160 grammos szénhidrátdiéta - 2. rész : új receptek corvina logo

Szerző: Vrábel Krisztina
Szerkesztő: Kajári Zsófia
Cím: 160 grammos szénhidrátdiéta - 2. rész : új receptek
Alcím: Újabb finom falatok, lemondás nélkül
Sorozatcím: Nők Lapja konyha
Megjelenési adatok: Central Médiacsoport Zrt., Budapest, 2015. | ISBN: 978-963-341-133-9

coverimage Négy éve már, hogy kezdetben orvosi előírásra, ma pedig már a világ legtermészetesebb dolgaként a 160 g-os szénhidrátdiéta módszere szerint étkezem. Igazán nem is kellett ilyen hosszú idő, hogy kiűzzem az életemből a „rossz” szénhidrátokat, természetes legyen, hogy már nem kívánom a cukrot, és ismét szuper jól érezzem magam a bőrömben. Az első fél-egy év azonban kitartást igényel. Ezt nem tagadom. Nekem sem volt könnyű. Lemondani a megszokott fogásokról, a készen kapható, praktikusnak tűnő (de minden szempontból egészségtelen) élelmiszerekről. Azonban ez nem lemondás, hiszen a finom falatoktól egyáltalán nem kell elbúcsúznunk. (Remélem, ezzel az újabb receptgyűjteménnyel ezt ismét bizonyíthatom.) Sokkal inkább bölcs döntésnek nevezném ezt az utat, amely az egészségünk megőrzésének irányába terel minket. Néhány rossz, és hosszú távon rendkívül káros beidegződésről, a finomított élelmiszerekről: főként a cukorról és lisztekről azonban tényleg le kell „mondanunk”. A kezünkbe kell venni az irányítást, hogy búcsút inthessünk a föl és le (de leginkább fel) szaladó kilóknak, az ingadozó kedvnek, a megmagyarázhatatlan fáradtságnak, levertségnek. Soha nem késő nekikezdeni! Ma már nem kell gyógyszert szednem az inzulinrezisztenciámra, az eredményeim is ezt igazolják, mindez pedig az életembe újra bevezetett sportnak (mert ezt sincs soha késő elkezdeni) és ezeknek a finomságoknak köszönhető. így már nem is hangzik rosszul a diéta szó, ügyei :) Kitartást kívánok mindenkinek! (...) Cukorbetegség, inzulinrezisztencia vagy akár fogyókúra is lehet az oka annak, ha valakinek 160 grammos diétát írnak elő az orvosok. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy naponta 160 grammnyi szénhidrátot ehetünk, általában a következő elosztásban: reggeli 30, tízórai és uzsonna 20-20, ebéd 50, vacsora 40 gramm. Az egész napra megbatározott mennyiséget azért kell ötszöri étkezésre bontani, mert így biztosítani tudjuk szervezetünk egyenletes energiaellátását, és nagyjából folyamatosan egy szinten tudjuk tartani a vércukrunkat. Tudni kell. hogy minden élelmiszernek, alapanyagnak vannak értékei, melyek gazdagítják testünket, ezeket a gyártók kötelesek feltüntetni a csomagoláson. A táblázat alapján láthatjuk, mennyi kalóriát, fehérjét, zsiradékot, szénhidrátot, cukrot stb. tartalmaznak az élelmiszerek. Aki ezt a diétát tartja, annak elsősorban a szénhidráttartalmat kell figyelembe vennie. A „csomagolatlan” gyümölcsök, zöldségek stb. szénhidráttartalmát az erre szolgáló táblázatokból tudhatjuk meg, hamar rutinná válik, hogy egy alkalommal körülbelül mekkora mennyiséget fogyaszthatunk el. Mivel a különféle táblázatok értékei eltérhetnek az egyes gyártók által megadott értékektől, mindig érdemes elolvasni a csomagoláson feltüntetett értékeket, és azok alapján számolni. A számolásnál a nyers alapanyagok értékeit vesszük figyelembe, ezek a főzés során persze összeadódnak. A puszta szénhidrátszámolás mellett fontos része az életmódnak a rendszeresség, hogy nagyjából hasonló időpontokban együnk, és ne hagyjunk ki egyetlen étkezést sem. Ha nem tudjuk valamiért beiktatni a tízórait vagy az uzsonnát, igyunk meg 1-2 dl gyümölcslevet, az is fedezni fogja a 20 grammnyi szénhidrátot.
Kategóriák: Gasztronómia
Tárgyszavak: Főzés, Recept, Szénhidrát, Diéta, Étel, Sütés
Formátum: OCR szöveg
Típus: könyv

Védett tartalom, csak terminálról érhető el.

