160 grammos szénhidrátdiéta
Szerző: Vrábel KrisztinaSzerkesztő: Kajári Zsófia
Cím: 160 grammos szénhidrátdiéta
Alcím: Finom falatok, lemondás nélkül
Sorozatcím: Nők Lapja konyha
Megjelenési adatok: Sanoma Media Budapest Zrt., Budapest, 2013. | ISBN: 978-963-341-067-7
Két évvel ezelőtt nagyon elkeseredtem, amikor kiderült az inzulinrezisztenciám, és a dietetikus csak sorolta és sorolta, melyek a számomra mostantól tiltott alapanyagok, mikor és mennyit elletek. Szenvedélyem a főzés (és az evés), a programozott és kontrollált étkezés nem volt az én műfajom. Hogyan lehet mindezt egyáltalán kivitelezni, grammokat méricskélni, hogyan tudom ezt az étrendet nem csak a saját, hanem a család életébe is valamilyen mértékben „becsempészni’’^ Fogok-e én még az életben finomat enni. Ezek voltak az azonnali gondolataim. Mikor az első sokkból eszméltem, elkezdtem józanul mérlegelni a hallottakat, tápanyagtáblázatokat töltöttem le az internetről, elkezdtem rendszerezni, és ami ennél is fontosabb, elkezdtem megismerni az ételeket, az egyes alapanyagokat tápanyag-összetételük alapján. A helyzet rögtön vidámabb képet festett, hamar rájöttem, ugyanolyan változatos és FINOM ételek várnak rám ezután is, csak néhány megszokáson kell változtatnom. Száműztem a konyhámból a fehér búzalisztet, helyette teljes kiőrlésű liszteket és durumlisztet használok. Nemet mondtam a finomított cukornak, helyette természetes édesítőszerekkel sütök. Az örök érvényűnek hitt krumpli-rizs köret párost ezer meg ezer módon ki tudtam váltani zöldségekkel, teljes értékű gabonákkal, salátákkal. E szakácskönyv igen bőségesre sikerült desszertfejezete pedig azt mutatja, az édességekről sem kell lemondani. Első lépésként beszereztem egy konyhai mérleget, mindent mértem, számoltam. Egy idő után már ránézésre is tudtam, hány dekagramm egy szem alma, paradicsom vagy egy marék mandula, és abban hány gramm szénhidrát van. Kezdetben nekem inkább nehezemre esett 3 óránként enni, az órát figyelni. Ma már a gyomrom jelez, mikor jött el egy újabb köztes étkezés ideje. Az étrend mellett a sport újra fontos szerepet tölt be az életemben, hetente 3-4 alkalommal is futok. A futásban találtam meg (ezen én lepődtem meg a legjobban, mert egész életemben gyűlöltem a futást) a számomra ideális mozgásformát. Nem kell hozzá különösebb eszköz, nem kell elmenni edzőterembe, nem vagyok kötve semmihez, csak a saját időbeosztásomhoz. Hetente 3-4 alkalommal pedig mindig akad 30 percem egy jó kis kocogáshoz. Már nem kell gyógyszert szednem az inzulinrezisztenciára, a kiegyensúlyozott, szénhidrátcsökkentett étrenddel és a sporttal egyensúlyban tudom magam tartani. Búcsút intettem a fáradékonyságnak, az „édességet kell ennem” rohamoknak, az örökké jojózó pluszkilóknak. Természetesen mindehhez idő és némi kitartás kell, sok sikert kívánok mindenkinek. Ne feledjék, az egészségünk a cél! Azoknak is szívből ajánlom ezt az étrendet, akiknek mindez nem lenne kötelező, egyszerűen csak szeretnék magukat fittebbnek, energikusabbnak érezni! (...) Cukorbetegség, inzulinrezisztencia vagy akár fogyókúra is lehet az oka annak, ha valakinek 160 grammos diétát írnak elő az orvosok. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy naponta 160 grammnyi szénhidrátot ehetünk, általában a következő elosztásban: reggeli 30, tízórai és uzsonna 20-20, ebéd 50, vacsora 40 gramm.
Kategóriák: Gasztronómia
Tárgyszavak: Gasztronómia, Étrend, Szénhidrát, Étkezés, Diéta
Formátum: OCR szöveg
Típus: könyv
Tárgyszavak: Gasztronómia, Étrend, Szénhidrát, Étkezés, Diéta
Formátum: OCR szöveg
Típus: könyv
Share
Tweet
A sorozat kötetei
- 160 grammos szénhidrátdiéta (első kötet)(ez a kötet)
- 160 grammos szénhidrátdiéta - 2. rész : új receptek
Tartalomjegyzék
Borító
Copyright/impresszum
Címlap
Tartalom
4-5
Nincs lemondás!
6-7
Mit jelent a 160 grammos diéta?
