem Európa Központjának közös vállalkozásaként, a Központ Studiá Europen c. sorozatban jelenik meg.
Kategóriák: Jogtudomány
Tárgyszavak: Konferencia, Nemzetközi jog, Alkotmányjog, Kisebbségi jogok, Nemzeti kisebbségek, Etnikai kisebbségek
Formátum: OCR szöveg
Típus: könyv

Tartalomjegyzék