Tartalomjegyzék

Borító
Copyright/impresszum
Címlap
Tartalom
2-3
Nincs lemondás!
5
A szénhidrátdiéta táplálékpiramisa
7
Mit jelent a 160 grammos diéta?
8-11
   Lassú és gyors felszívódású szénhidrátok
9
   Mit kell kerülni?
10
   Mit ehetünk?
10
   Sportoljunk!
11
Szénhidráttáblázat
12-15
Reggelik
16-41
   Zöldborsós, kapros tojáskrém
18-19
   Diós-fetás padlizsánkrém
20-21
   Zöldséges krémsajt
22-23
   Petrezselymes fokhagymás olívakrém
24-25
   Uborkás juhtúrókrém
26-27
   Túrós-snidlinges omlett
28-29
   Grillezett, ecetben eltett paprika juhtúróval
30-31
   Avokádókrémes pirítós tükörtojással
32-33
   Zöldborsós töltött tojás
34-35
   Diós, répás wellness-kenyér
36-37
   Házi sózott vajak
38-39
      Fokhagymás, paprikás vaj
38
      Citromos, tarka boros vaj
39
      Petrezselymes, tormás vaj
39
      Currys krémsajt
40
      Mediterrán krémsajt
40
   Házi natúr krémsajtok
41
Ebédre vagy vacsorára
42-175
   Levesek
43-55
      Sáfrányos karfiolkrémleves sajtchipsszel
44-45
      Fetás-kesudiós kelkáposzta krémleves
46-47
      Csípős lazacleves
48-49
      Kapros céklaleves raviolival
50-51
      Gazpacho fokhagymás garnélával
52-53
      Paradicsomos marhagulyás
54-55
   Zöldséges fogások
56-73
      Sonkás-zöldséges túrós lepény sült koktélparadicsommal
56-57
      Padlizsános-cukkinis lecsó lágy tojással
58-59
      Rántott camembert sültcékla-salátával
60-61
      Szalonnás sütőtöktorta (lisztmentes)
62-63
      Mozzarellás-bazsalikomos tésztasaláta sült paradicsommal
64-65
      Zöldségfasírt
66-67
      Fetás-tojásos Cézár-saláta
68-69
      Újhagymás karalábéfőzelék joghurtos csirkével
70-71
      Mángoldos bulgursaláta
72-73
   Húsos, halas fogások
74-117
      Joghurtos pácolt csirke zöldséges quinoával
74-75
      Baconbe tekert fasírt sütőtökkel
76-77
      Citromos csirke paprikás bulgurral
78-79
      Lassan sült, grillezett malaccsászár
80-81
      Hideg sertésszűz tonhalas majonézzel
82-83
      Téli rakott kel
84-85
      Rozmaringos csirke őszi zöldségekkel
86-87
      Tarja padlizsános lecsóval sütve
88-89
      Zöldfűszeres sertésszűz tavaszi salátával
90-91
      Csirkés bulgur grillezett paradicsommal
92-93
      Parmezános húsgombóc paradicsommártásban
94-95
      Paradicsomos rakott zöldbab csirkecombbal
96-97
      Stroganoff-húsgolyók
98-99
      Mustáros-joghurtos rántott csirkemell zöldségspagettivel
100-101
      Zöldséges húspogácsa
102-103
      Rosé kacsamell chilis-mentás sült cukkinivel
104-105
      Rozmaringos újhagymás virsli baconbe tekerve
106-107
      Rántott ponty tormahabos céklával
108-109
      Cukkinifőzelék sült lazaccal
110-111
      Lazacos frittata brokkolival és újhagymával
112-113
      Halcurry
114-115
      Spenótos ricottás tengerihal-filé
116-117
   Tízóraik, uzsonnák
118-175
      Italok, sós nassolnivalók
120-135
         Fahéjas almasmoothie
120
         Narancsos töklé
120
         Szőlős-szilvás smoothie
121
         Uborkás joghurtital
121
         Fűszeres sütőtök
122-123
         Rántott brokkoli snidlinges majonézzel
124-125
         Kapros bundában sült cukkini
126-127
         Sajtos-sonkás tekercs
128
         Zöldséges sonkatekercs
129
         Ricottakrémmel töltött paradicsom
130-131
         Sajtkrémes zellercsónak
132-133
         Sült ricotta marinált olívabogyóval
134-135
      Édességek
136-175
         Gyümölcspizza
136-137
         Sütőben sült túrógombóc édes tejföllel
138-139
         Túrós, narancsos, mákos szelet
140-141
         Erdei gyümölcsös, mandulás crumble
142-143
         Almás zabkeksz
144-145
         Szőlős-diós tönkölypite
146-147
         Zabpelyhes bundás alma
148-149
         Barackos, túrós pite zabpehellyel
150-151
         Ribizlis-túrós rétes
152-153
         Meggyes-mákos muffin
154-155
         Narancsos-répás szelet mandulaliszttel
156-157
         Diabetikus marcipántrüffel
158-159
         Joghurtos epermousse
160-161
         Vaníliapuding házilag
162-163
         Kávézselés „tiramisu”
164
         Epres-mákos guba
165
         Rákóczi-túrós
166
         Fekete-erdő
167
         Lúdláb
168
         Zserbó
169
         Mentás ananászsaláta
170-171
         Banános ribizlijégkrém
172-173
         Joghurtos málnaparfé
174-175
Kolofon
Hátsó borító