8-15
Lassú és gyors felszívódású szénhidrátok
9
Mit kell kerülni?
10
Mit ehetünk?
10
Sportoljunk!
11
Szénhidráttáblázat
12-15
Reggelik
17-37
„Caprese” tükörtojás
18-19
Sütőben sült gombás-fokhagymás rántotta
20-21
Zöldborsós-sajtos omlett
22-23
Mustáros-juhtúrós mártogató zöldségekkel
24-25
Húsmentes krémek
26-29
Uborkás-fetakrémes szendvics
26
Tormás tojássaláta
27
Bazsalikomos körözött
26
Fetás paprikakrém
29
Céklakrém
29
Diós ricottagömbök
29
Snidlinges-petrezselymes házi vaj
30-31
Halas és húsos krémek
32-33
Lazackrémes szendvics
33
Tormás-uborkás tonhalkrém
33
Diós májkrém
33
Teljes kiőrlésű tortilla
34-35
Wasa kenyér
36-37
Zöldséges fogások
39-65
Zöldséges paradicsomleves füstölt hússal
40-41
Fűszeres sárgarépaleves sajtos pirítóssal
42-43
Tejfölös, bazsalikomos zöldségleves
44-45
Hideg sültzöldség-krémleves
46-47
Mustáros-sajtos karfiolfasírt
48-49
Padlizsángombócok mentás paradicsomsalátával
50-51
Rántott karalábécsíkok
52-53
Fetával töltött, sütőben sült gombafejek
54-55
Spárgás-sajtos palacsinta
56-57
Baconba csavart feta sajt balzsamecetes zöldbabbal
58-59
Sonkás-sajtos rakott padlizsán
60-61
Ricottás spenót fokhagymás tükörtojással
62-63
Pizza margherita Graham-lisztből
64-65
Húsos és halas fogások körettel
67-111
Grillezett csirkemell görögösen
68-69
Tényleg finom finomfőzelék kakukkfüves csirkecombbal
70-71
Tökfőzelék ropogós csirkecsíkokkal
72-73
Citromos csirkecomb zöldborsós rizssalátával
74-75
Mozzarellával töltött csirkemell bazsalikomosparadicsomos bulgurral
76-77
Csirkemellcsíkok fetás-paradicsomos tönkölybúza-salátával
78-79
Sütőben rántott csirkemell spenótos bulgurral
80-81
Sült csirkemell narancsos kelbimbóval
82-83
Házi „csirkesonka” kenyérsalátával
84-85
Roséra sült kacsamell almás lila káposztával
86-87
Kacsacomb lencsés töksalátával
88-89
Májas vagdalt grillezett sütőtökkel
90-91
Keleties húsraguval töltött cukkinigyűrűk
92-93
Szőlőlevélbe töltött rizses hús
94-95
Tejszínes húsragus, zöldséges egytálétel
96-97
Római köményes húsgombóc csicseriborsós salátával
98-99
Marhanyárs amerikai káposztasalátával
100-101
Tengeri halfiié zöldfűszeres morzsában tormás céklasalátával
102-103
Zöldséggel rakott halszelet
104-105
Rozmaringos pisztráng téli zöldségekkel
106-107
Pácolt lazac (gravlax)
108-109
Avokádós-mangós lazacsaláta
110-111
Köztes étkezések: italok, sós nassolnivalók, desszertek
111-165
Italok
113-119
Ananászshake
114-115
Joghurtos-gyümölcsös smoothie
117
Málnás smoothie
117
Sütőtökös-narancsos lassi
119
Fűszeres paradicsomlé
119
Sós nassolnivalók
120-131
Ananászos-sonkás nyárs
120-121
Fűszeres mandula
122-123
Magos Graham-rúd
124-125
Rozmaringos Graham-keksz
126-127
Sajttallér csípős paradicsomszósszal
128-129
Sütőtökchips
130-131
Desszertek
132-165
Kókuszos cookie
132-133
Mousse-ok
134-135
Epermousse
135
Narancsmousse
135
Csokoládémousse
135
Mentás málnahab keksszel és mandulával
137
Citromhab
137
Csokoládés panna cotta
139
Joghurtos epres panna cotta müzlivel
139
Kókuszgolyó
140-141
Fahéjas almakarika palacsintatésztában
142-143
Diós sütőtöktorta
144-145
Répamuffin
146-147
Bazsalikomos túrótorta sütés nélkül
148-149
Kókuszos-citromos joghurttorta (sütés nélkül)
150-151
Citrusos sajttorta édesítővel
152-153
Cseresznyés ricottatorta
153-155
Lisztmentes csokoládés sütemény
156-157
Narancsos-mákos rétes
158-159
Körtés tejes pite
160-161
Ribizlijégkrém
162-163
Grillezett őszibarack vaníliás tejfölfagylalttal
164-165
Receptek jegyzéke
166-167
Kolofon
Hátsó borító